ROmedic Cabinete medicale Pitesti Cabinete Psihologie Psihologie Pitesti

Dependenta de joc

Dependenta de joc
Dependenţa de joc, recunoscută de OMS, este definită ca un model de comportament în jocuri („jocuri digitale” sau „jocuri video”) caracterizat prin controlul afectat asupra dorinței de joacă, prioritate crescândă acordată jocurilor asupra altor activități în măsura în care jocul are prioritate asupra altor interese și activități zilnice, precum și continuarea sau creşterea timpului alocat jocului pe aparatura digitală, în ciuda apariției consecințelor negative (ICD-11).
Problema pe care o creează acest lucru pentru părinți este că se poate confunda entuziasmul sănătos și bucuria cu o tulburare clinică. Trebuie să folosim cu atenție aceste etichete, pentru a identifica corect atunci când copiii se abat de la bucurie și pasiunea firească în modele mai puțin sănătoase.
Spre exemplu, un copil care nu se opreşte din joc când este chemat la masă nu poate fi încadrat în categoria descrisă mai sus. Totuși, părinții ar trebui să fie atenți dacă acel copil își neglijează familia sau prietenii, atribuțiile școlare sau igiena personală în favoarea activității de joacă, separându-se și având reacții de furie (pasivă sau exprimată) atunci când este întrerupt de la joacă.
Este important ca părinții să nu se concentreze doar asupra copilului care prezintă acest comportament. Această situație poate fi la fel de mult o problemă generată de atmosfera din familie. Deseori copiii se refugiază în universul fantastic al jocurilor căutând și găsind acolo acele validări și acel statut pe care nu le pot obține în realitate. Cel mai bun mod de a rezolva acest lucru, în cele mai multe cazuri, este de a încuraja părinții să fie prezenți în lumea emoțională a copiilor lor. Jucați-vă împreună, ajutați la stabilirea unor limite sănătoase și găsiți în mod activ o varietate de activități pe care copiii să le îndrăgească. Știu că asta e uneori destul de greu în condițiile stresului permanent definit ca "lipsă de timp", dar meseria de părinte este un job full-time, neplătit.
Nu este nimic în neregulă cu copilul dumneavoastră dacă se joacă pe telefon și se bucură de un joc online sau pe consola video. Este un fapt normal, mai ales că aceste jocuri sunt concepute (multe dintre ele de către psihologi comportamentali) tocmai pentru a influența eliberarea dopaminei și serotoninei, hormoni cu rol în reglarea dispoziției, reducerea anxietății, stimulării recompensei și plăcerii.
Problema apare atunci când copiii și adolescenții încep să neglijeze alte domenii ale vieții lor pentru a juca jocuri video sau atunci când singurul mod în care se pot relaxa este de a juca astfel de jocuri. De asemenea, în timp, un copil poate începe să apeleze la jocuri video drept singură modalitate de a face față problemelor dificile de viață.
Câteva semne pe care ar trebui să le luăm în seamă:
- vorbesc despre jocul lor neîncetat sau joacă ore în șir și devin profund supărați sau chiar furioși și agresivi atunci când li se cere să se oprească.
- cazul în care nevoile lor de zi cu zi, alimentare și de somn, sunt perturbate. Unele simptome fizice ar putea apărea chiar de la statul prea mult timp online, cum ar fi ochii uscați sau roșii, durere în degete, spate sau ceafă, dureri de cap persistente sau stări ușoare de amețeală.
- pot părea preocupați, deprimați sau singuratici având în tot acest timp ca principală activitate acest gen de jocuri.
Dacă detectați oricare dintre aceste semne la copilul dumneavoastră este o idee bună ca problema să fie abordată cât mai curând posibil prin luarea de măsuri, cum ar fi:
- stabiliți câteva reguli privind accesul la jocuri (condiționarea de un alt comportament sau preocupări legate de educație etc.)
- efectuați o cură de detoxifiere digitală
- găsiți modalități creative de a echilibra accesul la jocuri (și la tehnica digitală în general) cu activități în aer liber sau creative, manuale.
- asigurați-vă că jocurile au un conținut adecvat vârstei
- observați modul în care copiii dumneavoastră interacționează cu dispozitivele (agresiv, iritabil - poate însemna că este necesar reducerea timpului petrecut în fața ecranului)
- nu permiteți să aibă tehnologie în camerele lor, după stingerea luminilor
- asigurați-vă că au activități alternative, sportive sau recreaționale, care îi fac să fie în contact fizic cu prietenii sau colegii în lumea reală
- solicitați ajutorul profesionist al unui psiholog.
Ca în cele mai multe situații, și atunci când vine vorba de lumea online, totul este o chestiune de proporție.