Noi abordări terapeutice în boala ficatului gras non-alcoolic
©
Autor: Airinei Camelia

Steatohepatita non-alcoolică apare atunci când există o acumulare de grăsime în ficat - mai mult de 5-10% din greutatea ficatului, împreună cu o inflamație a ficatului, acestea nefiind cauzate de consumul de alcool. Boala afectează atât adulții, cât și copiii, cu preponderență persoanele obeze, care au diabet tip II, colesterol și trigliceride ridicate. Sunt însă și bolnavi care nu prezintă acești factori de risc, fapt ce sugerează o componentă genetică a afecțiunii.
Echipa de cercetători a descoperit că proteina TRPVA4 - care face parte din sistemul de apărare a corpului - eliberează un gaz (oxid nitric). Acest gaz blochează enzima CYP2E1, aceasta având o contribuție majoră la apariția și progresia bolii ficatului gras non-alcoolic. Următorul pas este exploatarea aptitudinilor proteinei de a preveni și trata steatohepatita non-alcoolică.
Deja există o nouă generație de agoniști TRPVA4 care pot fi testați pentru ameliorarea efectelor bolii ficatului gras non-alcoolic. Un agonist este o substanță chimică ce se leagă de proteină și activează eliberarea oxidului nitric ce blochează enzima nocivă. Odată găsit agonistul potrivit, acesta poate fi incorporat într-un medicament și pot începe testele clinice.
Totodată, autorii avertizează cu privire la inhibarea canalului ionic al proteinei TRPVA4, care poate rezulta în urma consumului exagerat de alcool sau acetaminofen (paracetamol) și poate avea ca efect intensificarea hepatotoxicității.
Studiul desfășurat de University of South Carolina, University of Alabama at Birmingham și compania Metabolon Inc. a fost publicat în revista Free Radical Biology & Medicine.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 20-12-2016 | creare: 20-12-2016 | Vizite: 4029
Bibliografie
New pathways to treat non-alcoholic fatty-liver disease discovered, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161209184829.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O aplicație pe telefon detectează anxietatea și tulburările dispoziționale la adolescenți
- Cercetătorii finlandezi revoluționează domeniul descoperirii de noi medicamente
- O aplicație pe telefon te ajută să îți menții igiena orală
- Concept nou în tratarea tuberculozei care ajută la finalizarea tratamentului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Gamma GT hepatosteatoza
- Inca ma deranjeaza in zona ficatului - steatoza hepatica moderata
- Ecografie abdominala.. analize bune in afara de ficat
- Ficatul gras și mărit de la ce este?
- Steatoza hepatica nonalcoolica - a evoluat?
- Ficatul gras
- Probleme cu ficatul si bila lenesa
- Leucocite crescute