Ochelarii de vedere

©

Autor:

Ochelarii de vedere

Ochelarii de vedere au fost concepuți pentru a corecta defectele vederii, însă ei pot îndeplini mult mai multe funcții precum protecția eficientă a ochilor sau îmbunătățirea aspectului fizic. Există diferite tipuri de ochelari în funcție de scopul pe care îl deservesc, însă astăzi ne vom îndrepta atenția către ochelarii de vedere și către ochelarii de soare. (1)

Ochelarii de vedere

Ochelarii de vedere se prescriu de către medicul oftalmolog sau de către un optometrist în cazul în care există un defect de vedere. Cu ajutorul unor lentile speciale, prescrise special în funcție de fiecare afecțiune în parte se corectează erori de refracție prin devierea luminii care pătrunde în ochi. Aceste lentile sunt special concepute pentru a atenua efectele afecțiunilor precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul. O altă afecțiune comună în rândul pacienților de peste 40 de ani este prezbiția cauzată de pierderea elasticității cristalinului cauzând diminuarea treptată a puterii de acomodare a ochiului atrenând o stânjenire a vederii de aproape. Ochelarii de vedere au capacitatea de a îmbunătăți semnificativ viața purtătorului atât din punctul de vedere al experiențelor vizuale, cât și din punctul de vedere al reducerii unor probleme precum migrenele sau strabismul. În mod normal, corpul uman are nevoie de o perioadă de acomodare la efectele lentilelor ochelarilor, perioadă care durează de regulă între una și două săptămâni.

Lentilele monofocale

Acest tip de lentile este prescris fie pentru corectarea vederii la distanță, fie pentru corectarea vederii de aproape. În cazul ochelarilor cu lentile monofocale pentru vederea la distanță este necesar ca ochiul să se adapteze la vederea de aproape. În caz contrar, pacientul va avea nevoie de o a a doua pereche de ochelari sau de lentile multifocale. În această categorie se încadrează și ochelarii pentru citit care în zilele noastre se comercializează în diverse locații mai mult sau mai puțin îndreptățite să facă acest lucru. De exemplu, putem achiziționa ochelari pentru citit din supermarketuri, din farmacii sau chiar din magazine mixte, librării și magazine de îmbrăcăminte. Acești ochelari se găsesc de regulă într-o gamă largă de dioptrii (+ 0,75 până la + 3,5), însă nu respectă indicațiile stricte ale unui medic specialist, fapt ce duce deseori la încețoșarea privirii la distanță, necesitând înlăturarea ochelarilor de la nivelul ochilor. Chiar dacă acest tip de ochelari sunt considerați a fi siguri, este recomandat să cereți sfatul unui medic oftalmolog sau unui optometrist pentru a vă prescrie tipul corect de ochelari pentru citit astfel încât să preveniți cu succes disconfortul vizual și durerile de cap.

Lentilele bifocale

Acest tip de lentile sunt concepute pentru corectarea vederii la apropiere și la distanță cu ajutorul aceleiași lentile. Lentilele bifocale prezintă existența unei delimitări a zonei pentru aproape de zona de distanță, delimitare numită lizieră. Totuși, deși vizibilă, tranziția este lină și confortabilă pentru purtător. În mod convențional, partea de sus a lentilei este destinată vederii la distanță, în timp ce partea de jos este rezervată vederii la apropiere. Lentilele bifocale pot fi configurate în diverse forme și dimensiuni în funcție de necesitatea fiecărui pacient în parte. Acest tip de lentile bifocale le ajută pe persoanele diagnosticate cu prezbiție să vadă clar atât la distanță, cât și la apropiere fără a avea nevoie să schimbe perechile de ochelari (așa cum ar fi necesar în cazul unor lentile monofocale).

Lentilele trifocale

Asemeni lentilelor bifocale, lentilele trifocale ajută la corectarea vederii pe mai multe planuri. Cele două zone focale sunt separate de o a treia în partea din mijloc. Acestea mai sunt numite si lentile progresive de interior având în vedere faptul că segmentul median asigură o vedere comodă atât de la apropiere cât și la distanțe intermediare. Acestea sunt folosite de obicei ca lentile pentru lucrul la calculator/birou si nu pot fi purtate pe stradă.

Lentilele progresive

Lentilele progresive sunt până în prezent considerate cele mai peformante tipuri de lentile. Acestea asigură o tranziție lină între vederea la distanță, semi-distanță și vederea la apropiere. Lentilele progresive pot fi montate pe orice tip de ramă, permit o foarte mare libertate de mișcare și asigură o vedere clară, uniformă în toate segmentele focale.

Având în vedere numărul mare de materiale și varietatea de modele existente pe piață, am putea spune că purtatul ochelarilor de vedere a revenit la modă. Știm cu toții că momentul alegerii ramelor este unul foarte important care necesită timp de gândire, însă partea cea mai importantă, căreia orice pacient ar trebui să îi acorde maximă atenție este reprezentată de lentile. În trecut acestea erau fabricate din sticlă, însă în prezent lentilele ochelarilor de vedere sunt confecționate dintr-un plastic special, sunt mult mai subțiri, mai ușoare și mult mai durabile decât precursorii lor. (2)

Lentilele cu tratament anti-reflex pot reduce disconfortul cauzat de reflexia luminii în varii situații. Acest tratament aplicat lentilelor asigură confortul ochilor în timpul lucrului la calculator, a condusului pe timpul nopții. Transparența lor dă senzația de claritate a ochilor reducând semnificativ acțiunea razelor ultra violete. Tratamentele anti reflex conferă lentilelor o tentă de culoare ce poate fi mov-albăstruie sau abastru-verzuie.
În funcție de construcția lor, lentilele se pot clasifica în lentile cu geometrie sferică a suprafeței și lentile cu geometrie asferică a suprafeței. Lentilele sferice sunt lentilele convenționale, standard având suprafața curbată, iar lentilele asferice sau lentilele aplatizate au o suprafață frontală mult mai complexă facilitând mărirea și optimizarea câmpului vizual formând astfel o imagine aproape de perfecțiune. În aceeași măsură, lentilele asferice sunt mult mai subțiri și mai ușoare decât alte tipuri de lentile.

Lentilele Hi-Index sunt confecționate dintr-un plastic special recomandate persoanelor cu dioptrii mari întrucât sunt extrem de ușoare si de subțiri. Acest tip de lentilă a fost special concepută pentru a fi montată pe ochelarii de vedere cu rame fără contur.
Lentilele fotocromatice au abilitatea să își schimbe culoarea atunci când sunt expuse la razele soarelui eliminând complet nevoia înlocuirii ochelarilor de vedere tradiționali cu cei speciali pentru soare.
Lentilele polarizate sunt recomandate purtarii în spații deschise pe timp de zi pentru contracararea strălucirilor orbitoare. Lentilele polarizate se pot achiziționa atât cu prescripție medicală, cât și fără și oferă o foarte bună protecție UV ajutând la menținerea ochilor în stare de emetropie.
Lentilele policarbonate sunt foarte rezistente la impact și sunt recomandate copiilor și în general persoanelor foarte active. În plus, lentilele policarbonate au incluse tratamente antireflexie și anti UV.

 

Ochelarii de soare

Alegerea ochelarilor de soare este de regulă una bazată pe aspectul lor estetic. De cele mai multe ori sunt ignorate aspecte precum protecția ochilor anti UV sau calitatea lentilelor folosite. O pereche de ochelari necorespunzătoare poate dăuna ochiului sănătos cauzând defecte ale vederii. (1) Ochelarii de soare sunt folosiți pentru sporirea confortului ochiului uman la expunerea la razele soarelui. Unele perechi de ochelari au lentile polarizate care elimină perceperea strălucirilor de pe suprafețe orizontale. Ochelarii de soare pot avea multiple întrebuințări asemeni ochelarilor de vedere, întrebuințări printre care enumerăm îmbunătățirea aspecului estetic (purtarea ochelarilor de soare ca pe un accesoriu asortat ținutei), ascunderea ochilor sau sporirea confortului ochilor în timpul expunerii la razele soarelui. Totuși, ochelarii de soare pot avea și lentile de corecție. În acest caz poate fi vorba fie despre montarea unor lentile speciale pentru corectarea unui defect de vedere pe rame, sau de aplicarea/ suprapunerea unor lentile de tip Clip-on, închise la culoare direct pe lentilele ochelarilor dumneavoastră de vedere. (3)


Iată câteva sfaturi pentru alegerea corectă a ochelarilor de soare:

1. Acordați atenție gradului de protecție UVA și UVB. Alegeți numai ochelari care oferă protecție 100 %. Acest aspect este de obicei indicat pe o etichetă sau pe un sticker aplicat pe una din lentile. Aveți însă grijă la falsuri! Ochelarii de soare de bună calitate sunt comercializați împreună cu un „certificat” de autenticitate în care sunt specificate toate funcțiile acetora.

 

2. Alegeți nuanța potrivită. Lentilele cu nuanțe închise sunt cele mai recomandate fiind considerate mult mai eficiente decât lentilele care au o culoare deschisă permițând întrevederea ochilor. Totuși, culoarea lentilelor joacă un rol foarte important în perceperea culorilor din mediul înconjurător. Lentilele galbene și cele cu tente roz pot cauza dificultăți în distingerea culorilor semaforului, iar lentilele gri, verzi si maro minimalizeaza distorsiunea culorilor și ar putea reprezenta o alegere potrivită dacă sunteți în spatele volanului.

 

3. Optați pentru lentile polarizate. Trebuie să știți totuși că acest tip de lentile ar putea pune dificultăți în vizualizarea ecranului telefoanelor mobile, a dispozitivelor GPS și a gadgeturilor cu ecrane pe bază de cristale lichide.

 

4. Luați mereu în calcul calitatea lentilelor! Lentilele ieftine sunt confecționate prin turnare în forme speciale, fapt ce contribuie la distorsionarea calității lor optice. Atunci când probați o pereche de ochelari de soare într-o încăpere, asigurați-vă că nu resimțiți efectul de „călcat în gropi”. Puteți testa acest lucru îndepărtând în repetate rânduri ochelarii de ochi. În cazul în care observați o diferență de percepție a planurilor, este recomandat să renunțați la achiziționarea lor. Trebuie să știți că o pereche de ochelari de soare cu lentile de proastă calitate pot cauza dureri de cap neplăcute, amețeli, dar și oboseala ochilor.

 

Așadar, înainte de a achiziționa o pereche de ochelari de soare luați în calcul toate aspectele menționate mai sus, punându-le înaintea factorilor estetici. Totuși, ținând cont de gradul de avansare al tehnologiei în zilele noastre, cred că putem afirma faptul că este aproape imposibil să nu găsiți o combinație ideală între forma pe care o doriți și aspectele „tehnice” pe care trebuie să le aibă o pereche bună de ochelari de soare. Dacă vreți totuși să aveți certitudinea că alegerea dumneavoastră este corectă, vă recomandăm să cereți sfatului unui medic oftalmolog, care în urma unei consultații va putea determina tipul de ochelari de soare perfect pentru dumneavoastră. Același lucru este aplicabil și în cazul ochelarilor de vedere! Întotdeauna consultați părerea unui doctor. Nu apelați la metode neconvenționale pentru a încerca să tratați problemele legate de vedere. Doar în urma unui consult de specialitate puteți fi siguri de un diagnostic și implicit puteți ști cu precizie care sunt ochelarii de vedere de care aveți nevoie.


Data actualizare: 25-02-2014 | creare: 04-11-2013 | Vizite: 17493
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Prescripție ochelari - explicații termeni OD, OS, CYL, SPH
  • Când ai nevoie de ochelari?
  • Efectele ochelarilor pe termen lung - ne strică sau ne îmbunătățesc vederea?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum