O nouă combinație de medicamente poate activa sistemul imun înnăscut pentru a contracara creșterea tumorilor

©

Autor:

O nouă combinație de medicamente poate activa sistemul imun înnăscut pentru a contracara creșterea tumorilor

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Penn State subliniază printr-un nou studiu faptul că celulele natural killer (NK) constituie un element al sistemului imun ce poate fi exploatat și stimulat mai intens pentru a lupta împotriva celulelor tumorale, atunci când alte limfocite T se uzează și nu mai funcționează corespunzător.
Oamenii de știință au realizat o combinație unică de medicamente cu potențial de activare a imunității mediate de celulele NK, dovedind eficiență în cazul animalelor de laborator.

În studiul publicat în revista Cancer Immunology Research, echipa de cercetători descrie capacitatea unor noi medicamente: capivasertib și adavosertib, de a solicita un răspuns imun din partea celulelor NK, având capacitatea de a lupta cu neoplaziile.

De exemplu, pacienții cu melanom sunt tratați cu terapii care vizează imunitatea mediată de celulele T, însă acestea își pot pierde din funcționalitate în timp, iar pacienții să devină necomplianți la terapie. Din acest punct de vedere, este esențială o nouă abordare, iar terapia de stimulare a celulelor NK ar fi un progres. NK sunt un tip de limfocite citotoxice, numite și „ucigașul înnăscut” al sistemului imun.

Mai mult, restabilirea căii p53 în celulele tumorale poate conduce la stimularea celulelor NK, țintind evoluția tumorii. Semnalizarea p53 include o clasă de proteine care au rolul de a suprima dezvoltarea tumorilor. Totuși, melanomul contracarează acest mecanism prin producerea unor alte proteine, numite Murine Double Minute -MDM, direcționate împotriva căii p53. Stimularea de celule NK ar viza acest fenomen.

Cercetătorii mai propun pe lângă vizarea proteinelor MDM, acțiunea și asupra altor seturi de proteine: AKT și WEE1, pentru a crește activitatea p53 și, indirect, a celulelor NK. AKT și WEE1 sunt supraexprimate în aproximativ 80% dintre melanoame.

Conform analizelor de laborator, capivasertib și adavosertib au redus simultan proliferarea melanocitelor și au stimulat apoptoza acestora, combinația de medicamente reducând cu până la 80% din volumul tumorii la animalele de laborator. Medicamentele au restabilit activitatea căii p53 și au stimulat infilitrarea celulor NK în tumori pentru a le elimina.

Este primul studiu care analizează aceste medicamente, fără a avea efecte toxice, dar cu impact semnificativ în diminuarea tumorală, imunitatea mediată de celulele NK fiind în curs de investigare pentru a gestiona cancerul cât mai eficient.

sursa: News Medical


Data actualizare: 23-06-2022 | creare: 23-06-2022 | Vizite: 313
Bibliografie
Combination drug strategy activates natural killer cell-mediated immunity to attack tumors, link: https://www.news-medical.net/news/20220616/Combination-drug-strategy-activates-natural-killer-cell-mediated-immunity-to-attack-tumors.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii de la Universitatea din California au identificat o metodă pentru a face tumorile vulnerabile unui atac al sistemului imun
  • O nouă terapie produce în masă celule antitumorale pentru a trata cancerul și bolile de sânge
  • Noul agent anti-cancer funcționează fără oxigen
  •