Nu renunța la sport iarna!

Nu renunța la sport iarna!

©

Autor:

Nu renunța la sport iarna!
Temperaturile scăzute È™i zilele mai scurte din anotimpul rece ne pot scădea motivaÈ›ia de a mai face sport, cu atât mai mult dacă eram obiÈ™nuiÈ›i să ne antrenăm în aer liber.

Mobilizarea È™i perseverenÈ›a de a face sport iarna sunt în general mai greu de obÈ›inut È™i menÈ›inut decât în alte perioade ale anului. Dacă vara scopul principal al antrenamentelor este să fim în formă È™i să arătăm bine, când vine iarna acest obiectiv îÈ™i pierde din intensitate. De aceea este important să ne stabilim noi obiective, care să ne motiveze mai mult.

Mai multe informații despre cum să ne motivăm să facem sport găsiți aici.

Beneficiile activității fizice iarna

Beneficiile practicării sportului afară sunt valabile È™i iarna, ba mai mult, dacă vara umiditatea È™i temperaturile ridicate te obosesc mai repede, aerul rece de iarnă aduce câteva avantaje în plus.

Expus la frig, organismul îÈ™i reglează temperatura, ca să se încălzească È™i să umidifice aerul pe care îl respiri, procese care presupun arderea câtorva calorii în plus comparativ cu antrenamentul la temperaturi obiÈ™nuite, numărul acestora variind în funcÈ›ie de masa corporală È™i de temperatură.

Trecerea la anotimpul rece poate duce la modificări ale dispoziÈ›iei. Lipsa luminii naturale poate scădea nivelul de serotonină, ceea ce antrenează astfel de stări negative, iar lipsa de activitate fizică poate contribui la ele. MiÈ™carea în aer liber ne oferă posibilitatea expunerii la lumina naturală, mult mai limitată pe durata iernii decât în anotimpul cald. Pentru că organismul lucrează mai intens, È™i producÈ›ia de endorfine este mai ridicată, ceea ce induce o stare de bine.

Nu în ultimul rând, activitatea fizică în sezonul rece ne ajută să ne menÈ›inem în formă în această perioadă în care avem tendinÈ›a de a avea un aport caloric mai mare.

Recomandări pentru miÈ™carea în aer liber iarna

  • Protejează-te de frig, acordând atenÈ›ie mai ales extremităților (mâinile, picioarele, nasul, urechile), pentru că fluxul sanguin se concentrează către zona centrală a organismului, făcând extremitățile corpului mai vulnerabile la vânt, umiditate, temperaturi scăzute.
  • Nu te îmbrăca foarte gros, pentru că te vei încălzi rapid, ci mai degrabă poartă haine în straturi, astfel încât să poÈ›i înlătura o parte din ele când începi să transpiri È™i să le pui înapoi când începe să È›i se facă frig.
  • Evită să porÈ›i haine din bumbac, pentru că atunci când transpiri, bumbacul absoarbe transpiraÈ›ia È™i menÈ›ine umezeala. Poartă, în schimb, în primul strat, materiale sintetice, peste care îmbracă haine din fleece sau lână, pentru efectul de izolare termică. Deasupra poartă o jachetă impermeabilă.
  • Pentru a-È›i proteja căile respiratorii superioare de aerul rece, acoperă-È›i gura cu o eÈ™arfă sau fular.
  • ExerciÈ›iile alternative, în care te soliciÈ›i foarte tare, urmate de exerciÈ›ii mai uÈ™oare (de exemplu, alergare de viteză, umată de mers lejer) nu sunt indicate, pentru că te fac mai vulnerabil în faÈ›a frigului – transpiri È™i apoi È›i se face frig.
  • FoloseÈ™te produse de protecÈ›ie solară pe zonele expuse la soare (în special faÈ›a). Efectele nocive ale razelor ultraviolete se fac simÈ›ite È™i iarna, iar zăpada amplifică razele solare cu până la 80%. Dacă practici sporturi de iarnă, expunerea la razele UV creÈ™te cu 4-5% cu fiecare 300 metri altitudine.
  • Nu uita să te hidratezi! Aportul de lichide este la fel de important ca atunci când te antrenezi vara, chiar dacă nu există neapărat senzaÈ›ia de sete. În schimb, deshidratarea este mai greu de observat în anotimpul rece.
  • Dacă ai posibilitatea, aleargă sau mergi cu faÈ›a către vânt, apoi încheie antrenamentul având vântul în spate. În acest fel eviÈ›i rafalele reci direct în față după ce ai transpirat.
Dacă suferiÈ›i de afecÈ›iuni precum astmul, boli cardiace, sindromul Raynaud, este indicat să fiÈ›i precauÈ›i cu expunerea la temperaturi scăzute È™i să consultaÈ›i medicul înainte de a începe să vă antrenaÈ›i afară.

Data actualizare: 07-12-2016 | creare: 07-12-2016 | Vizite: 5410
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să te pregăteÈ™ti de schi (pentru a fi în formă È™i a evita rănirile)
  • Riscurile schiatului - cele mai frecvente leziuni ale accidentelor la schi (È™i cum pot fi prevenite)
  • Forumul Sport, fitness:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      mai multe discuÈ›ii din Sport, fitness