Normele privind acordarea concediilor medicale au fost modificate
Autor: Advertorial oferit de Jobradar24.ro
Perioada de pandemie Covid-19 a scos la iveală o serie de probleme legate de acordarea concediilor medicale. Și unii angajați s-au confruntat cu ele. Dacă te numeri printre cei care caută locuri de muncă pe jobradar24 e important să știi că au fost modificate normele referitoare la acordarea concediilor medicale.
Concediul medical pentru Covid-19 se plătește
Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.898/855/2021 actualizează normele de aplicare pentru concedii medicale și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă. Încă din 2020, s-a stabilit că dreptul la concediu medical și la indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă în urma infectării cu coronavirus, se acordă independent de stagiul minim de cotizare. Astfel, chiar și un angajat fără stagiu de cotizare poate beneficia de acestea.
Actualizarea HG nr. 423/2020 face ca lista bolilor contagioase pentru care se acordă indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, fără stagiu de cotizare, să includă și COVID-19. Potrivit legislației în vigoare, atât în cazul concediului medical pentru carantină, cât și al celui pentru izolare, indemnizația acordată este de 100% din baza de calcul. Decontarea indemnizației de către angajator se face total de la stat. „Se suportă pentru o perioadă de 5 zile din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate” numai indemnizația pentru cei care revin în țară din zonele roșii, unde s-au deplasat în interes personal.
Există și alte situații, în afară de Covid-19, în care angajații pot beneficia de aceste drepturi chiar și fără stagiu de cotizare. Bolnavul poate beneficia de indemnizație 100% pentru incapacitate temporară de muncă în caz de urnţe medico-chirurgicale, tuberculoză, neoplazii, SIDA și boli infectocontagioase din grupa A. Durata concediului pentru COVID-19 nu se scade din numărul zilelor de concediu medical la care are dreptul un asigurat pentru alte tipuri de afecțiuni.
Reguli noi și pentru pacienții cu arsuri
Prin același Ordin comun al MS și CNAS a apărut și noul model al certificatului de concediu medical, care include și situația incapacității temporare de lucru cauzate de anumite tipuri de arsuri. Astfel, persoanele care au suferit arsuri grave pot beneficia de concediu medical și de indemnizația aferentă pe durata întregului tratament, inclusiv pe perioada de recuperare. Totodată, indemnizația brută lunară pe care o vor primi cei cu arsuri grave va fi 100% din baza de calcul. OG nr. 14/2021 stabilește că pacienții cu arsuri grave pot beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare.
Drept urmare, durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este, în cazul unor boli speciale și pentru unele tipuri de arsuri, următoarea:
- -un an, în intervalul ultimilor doi ani, pentru unele boli cardiovasculare;
- -un an și jumătate, în intervalul ultimilor doi ani, pentru SIDA și neoplazii, în funcție de stadiul bolii;
- -pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru tuberculoză;
- -pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare, pentru unele tipuri de arsuri.
Cine beneficiază
Se acordă concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă pe toată perioada de tratament în cazul arsurilor de grad IIB – III, localizate pe față, scalp, mâini, picioare, organe genitale, perineu, articulații mari și / sau arsuri de gradul III cu alte localizări, dar care afectează cel puțin 10% din suprafața corporală. OUG 158/2005 stabilea că valoarea brută lunară a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul. Iar noile modificări fac ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii. Baza de calcul este reprezentată prin media veniturilor brute din ultimele 6 luni din cele 12 ale stagiului de cotizare, până la limita de 12 salarii minime brute.
Nu-ți primești banii? Iată ce ai de făcut
În cazul în care angajatorul refuză să plătească indemnizațiile aferente concediilor medicale, ai posibilitatea de a depune o plângere sau o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Instituția care se ocupă cu verificarea acestor certificatelor de concedii medicale este casa de asigurări de sănătate în a cărei circumscripție își are sediul angajatorul. Legislația în vigoare privind concediile medicale și indemnizațiile aferente stabilește că angajatorii care refuză nejustificat plata, calculează și plătesc greșit indemnizațiile concediilor medicale riscă amenzi cuprinse între 3.500 și 6.000 lei.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum să alegi clinica potrivită pentru implanturi dentare
- Care sunt primele semne și simptome ale depresiei
- Tratamentul Ghidat al Plăcii Bacteriene (Guided Biofilm Therapy) Standardul Modern al Îngrijirii Dentare
- Povestea din spatele InteroCloud: Cum 4 antreprenori români transformă sistemul medical cu cel mai intuitiv software pentru clinici
- Cum să ai relații mai sănătoase prin înțelegere și comunicare. Sfaturi pentru situații dificile de la psihologul Letiția Abrudan
- Suntem OVOBANK - Prima si cea mai mare banca de ovocite din Europa
- Tratament ortodontic cu dispozitive Carriere Motion și gutiere aligner, o soluție rapidă pentru un zâmbet frumos și sănătos, mai ales în viața adultă
- De la copilul care se legăna pe genunchii tatălui la adolescentul necunoscut
- Perfuzii de vitamine și nutriție intravenoasă la domiciliu: O soluție vitală pentru pacienții vulnerabili
- Roluri asumate în cuplu: Cum influențează dinamica relației și cum poți transforma provocările în oportunități pentru o viață de cuplu mai armonioasă
- Ce presupune recuperarea după implanturile dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru o vindecare rapidă
- Implanturi dentare fără tăietură și fără durere, cu revoluționarul sistem X-Guide de la Nobel Biocare
- Ecocardiografia și avantajele inteligenței artificiale în această procedură
- Cabinet Stomatologic Iași – Dentia: Îngrijire dentară de top pentru zâmbetul tău
- Diabetul zaharat: diferențe între tipul 1 și tipul 2
- Terapia ONLINE poate schimba viața ta: găsește ajutor pe www.MindPowerClinic.ro
- Vreau să DORM. Tratamentul INSOMNIEI prin terapie cognitiv-comportamentală
- Importanța Tomografiei Computerizate de Cord (Coronariene)
- Alignerele dentare, soluția modernă pentru un zâmbet perfect
- Beneficiază de tratamente laser revoluționare pentru a te bucura de o dantură sănătoasă și de un zâmbet încrezător