ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină alternativă și naturistă Medicină alternativă și naturistă Bucuresti

Art terapia....un domeniu aparte

Autor: psiholog Ana-Caterina Bedivan

Exista mai multe scoli, mai multe abordari ale art-terapiei. Printre acestea citam abordarile psihodinamice, abordarile umaniste, abordarile psiho-educationale, abordarile sistemice si abordarile integrative, cu mentiunea ca sub umbrela fiecarei categorii mentionate exista mai multe scoli bine conturate, fiecare cu specificul ei. Vom incerca totusi sa subliniem trasaturile comune, si anume care sunt acele trasaturi ce diferentiaza art-terapia de restul terapiilor.
Spre deosebire de alte terapii, in special psihoterapia prin cuvant, art-terapia poate fi utilizata cu succes si in cazul persoanelor ce au dificultati de exprimare prin intermediul limbajului verbal. Tehnicile de terapie prin arta numite si tehnici creative, dispun de o serie de instrumente imprumutate din domeniul artelor plastice. Pictura, desenul, colajul, fotografia, sculptura, modelajul, teatrul, povestile, dansul...devin instrumente de comunicare, un fel de prelungire a fiintei umane. Art-terapia combina procesele creative, artele vizuale, domeniul dezvoltarii umane, cu modele de consiliere si psihoterapie ce difera usor de la o scoala la alta. Terapeutul utilizeaza tehnicile creative, artele plastice pentru a calauzi persoana in calatoria sa catre descoperire de sine, echilibru, autorealizare, individuare.
Deoarece arta a fost utilizata dintotdeauna de catre oameni ca modalitate de exprimare, comunicare si vindecare, art-terapia devine o modalitate naturala de optimizare a sanatatii mintale, de crestere si dezvoltare personala. Nu de putine ori am auzit credinta ca acest gen de terapie s-ar adresa mai degraba copiilor. Intr-adevar, cu copii acest gen de terapie se potriveste foarte bine datorita deschiderii lor naturale catre arta, insa aceasta terapie este special creata astfel incat sa faciliteze accesul catre sine oricarei persoane, indiferent de varsta, dornice sa faca acest lucru. Libertatea si siguranta oferite de modalitatile creative sunt un aspect extrem de important al procesului terapeutic. Nu este nevoie ca persoana sa aiba studii sau abilitati artistice deoarece in art-terapie produsul final nu este atat de important...procesul este cel care conteaza. Exista o conexiune intre culorile folosite si gandurile, trairile, emotiile, dorintele, nevoile, unei persoane. Aceasta conexiune se contureaza pe parcursul sedintelor de lucru iar semnificatia si sensul sunt date de persoana care utilizeaza tehnicile creative.
Art-terapia este o modalitate foarte eficienta ce faciliteaza auto-cunoasterea, intelegerea de sine, gasiserea sensului vietii, eliberarea de anxietate, tensiune, traume, dezvoltarea abilitatilor de expimare, comunicare, functionarea adecvata in societate, dezvoltarea increderii in sine, crearea de strategii de rezolvare a conflictelor, integrarea, perceptia extinsa a lumii inconjuratoare, claritatea in gandire, echilibrarea emotionala, dezvoltarea creativitatii, etc.

 
Programare