Logopedie în Bucuresti
Mituri:- logopedia nu se face sub varsta de 4 ani;
- logopedia se refera numai la corectarea limbajului.
Mai mult decat corectarea limbajului, logopedia inseamna in prima etapa dobandirea comunicarii functionale. Copilul poate folosi la inceput gesturi si imagini pentru a se exprima. Interesul este ca el sa se faca inteles de ceilalti.
Terapia logopedica are doua componente:
- depistarea si diagnosticarea timpurie a tulburarilor de vorbire;
- interventia terapeutica – compensatorie in concordanta cu diagnosticul logopedic.
Logopedia se recomanda pentru intarzieri in dezvoltarea limbajului (copii cu varste cuprinse intre 2 – 3 ani), dificultati de comunicare specifice intarzierilor in dezvoltare, dificultati de articulare, tulburari ale limbajului citit – scris. Nu exista bariere de varsta, insa se stie ca orice copil are o capacitate de asimilare a informatiilor mai mare intre 2 si 6 ani, decat mai tarziu.
Terapia logopedica este indicata inca de cand se observa intarzieri ale limbajului. Ca o cerinta minima, spre exemplu pentru sindroamele genetice detectabile inca de la nastere, copilul trebuie sa stea in sezut si sa poata urmari o activitate un minimum de timp necesar. Exista anumite situatii in care terapia logopedica trebuie sa respecte niste precautii, mai ales in cazul unor afectiuni fizice, insa copilul respectiv poate primi un program pentru acasa si cei care il ingrijesc pot prelua rolul logopedului. Un logoped poate recunoaste ca nu are metodele sau spatiul necesar pentru a se ocupa de un anumit pacient, insa este de datoria lui sa-i recomande o alternativa de terapie.
De aceea, prima vizita la logoped trebuie sa aiba in vedere evaluarile anterioare ale copilului (daca este cazul), documente medicale (daca s-a efectuat anterior un control O.R.L., oftalmologic, neuropsihiatric etc). Parintii sunt sfatuiti sa faca o lista cu intrebarile pe care doresc sa le adreseze logopedului si motivele care i-au determinat sa caute acest serviciu.
In prima sedinta se va face o evaluare - completarea unei fise logopedice - si, in functie de varsta si nevoile copilului, o testare initiala. Familia primeste cateva exercitii pe care le poate face cu copilul, iar intr-un interval de cateva zile primeste si evaluarea scrisa cu programul pentru acasa. Programul contine activitati zilnice accesibile si usor de efectuat acasa, in mediul cunoscut. Acestea sunt alese in functie de rezultatele la evaluare si se adreseaza nevoilor si nivelului actual al copilului.
Dupa evaluare se stabileste frecventa orelor de terapie: anumiti copii au nevoie saptamanal de terapie logopedica, altii cu o frecventa mai mare, in timp ce unii copii vor face doar activitatile recomandate in program si vor reveni la evaluare o data pe luna/la 3 luni.