Naturopatie

©

Autor:

Naturopatie

Ce este naturopatia?

Naturopatia sau „medicina naturală” este un sistem de tratamente și terapii bazate exclusiv pe remediile naturale (apa, lumina, aerul) combinate cu diete și masaje. Naturopatia are ca fundament principiul conform căruia organismul deține capacitatea de a se auto-vindeca spontan, cu condiția de a beneficia de un mediu sănătos, iar naturopatia nu face decât să creeze aceste condiții propice.

În concepția naturopaților boala intervine atunci când sistemul imunitar este afectat sau când nu mai funcționează corespunzător (în loc să atace agenții străini care pătrund în corp, atacă organismul, cum se întâmplă în cazul bolilor autoimune), boala reprezentând efortul organismului de a se purifica. Sistemul imunitar poate fi ajutat, consideră naturopatia, prin utilizarea unor plante și remedii naturale, dar și prin acțiunea la nivel mental, prin tehnici de relaxare. (1), (2)

Adepții naturopatiei o consideră a fi un sistem de medicină primar, constând în utilizarea mai multor terapii alternative și complementare: homeopatia, acupunctura, osteopatia, fitoterapia, schimbarea comportamentală, hidroterapia, regulile de nutriție și consilierea în ceea ce privește stilul de viață. (3)
Tratamentul naturopat poate fi oferit fie în cabinetul terapeutului, fie în centre specializate unde pacienții petrec mai mult timp și au parte de o paletă largă de remedii: diete alimentare, masaje, remedii homeopate, vitamine, medicina chinezească, nașterea naturală, intervenții chirurgicale minore, etc. (2)

Mecanism terapeutic

Unul dintre conceptele de bază ale naturopatiei este „sănătatea optimală”, care poate fi afectată de o multitudine de factori: o nutriție neadecvată, stres, toxine, utilizarea îndelungată de medicamente etc. Când sănătatea optimală este afectată, atunci intervine boala. Scopul primar al naturopatiei este să identifice cauza și să îi minimizeze pe cât posibil efectul, mai degrabă decât să se concentreze pe simptome și pe modul de a le trata. (4)

Naturopatia promovează câteva principii care ghidează mecanismul terapeutic și care o definesc:
  • Puterea vindecătoare a naturii (susținerea și îmbunătățirea capacității organismului de a se lupta singur cu boala prin oferirea unui mediu și „unelte” adecvate)
  • Identificarea și tratarea cauzei care duce la boală (accentul se pune mai degrabă pe găsirea rădăcinei cauzei afecțiunii, spre deosebire de viziunea medicinei convenționale, pentru care simptomele bolii sunt esențiale pentru diagnostic și tratament)
  • În primul rând nu face rău (tratamentul este progresiv din punctul de vedere al intensitate și dificultății remediilor și intervențiilor medicale)
  • Medicul în calitate de profesor (relația terapeutică joacă un rol esențial, la fel și educarea pacientului în ceea ce privește regulile generale pentru un stil de viață adecvat și implicarea sa în procesul de vindecare)
  • Tratarea persoanei ca întreg (pacientul este văzut ca o unitate și nu ca suma simptomelor sale)
  • Prevenția bolii pentru a nu se ajunge la tratarea ei. (4), (5)

Naturopații susțin utilizarea capacității vindecătoare a naturii pentru a ajuta organismul să se vindece singur, prin crearea unui mediu intern și extern sănătos, respectiv printr-o dietă corespunzătoare și un stil de viață sănătos. (6)

Îngrijirea naturopată poate fi realizată fie complementar, alături de medicina convențională, fie ca înlocuitor pentru medicina convențională.

Naturopatia este folosită în tratamentul a numeroase afecțiuni: dureri cronice de spate, acnee, oboseală, migrene, artrită, menopauza, SIDA, cancer, astm, etc. (6), (7)
Prima ședință de naturopatie este importantă pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului. Terapeutul discută cu pacientul și realizează o anamneză, completată uneori cu diagnosticul pus prin iridologie. Terapeutul colectează informații despre starea de sănătate, istoricul medical, stilul de viață, modul de alimentație sau alte tratamente urmate pentru afecțiunea respectivă, informații pe baza cărora creează un plan de tratament holistic (care atinge mai multe nivele: fizic, mental). Tratamentul include în general o combinație de remedii și terapii, adaptate și individualizate pentru fiecare pacient. (8)

Polemica privind naturopatia

Reîntoarcerea spre natură și spre elementele naturale, dând posibilitatea organismului să lupte împotriva factorilor nocivi care îl atacă sau îi creează neajunsuri, a pornit ca o reacție împotriva schimbărilor pe care le experimentăm astăzi: mediul din ce în ce mai poluat în care ne desfășurăm existența, alimentele din ce în ce mai procesate pe care le consumăm și nu în ultimul rând dezvoltarea enormă a industriei farmaceutice care încearcă să găsească medicamente pentru orice, îndepărtându-se tot mai mult de ideea de natural, de prevenție și de grijă și atenție față de pacient. Dezbaterea privind naturopatia versus medicamentele convenționale înfățișează la o scară mai mică polemica între medicina alternativă versus medicina convențională, fiecare tabără încercând să-și  susțină punctul de vedere și să demonstreze ineficiența viziunii adverse. În continuare sunt prezentate câteva dintre argumentele pro și contra naturopatiei:

Argumente pro

  • Naturopatia este o terapie holistică, adresându-se unității formate din corp, suflet și minte. (1)
  • Naturopații susțin vindecarea bolii prin stimularea organismului de a se auto-vindeca, și nu prin tratamentul simptomelor (2)
  • Remediile naturopate nu prezintă efecte adverse și nu interferează cu abilitățile înnăscute de vindecare ale corpului (2)
  • Remediile naturopate sunt mult mai accesibile din punctul de vedere al costurilor decât tratamentele convenționale (9)
  • Naturopații realizează un plan de tratament individualizat pentru fiecare pacient, luând în considerare stilul său de viață și încercând să răspundă nevoilor diferite ale fiecărui individ. (10)
  • Naturopatia pune un accent deosebit pe relația terapeutică, pacientul fiind încurajat să vorbească cât mai detaliat despre starea sa de sănătate, problemele apărute și simptomele prezentate. Sunt foarte importante atenția și timpul acordat de terapeut pacientului, răbdarea de a-i răspunde la toate întrebările și de a descoperi împreună cauzele care au dus la starea de boală. (10)
  • Practicanții naturopatiei susțin că metodele de tratament folosite sunt mult mai naturale decât medicamentele și tratamentele medicinei convenționale. (6)
  • Medicina convențională tratează în general simptomele apărute în prezent, în timp ce naturopatia vizează restabilirea întregii stări de sănătate și a menținerii acesteia.
  • Terapiile utilizate nu sunt invazive și nu creează efecte secundare (7)

Argumente contra

  • Niciun studiu nu a demonstrat până în prezent capacitatea vreunui tip de medicină alternativă care să acționeze asupra organismului prin sistemul său imunitar, așa cum pretinde că face naturopatia. De asemenea, medicina alternativă nu s-a dovedit a fi capabilă de a distruge celulele canceroase. (1)
  • Naturopatia are ca fundamente câteva concepte vagi, care nu pot fi măsurate și susținute științific („armonia cu corpul”, „echilibru”, „sănătatea optimală”), astfel că este dificilă demonstrarea existenței lor (2)
  • Afirmația naturopatiei conform căreia bolile (cum ar fi cancerul) apar la persoanele cu un sistem imunitar deficitar nu este susținută științific; unele cazuri de cancer survin chiar la persoane cu un sistem imunitar eficient. (1)
  • Naturopatia susține determinarea cancerului de către un sistem imunitar nefuncțional, însă cercetările din ultimii ani au arătat că între cancer și sistemul imunitar există o legătură mult mai complexă decât se considera inițial (de exemplu, celulele maligne pot dezvolta mecanisme de adaptare la acțiunea sistemului imunitar) (2)
  • Nu s-a demonstrat științific până acum că remediile folosite de naturopați (meditația, plantele, spălăturile colonului etc.) au capacitatea de a întări sistemul imunitar sau de a ajuta organismul să se vindece singur. (1)
  • Naturopații subestimează tratamentul medical în favoarea „menținerii echilibrului din corp” (2)
  • Unele remedii naturiste folosite în cadrul naturopatiei pot provoca efecte adverse, pot interacționa cu alte medicamente sau pot fi toxice ori contraindicate. (11)

Ce arată studiile?

Cercetarea naturopatiei a vizat până la momentul de față doar anumite combinații de remedii și terapii promovate de naturopați, ori așa cum am văzut până acum, naturopatia este un întreg sistem. Cu toate acestea, studii care să arate eficiența naturopatiei în totalitatea sa în tratarea anumitor boli și afecțiuni nu s-au realizat până acum. S-a demonstrat că unele terapii sau metode nu au efecte asupra stării de sănătate (homeopatia), în timp ce altele pot ajuta la prevenirea sau ameliorarea anumitor stări (dietele alimentare, exercițiile fizice). Cercetările au luat în considerare doar câteva combinații ale unor astfel de terapii/metode, pentru că este dificil de realizat un tratament care să le includă pe toate. (6) Ca urmare, unii cercetători au sugerat testarea clinică individuală a fiecărei metode/remediu utilizate în tratamentul clinic neuropat. (10)

În general însă dovezile științifice nu susțin capacitatea metodelor naturopate de a influența într-un sens pozitiv vindecarea, iar efectele benefice obținute de naturopați sunt în general cazuri individuale și studii de caz relatate de aceștia din experiența lor clinică. (6)În aceste condiții, unii oameni de știință au sugerat ca tratamentul naturopat să includă, pe lângă terapiile și remediile dovedite clinic a funcționa, și expertiza clinică a terapeutului și preferințele pacienților pentru anumite medicamente/remedii.

De cele mai multe ori însă în cadrul naturopatiei se utilizează terapii a căror invaliditate și ineficiență a fost demonstrată științific. Într-o analiză la nivelul unei provincii din Canada, Alberta, s-a observat că homeopatia ocupă un loc fruntaș în rândul terapiilor folosite de naturopați, cu toate că în comunitatea medicală și științifică aceasta nu este acceptată ca fiind eficientă. Prin extensie, combinarea homeopatiei (sau a altor terapii ineficiente) cu remedii cu potențial nu aduce acestora din urmă un plus de valoare curativă. (12)

În continuare sunt prezentate câteva rezultate, atât pozitive, cât și negative, obținute în urma cercetării asupra tratamentelor naturopatice.

Într-o cercetare asupra efectului naturopatiei asupra anxietății, participanții (angajați care sufereau de anxietate de mai bine de șase săptămâni) au fost împărțiți în două grupuri: un grup a primit îngrijire naturopatică, constând în diete, tehnici de relaxare, multi-vitamine și remedii naturiste, iar celălalt grup a participat la ședințe de psihoterapie, combinate cu tehnici de respirație și tratament placebo. Ambele grupuri au experimentat o îmbunătățire a stării psihice după tratament, însă la cei care au avut o îngrijire naturopată s-au observat diferențe semnificative pozitive comparativ cu ceilalți participanți. (3)

Într-un alt studiu, participanții, poștași care sufereau de tendinită la nivelul umărului, au avut parte fie de un tratament naturopat, fie de un tratament bazat pe exerciții fizice și fizioterapie. Tratamentul naturopat a constat în sedințe de acupunctură, indicații privind dieta și luarea unui supliment alimentar pe toată durata tratamentului naturopat. Cei din grupul care a realizat exerciții fizice au urmat un tratament placebo cu pastile similare suplimentului alimentar. Rezultate pozitive s-au obținut în ambele grupuri, însă cei care au urmat un tratament naturopat au avut parte de o îmbunătățire mult mai ridicată a stării de sănătate a umărului afectat. (13)

Un cadrul unei testări clinice cercetătorii au avut ca scop evidențierea modului în care procedurile naturopate și yoga pot acționa asupra ejaculării precoce. O parte din participanți a făcut yoga zilnic timp de 21 de zile, iar cealaltă parte  a urmat tratamentul naturopatic: masaje, împachetări cu nămol, acupresupunctură, timp de 21 de zile. În final niciuna din cele două abordări nu a avut efect curativ asupra acestei disfuncții sexuale. (14)

Într-un studiu angajații care lucrau în depozit și care sufereau de dureri de spate au urmat un tratament bazat pe principiile și remediile naturopate: acupunctură, program de relaxare, exerciții fizice, urmarea unei diete și citirea unui manual cu sfaturi utile de îngrijire. Rezultatele au constat într-o creștere a calității vieții, scăderea absenteismului de la locul de muncă și costuri mult mai scăzute pentru tratamente și medicamente, comparativ cu alți angajați care au beneficiat doar de un program de educare în vederea tratării durerii de spate. (9)

În ceea ce privește tratamentul naturopatic al obezității niciun studiu realizat până în prezent nu a putut demonstra că naturopatia ca sistem total are efecte benefice, în sensul că pacientul poate folosi acest sistem pentru a se auto-vindeca. (14)

În cadrul unui test clinic copiilor care prezentau dureri de urechi li s-au pus dopuri de urechi naturopate, dopuri de urechi anestezice sau au urmat un tratament cu antibiotice. Durerea s-a ameliorat în toate cele trei condiții, însă cei care au avut dopuri naturopate au avut parte de o însănătoșire mai rapidă, spre deosebire de cei tratați cu antibiotice, la care ameliorarea a fost încetinită.  Într-un alt sudiu însă, pacienții tratați cu antibiotice au avut o evoluție ușor mai bună decât cei tratați cu remedii naturopate, în cazul otitei acute necomplicate. (6), (15)

„Natural” nu înseamnă întotdeauna „sigur”, de aceea este deosebit de important să știm întotdeauna ce se ascunde în spatele acestor remedii naturopate. Totodată, combinarea unor metode curative demonstrate (vitamine, exerciții fizice, diete alimentare) cu terapii ineficiente poate fi cel puțin la fel de periculoasă ca a urma o terapie ineficientă. Dacă alegeți să consultați un naturopat nu ezitați să aflați care este pregătirea sa profesională (este medic? ce studii de specialitate și ce practică are în spate?), căror boli și afecțiuni se adresează tratamentele sale și ce rezultate a obținut până în prezent. Trebuie să conștientizați totodată că urmarea unui tratament alternativ în cazul unor afecțiuni grave implică riscuri majore, de aceea este util să discutatți și cu un medic despre decizia de a apela la naturopatie.

Data actualizare: 27-09-2013 | creare: 02-07-2007 | Vizite: 25934
Bibliografie
(1)Naturopathy, link: https://www.skepdic.com/natpathy.html
(2)A Close Look at Naturopathy, link: https://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/Naturopathy/naturopathy.html
(3)Naturopathic Care for Anxiety: A Randomized Controlled Trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2729375/
(4)Naturopathy and the Primary Care Practice, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2883816/pdf/nihms-184002.pdf
(5)Current challenges and future directions for naturopathic medicine in Australia: a qualitative examination of perceptions and experiences from grassroots practice, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3598391/
(6)Naturopathic Medicine, link: https://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/mindbodyandspirit/naturopathic-medicine
(7)Why Naturopathic Medicine is a Bargain, link: https://www.healthy.net/Health/Article/Why_Naturopathic_Medicine_is_a_Bargain/624
(8)What is Naturopathy?, link: https://www.naturopathy-uk.com/home/home-what-is-naturopathy/
(9)Study Points to Cost-Effectiveness of Naturopathic Care for Low-Back Pain, link: https://nccam.nih.gov/research/results/spotlight/070708.htm
(10)Naturopathy, link: https://www.takingcharge.csh.umn.edu/explore-healing-practices/naturopathy
(11)If Vitamins Could Kill: Massive Hemolysis Following Naturopathic Vitamin Infusion, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550205/
(12)Supported by science?: What Canadian naturopaths advertise to the public, link: https://www.aacijournal.com/content/7/1/14
(13)Naturopathic treatment of rotator cuff tendinitis among Canadian postal workers: A randomized controlled trial, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.24675/full
(14)Naturopathic Treatment of Obesity, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2791327/
(15)Naturopathic therapy for acute otitis media. An alternative to the primary use of antibiotics, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15614570
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!