Noi indicii despre cum se produce pierderea de masă musculară la persoanele cu cancer

©

Autor:

Noi indicii despre cum se produce pierderea de masă musculară la persoanele cu cancer
Pierderea masei musculare este o problemă obișnuită în rândul persoanelor cu cancer, însă mecanismele precise care duc la aceasta nu au fost cunoscute de către medici și oamenii de știință.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Pen State oferă indicii cu privire la modul în care pierderea de masă musculară se petrece la nivel celular. Rezultatele au fost publicate în Federation of American Societies for Experimental Biology Journal.

În cadrul acestui studiu s-a folosit un model de cancer ovarian la șoareci, cu ajutorul căruia oamenii de știință au descoperit că progresia cancerului a determinat existența a mai puțini ribozomi la nivelul mușchilor scheletici, ribozomii fiind organite responsabile de sinteza proteinelor. Deoarece masa musculară este determinată în principal de sinteza proteinelor, un număr redus de ribozomi explică pierderea de masă musculară la persoanele cu cancer.
Profesorul Gustavo Nader declară că descoperirile lor sugerează că acest mecanism care ar putea sta la baza pierderii masei musculare ar putea fi relevant nu doar în cazul persoanelor cu cancer, ci și al celor care suferă de alte afecțiuni.

„Pierderea masei musculare este, de asemenea, asociată cu procesul de îmbătrânire, malnutriție, persoanele cu COVID-29 și HIV-SIDA, printre altele”-susține Nader.

Potrivit cercetătorilor, scăderea semnificativă a masei musculare apare la aproximativ 80% dintre persoanele cu cancer și este responsabilă de aproximativ 30% din decesele provocate de această boală. Este, de asemenea, asociată cu o calitate redusă a vieții, probleme de tolerare a chimioterapiei și rate de supravițuire mai mici.

Nader mai spune că deoarece nu există tratament pentru această condiție, este vital pentru oamenii de știință să înțeleagă exact cum și de ce are loc. În studiile anterioare, cercetătorii s-au concentrat pe degradarea proteinelor, încercând să blocheze acest proces, pentru a preveni pierderea de masă musculară. Însă multe dintre aceste eforturi au eșuat, iar motivul ar putea fi faptul că oamenii au uitat de aspectul sintezei proteinelor.

Cu ajutorul modelului de cancer ovarian la șoareci, echipa de cercetători a reuși să studieze progresia pierderii masei musculare în timp, lucru dificil de realizat pe pacienți umani. După analizarea rezultatelor, cercetătorii au descoperit că șoarecii cu tumori au suferit o pierdere rapidă a masei musculare și o reducere dramatică a capacității de sinteză a proteinelor, ceea ce se poate explica printr-o scădere a cantității de ribozomi din mușchi.

Oamenii de știință au vrut să afle de ce a scăzut numărul de ribozomi. După examinarea genelor ribozomale, aceștia au descoperit că odată prezentă o tumoare, expresia acestor gene a început să scadă, până când a atins un nivel care a făcut imposibilă producerea de ribozomi în cantitate suficientă astfel încât sinteza proteică să nu fie afectată.

sursa: Science Daily
foto: Getty Images Willowpix

Data actualizare: 10-02-2021 | creare: 10-02-2021 | Vizite: 1810
Bibliografie
New clues to how muscle wasting occurs in people with cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210203162257.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Yoga ajută femeile în vârstă să-și conserve masa musculară
  • Bărbații „musculoși”, mai puțin probabil să încurajeze egalitatea socio-economică
  • Antrenamentele pentru forță și masă musculară, la fel de vitale ca aerobicul (studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum