Rupturi ligamente incrucisate genunch
Rupturi ligament incrucisat genunchi
Descriere
Ligamentul incrucisat anterior, sau LIA, este situat in centrul genunchiului, impreuna cu ligamentul incrucisat posterior , sau LIP. Aceste ligamente se infasoara bine in jurul femurului si a tibiei, pentru a forma structura incrucisata in genunchi, care impiedica deplasarea oaselor, inainte sau inapoi.
Ligamentele incrucisate furnizeaza stabilitate si limiteaza miscarile de rotatie interna a tibiei, previn hiperextensia genunchiului, limiteaza deplasarea anterioara a tibiei in timpul flexiei genunchiului.
Accidentarile la LIA sunt, de obicei, legate de sport. Cu toate acestea, entorsa, intinderea sau ruperea LIA-ului poate fi cauzata de stresul fizic repetitiv, cum ar fi excesul de pivotare sau rasucire a genunchiului.
Leziunea ligamentelor incrucisate poate sa nu determine durere. Mai degraba pacientul poate sa auda un zgomot pocnit in articulatie iar piciorul se indoaie la tentativa de a sta in ortostatism (in picioare).
Diagnostic
Pentru diagnostic, medicul efectueaza cateva teste pentru a verifica pozitia diferitelor structuri in articulatie.
O rezonanta magnetica imagistica(RMN) detecteaza ruptura completa a ligamentelor, dar artroscopia poate fi singura investigatie care poate detecta o ruptura de menisc partiala.
Tratament
In general pentru persoanele active se opteaza pentru reconstructia ligamentului incrucisat anterior, tratament chirurgical care va fi urmat de tratamentul de recuperare.
Tratamentul nonoperator se indica la persoanele varstnice si sedentare
La cei activi ( tineri sau varstnici ), deficienta LIA creste riscul instabilitatii, ceea ce poate duce la rupturi meniscale, la leziuni articulare si la schimbari degenerative subsecvente
Reconstructia LIA-recastiga stabilitatea genunchiului, reabilitarea fiind concentrata pe obtinerea mobilitatii si fortei, mentinand astfel stabilitatea.
1) Pentru cei la care se evita tratamentul chirurgical si se opteaza pentru tratamentul fiziokinetoterapic cu urmatoarele obiective:
Disparitia sau ameliorarea durerii;
Prevenirea, disparitia sau ameliorarea inflamatiei;
Mentinerea sau ameliorarea stabilitatii si mobilitatii articulare;
Mentinerea sau ameliorarea fortei si rezistentei musculare;
Imbunatatirea troficitatii si functionalitatii tesuturilor;
Castigarea unei atitudini corecte ale corpului;
Readaptarea la gesturile uzuale si profesionale, iar daca pacientul este varstnic, reluarea activitatilor uzuale zilnice ( ADL- activity of daily living) si astfel cresterea calitatii vietii (QOL- quality of life) a pacientului.
Ergoterapie: va purta orteze pentru o orteză de genunchi, pe o perioada nedeterminată, efectuând periodic exerciţii de tonifiere a musculaturii memebrului inferior asociate cu sporturi cum ar fi nataţia şi ciclismul, care descarca genunchiul de greutatea corpului.
In situatiile de ligamentoplastie a LIA principiile recuperarii vor fi:
Principiile reabilitarii
- obtinerea amplitudinii complete de miscare si reducerea inflamatiei inaintea interventiei chirurgicale, pentru evitarea artrofibrozei
- incarcare precoce si mentinerea amplitudinilor de micare, cu accent pe obtinerea extensiei complete
- initierea rapida a activarii cvadricepsului si ischiogambierilor
- eforturi pentru controlul inflamatiei si durerii pentru a limita inhibitia musculara si atrofia
- evitarea ex PRECOCE in lant kinetic deschis ( LKD) care ar putea forfeca sau rupe graftul imatur ( ligamentoplastia)
- conditionarea intregului membru inferior
- reantrenare neuromusculara si proprioceptiva
-antrenare functionala
-antrenare cardiovasculara In cazul ligamentoplastiei recuperarea va incepe inaintea interventiei chirurgicale si anume:
Recuperare preoperatorie:
- Gheata si antiinflamatorii nesteroidiene pentru evitarea inhibarii reflexe a cvadricepsului.
- Exercitii pentru cvadricepsin lant kinetic inchis, pentru mentinerea fortei musculare
- Exercitii de mobilitate in articulatia genunchiului
- Pot fi incepute si activitatile proprioceptive
Kinetoterapia postoperatorie va debuta la câteva zile in cazul intervenţiei chirurgicale, într-un centru specializat de kinetoterapie sau acasă sub supravegherea unui kinetoterapeut, cel puţin în primele 3-4 săptămâni. Recuperarea musculaturii membruluil afectat necesită cel mai mult timp şi se va face treptat, o recuperare musculară putând să dureze până la şase luni.
Avem in vedere recuperea muschiul cvadriceps, care este muschiul anterior al coapsei si care este indispensabil unei bune functionari ale genunchiului, de asemenea ischiogambierilor (muschii posteriori coapsei) si muschii gambei.
În primele săptămâni de kinetoterapie se va pune mai mult accent pe refacerea deficitului de mobilitate la genunchiul operat, prin mobilizări pasive, pasivo-active şi posturări, dar şi pe tonifierea musculaturii, prin exerciţii izometrice, fără greutate.
Exemplu exercitii de tip izometrie:
1.Contractii de cvadriceps.
2.Asezat cu membrele inferioare intinse, se ridica membrului afectat cu varful tras .
3. Acelasi ex. cu mentinere 2-3 sec a membrului.
Treptat ,în săptămânile 3-4, în funcţie de condiţia fizică a pacientului se va trece la bicicletă (10-15 minute). Se va trece, în săptămânile ce urmează, la exerciţii de tonifiere prin izometrie, dar folosind greutăţi mici. În săptămânile 14-16 pacientul va încerca alergarea uşoară, fără schimbare de direcţie, urmând ca recuperarea să fie completă în săptămânile 20-24.
Exemplu de exercitii:
1. Genoflexiuni partiale pe ambele picioare
2. Ridicari pe varfuri .
3. Fandari usoare.
Se poate asocia si tratamentul medicamentos, fizioterapie, termoterapie, masoterapia.
Electroterapia este folosită sub diferite forme:
- curenţi interferenţiali (CIF) de medie frecvenţă;
- curenţi cu impulsuri (TENS) – stimulare transcutanata, netraumatizanta, combate starile dureroase acute si cronice;
- curenţi diadinamici - analgetic, hiperemiant, dinamogen;
Ultrasunete (in camp continuu sau discontinuu) cu efect analgetic, miorelaxant si hiperemiant, in combinatie cu alte tipuri de curenti.
Magnetoterapie -Campul magnetic – cu indicatii in contracturi
Laser terapie
Termoterapia – Crioterapia – aplicatii cu gheata
Forme locale – comprese reci, masaj local cu gheata, impachetari reci, spray refrigerant;
Efecte: vasoconstrictor, hemostatic, antiinflamator, antialgic-anestezic.