Tratamente de ultima generatie pentru albirea dintilor
Albirea rapida a dintilor in clinica dentara foloseste energia luminoasa cu plasma prin care se accelereaza substantele aplicate pe dinti. Exista mai multe metode de albire a dintilor: fasii de albire, creioane de albire, gel de albire, albire cu laser si albire naturala.
Clinica dentara Ortodent foloseste materiale de albire BriteSmile. Procesul de pregatire a pacientului impune protejarea gingiei cu o pasta care se intareste cu ajutorul lampei cu ultraviolete. Medicul ortodont o foloseste pentru a reduce riscurile de ardere chimica a tesuturilor moi expuse gelului de albire.
Procedura propriu-zisa implica folosirea gelului de albire si a acceleratorului de albire in 3 faze a cate 20 de minute. Dupa terminarea acestui proces, se indeparteaza stratul protector de la nivelul gingiei, iar pacientul este informat despre limitarile alimentare din urmatoarele 24 de ore.
Procedura poate da sensibilitate temporara a dintilor, care insa este mai redusa ca timp fata de procedura de albire acasa. Intervalul de timp recomandat intre 2 albiri este de 3-4 ani.
Albirea dintilor este o procedura comuna in stomatologia generala, dar mai ales in ramura celei cosmetice.
Pe masura ce avanseaza in varsta, dintii adultului se inchid la culoare din cauza schimbarilor din structura minerala a dintelui, pe masura ce smaltul devine mai poros.
Dintii se pot pata din cauza pigmentarilor bacteriene, colorantilor din alimentatie si tutunului. Administrarea de anumite antibiotice (tetraciclina) pot duce, de asemenea, la patarea dintilor sau la scaderea stralucirii smaltului. De asemenea, la terminarea tratamentului cu aparat dentar se va efectua albire, pentru ca pacientul sa aiba zambetul pe care si l-a dorit.
Pentru albirea rapida a dintilor, specialistul in ortodontie foloseste energia luminoasa pentru a accelera procesul de albire in chirurgia dentara. Efectul albirii dintilor poate dura cateva luni, dar variaza in functie de stilul de viata al pacientului. Factorii care pot scadea albirea includ fumatul si consumul de lichide colorate cum ar fi cafeua, ceaiul si vinul rosu.
Petele interne ale dentinei pot colora dintele dinspre interior spre exterior. Albirea interna a dintilor poate solutiona acest lucru. In coloratiile intense sau cele cauzate de tetraciclina (unde pot aparea si pete albe de decalcificare, care se pot albi mai tare si sa devina mai vizibile), albirea nu este efectiva. In aceste cazuri exista alte metode de corectare. Spre exemplu, bonding-ul, cand un strat subtire de compozit este aplicat pe suprafata dintelui pentru a masca coloratiile. De asemenea, o fateta de portelan poate masca coloratia dintelui.
Pentru albirea dintilor se pot folosi diverse materiale chimice sau fizice. Pastele de dinti, de obicei, contin particule foarte mici de siliciu, oxid de aluminiu, carbonat de calciu sau fosfat de calciu pentru a indeparta mecanic petele formate de moleculele colorate absorbite pe suprafata dintilor din alimentatie. Spre deosebire de albirea chimica, pastele de albire nu altereaza culoarea intrinseca a dintilor.
In concluzie, albirea dintilor este mai putin eficienta daca dintii au pete albe, o culoare cu tenta spre gri, carii sau daca pacientul are gingiile inflamate. Efectul cel mai mare se obtine la dintii galbeni si colorati.