Noi dovezi susțin perfuzia continuă pentru cancerele gastrointestinale

©

Autor:

Noi dovezi susțin perfuzia continuă pentru cancerele gastrointestinale
Cancerele gastrointestinale reprezintă o cauză majoră de morbiditate și mortalitate la nivel mondial. În 2020, cancerele colorectale, pancreatice și gastroesofagiene au reprezentat 27,1% din decesele estimate la nivel global legate de cancer. Regimurile multidrog cu 5-fluorouracil (5-FU) rămân pilonii în tratamentul cancerelor gastrointestinale, acestea incluzând de obicei o injecție intravenoasă scurtă (bolus) de 5-FU urmată de o infuzie prelungită. Există însă studii limitate care să evalueze dacă omiterea bolusului de 5-FU compromite eficacitatea regimurilor bazate pe 5-FU.
Studiul publicat de JNCCN-; Journal of the National Comprehensive Cancer Network a utilizat baza de date Flatiron Health, care include date de la aproximativ 280 de clinici de cancer din Statele Unite. Cohorta a inclus pacienți diagnosticați cu cancer colorectal, pancreatic sau gastroesofagian avansat/metastatic, tratați cu FOLFOX, FOLFIRI, sau FOLFIRINOX ca tratament de primă linie. Datele despre supraviețuirea globală și toxicitatea tratamentului au fost extrase și analizate.

Rezultate

Din 18.821 de pacienți tratați, 11.765 au fost incluși în analiza finală. Majoritatea pacienților au primit bolus de 5-FU conform dozei standard în prima zi de tratament, în timp ce 13,7% nu au primit bolus. Analizele inițiale și cele ajustate cu scorul de propensie nu au arătat diferențe semnificative în supraviețuirea globală între grupurile care au primit și cele care nu au primit bolus de 5-FU.

Omiterea bolusului de 5-FU nu a afectat eficacitatea clinică, dar a redus riscul de toxicitate. În plus, tendințele temporale indică o creștere a omisiunii bolusului de 5-FU, în special în regimurile FOLFIRINOX după 2017, conform schimbărilor în ghidurile NCCN. Această tendință corespunde cu specializarea crescândă a oncologilor gastrointestinali și cu actualizările din literatura de specialitate.

Concluzii

Studiul sugerează că omiterea bolusului de 5-FU din regimurile MDR pentru tratamentul cancerelor gastrointestinale avansate/metastatice poate duce la o reducere a toxicității tratamentului fără a compromite eficacitatea. Studiile prospective sunt necesare pentru a confirma aceste constatări, în special aplicabilitatea în setarea adjuvantă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 09-09-2024 | creare: 09-09-2024 | Vizite: 116
Bibliografie
New evidence supports continuous infusion for GI cancers, link: https://www.news-medical.net/news/20240906/New-evidence-supports-continuous-infusion-for-GI-cancers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Probiotic terapeutic: o nouă speranță pentru tratarea cancerelor gastrointestinale
  •