Complexitatea tratamentului homeopat in autism
Autor: Dr. Naghiu Radu, Medic specialist psihiatrie pediatrică, homeopatie
Autismul infantil este o boală psihică complexă care debutează prin oprire în dezvoltarea psihică a copilul înainte de vârsta de 3 ani şi care se caracterizează prin: inabilitatea de a iniţia şi dezvolta relaţii sociale, de a exprima interes şi emoţii; incapacitatea de a folosi limbajul şi comunicarea (atât verbal cât şi non- verbal); prezenţa unui comportament sărac, stereotip, incluzând un repertoriu comportamental restrictiv şi repetitiv.
Incidenţa autismului este într-o continuă creştere, în SUA după ultimele statistici incidenţa a ajuns la 1 copil din 150. Pe sexe repartiţia este de 4:1 raport sex masculin/feminin.
Etiologie
La ora actuală nu există un consens în etiologia autismului, sunt implicaţi factori multiplii: genetici, imunologici, multiple vaccinări. Ceea ce este evident este că pe măsura ce programul naţional de vaccinari creşte, creşte incidenţa copiilor cu autism/elemente autiste, astm bronşic alergic şi dermatită atopică cu debut sub 2 ani.
Familia copilului autist
Copilul autist are două perechi de părinţi. Una până în momentul aflării diagnosticului (familie normală) şi alta după aflarea diagnosticului.
După ce părinţii primesc diagnosticul şi află că autismul nu are tratament, intră într-o stare de şoc similară cu starea din tulburarea de stres post-traumatică (TSPT). Pentru a trata copilul este obligatorie şi tratarea părintilor de TSPT.
Intervenţia precoce în autism
Toate terapiile se adresează părinţilor copiilor autişti, păriniţi care aleg una sau mai multe terapii pentru copilul lor.
De aceea intervenţia precoce in autism înseamnă mai întâi scoaterea părintelui din TSPT, apoi părintele să înveţe despre autism şi despre diferitele terapii la care are acces. Să cunoască ce poate să ofere fiecare terapie copilului său şi care sunt limitele fiecărei terapii. Să-şi stabilească obiectivele (ce anume vrea să realizeze cu copilul lui) şi prin ce terapii.
Părintele este "managerul de caz" şi de deciziile sale depinde viitorul copilului său.
Obiectivele tratamentului autismului:
1. copilul autist să devină capabil să simtă sentimentele şi să le exprime
2. copilul autist să reînceapă să înveţe singur (necondiţionat de recompensa materială)
3. să înveţe şi să ajungă cu nivelul de cunoşţinte, la nivelul copiilor de vârsta lui
4. să dobândească şmecheria copiilor de vârsta lui.
Tratamentul autismului are două componente: una medicamentoasă şi un proces de invăţare.
Dintre medicamente neurotroficele şi-au dovedit utilitatea pe anumite perioade de timp. Neurolepticele sedative şi-au dovedit o utilitate limitată, doar copiilor autişti cu auto şi heteroagresiviate.
Tratamentul medicamentos homeopat redă capacitatea de a simţi şi exprima sentimentele şi îi redă capacitatea de a învăţa.
Analiză Comportamentală Aplicată (ABA) îi oferă copilului un program de învăţare bazat pe recompensă. ABA trebuie completată cu logopedie, kinetoterapie, art-terapie, play-terapie şi consiliere psihologică.
Algoritm terapeutic în autism
După aflarea diagnosticului de autism/elemente autiste în viaţa părintelui urmează o perioadă de negare a diagnosticului şi va mai face câteva consultaţii de specialitate.
După ce acceptă diagnosticul ce tratamente/terapii va urma copilul său?
Algoritmul terapeutic în autism trebuie să fie eficient şi accesibil financiar marii majorităţi a familiilor care se confruntă cu aceasta afecţiune. Acest algoritm terapeutic în autism este rezultatul experienţei acumulate în tratamentul copiilor cu autism.
Tratamentul autismului începe cu tratamentul medicamentos homeopat şi o evaluare psihologică a nivelului de dezvoltare a copilului. Evaluarea psihologică stabileşte care este vârsta mentală de dezvoltare a copilului şi în urma acestei evaluări părintele primeşte recomandări pentru un program structurat de intervenţie comportamentală pentru acasă. Consilierea psihologică a familiei este importantă de-a lungul întregului tratament pentru a face faţă tuturor problemelor şi situaţiilor apărute.
Tratamentul medicamentos homeopat în autism îi redă capacitatea de a simţi şi exprima sentimentele şi îi redă capacitatea de a învaţa. Pentru copilul autist, părinţii săi sunt un amestec de părinte obiect (de care se folosesc când au nevoie, când le este foame, sete, etc) şi părinte adevărat (când foarte rar acceptă afecţiunea acestora). Tratamentul homeopat începe să dărâme zidul dintre copil şi familie, zidul dintre copil şi lume. Copilul autist începe să simtă dragostea părintelui şi începe să o ofere afecţiune, începe transformarea părintelui obiect în părintele adevărat. În urma tratamentulului homeopat frica de nou a copilului autist începe să se reducă, el devine curios şi începe să exploreze, începând să înveţe singur din mediu prin imitaţie.
În funcţie de rezultatul evaluării psihologice a nivelului de dezvoltare se decide ce terapii se mai asociază tratamentului homeopat.
Dacă întârzierea în dezvoltarea globală nu este mai mare de 6-8 luni, pe limbaj întârzierea este de până la 1 an şi 6 luni, în acest caz este suficient tratamentul homeopat asociat cu recomandările programului de intervenţie comportamentală, logopedie şi kinetoterapie pentru îmbunătăţirea coordonării motorii. Cu tratamentul homeopat copilul iese din lumea lui, la vârsta la care s-a produs oprirea in dezvoltare şi va trebui să treacă în procesul de recuperare, prin toate etapele de dezvoltare ale copilului tipic. Calitatea vieţii copilului autist şi a familiei sale sunt foarte bune şi frustrările acumulate de copil şi familie sunt mici.
Dacă întârzierea în dezvoltarea globală este mai mare de 8 luni, atunci pe lângă tratamentul homeopat este nevoie şi de terapie comportamentală (ABA), logopedie, kinetoterapie, art-terapie. Terapia comportamentală (ABA) se poate efectua la domiciliu sau într-un centru medical specializat.
Cu tratamentul homeopat în autism urmăresc corectarea terenului pe care s-a făcut vaccinarea, un tratament homeopat simptomatic şi o detoxifiere homeopată faţă de vaccinurile primite.
Tratarea terenului, pe care s-a făcut vaccinarea este cel mai important tratament. Nu vaccinul este cauza principală, ci terenul pe care s-a făcut vaccinarea. Toţii copii dintr-o ţară participă la acelaşi program naţional de vaccinări. În urma vaccinării 99% dintre copii nu au probleme de sănătate pe termen mediu şi lung. O parte din ei au efecte secundare post vaccinare febră, diaree. În schimb 1% dintre copiii au probleme de sănătate pe termen mediu şi lung şi prezintă astm bronşic alergic, dermatită atopică cu debut sub 2 ani, autism/elemete autiste, copiii prematuri şi hipotoni devin spastici, vârsta de debut a diabetului zaharat juvenil (tip I) a ajuns să fie sub vârsta de un an.
Pentru tratarea terenului pe care s-a facut vaccinarea administrez medicamentul homeopat constituţional.
Principiul detoxifierii homeopate a fost elaborat de dr Tinus Smith (Olanda). Metoda terapeutică constă în administrarea în diluţie homeopată a vaccinurilor primite începând cu ultimul vaccin administrat până la primul şi apoi se continuă cu administrarea medicamentelor primite în sarcină de către mamă, tot în diluţie homeopată. Medicamentele homeopate sunt în mai multe concentraţii şi pentru detoxifiere se administează medicamentul respectiv în concentraţii crescânde, fiecare concentraţie adminstrându-se de 2 ori pe săptămână, săptămânal crescând concentraţia. Prin această metodă se face detoxifierea faţă de vaccinurile primite, dar copilul nu pierde imunitatea câştigată prin administrarea vaccinului.
Tratamentul terenului are rolul de a face organismul copilului mai sănătos, iar tratamentul de detoxifiere are rol de drenaj. Astfel după administrarea vaccinului în diluţie homeopată pentru detoxifiere este posibilă apariţia unor scaune moi şi urât mirositoare până la scaune diareice. Mai este posibilă apariţia unor erupţii cutanate (similară cu urticaria). Când apare diaree, urticarie, aceste manifestări nu trebuiesc oprite prin administrarea unor medicamente alopate, căci au o durată scurtă. Copilul are câteva scaune diareice doar a doua zi după administrarea vaccinului în diluţie homeopată şi apoi scaunul revine la normal. La fel în cazul erupţiei cutanate, elemetele eruptive dispar în câteva ore sau zile.
Tratamentul homeopat în autism respectă legile vindecării în homeopatie. Este posibil după administrarea vaccinului în diluţie homeopată a doua zi să revină în forţă simptomele psihice şi comportamentale pe care copilul le-a avut în trecut şi copilul să aibe o stare pentru câteva ore, zile, o săptămână, evident mai rea decât înainte de începerea tratamentului. Aceasta revenire în forţă a simptomatologiei după administrarea vaccinului în diluţie homeopată este rezultatul unui drenaj masiv, o eliminarea masivă. Aceasta stare durează ore sau zile şi după terminarea detoxifierii este urmată de un plus evident pe anumite arii de dezvoltare unde înainte copilul autist era deficitar. Vorbim de un progres evident în spontaneitate, în îmbunătăţirea calităţii relaţiei cu familia sa şi o îmbunătăţire în calitatea procesului de învăţare şi de înţelegere a ceea ce învaţă. Şi în perioada comportamentului regresiv între două episoade de agitaţie există momente când copilul are un comportament spontan nou, folosind natural şi adecvat ce a învăţat mecanic, sau apare un comportament spontan natural, în relaţia afectivă cu membrii familiei. În această perioadă de revenire a simptomelor, copiii care fac ABA, protestează la începerea terapiei, dar apoi continuă şi participă la toate programele.
Durata tratamentului este de luni sau ani de zile. Depinde de gradul de afectare a copilului şi de ritmul în care copilul răspunde la tratament. Durata tratamentului depinde şi de procesul de învăţare pe care copilul îl primeşte zilnic.
Incidenţa autismului este într-o continuă creştere, în SUA după ultimele statistici incidenţa a ajuns la 1 copil din 150. Pe sexe repartiţia este de 4:1 raport sex masculin/feminin.
Etiologie
La ora actuală nu există un consens în etiologia autismului, sunt implicaţi factori multiplii: genetici, imunologici, multiple vaccinări. Ceea ce este evident este că pe măsura ce programul naţional de vaccinari creşte, creşte incidenţa copiilor cu autism/elemente autiste, astm bronşic alergic şi dermatită atopică cu debut sub 2 ani.
Familia copilului autist
Copilul autist are două perechi de părinţi. Una până în momentul aflării diagnosticului (familie normală) şi alta după aflarea diagnosticului.
După ce părinţii primesc diagnosticul şi află că autismul nu are tratament, intră într-o stare de şoc similară cu starea din tulburarea de stres post-traumatică (TSPT). Pentru a trata copilul este obligatorie şi tratarea părintilor de TSPT.
Intervenţia precoce în autism
Toate terapiile se adresează părinţilor copiilor autişti, păriniţi care aleg una sau mai multe terapii pentru copilul lor.
De aceea intervenţia precoce in autism înseamnă mai întâi scoaterea părintelui din TSPT, apoi părintele să înveţe despre autism şi despre diferitele terapii la care are acces. Să cunoască ce poate să ofere fiecare terapie copilului său şi care sunt limitele fiecărei terapii. Să-şi stabilească obiectivele (ce anume vrea să realizeze cu copilul lui) şi prin ce terapii.
Părintele este "managerul de caz" şi de deciziile sale depinde viitorul copilului său.
Obiectivele tratamentului autismului:
1. copilul autist să devină capabil să simtă sentimentele şi să le exprime
2. copilul autist să reînceapă să înveţe singur (necondiţionat de recompensa materială)
3. să înveţe şi să ajungă cu nivelul de cunoşţinte, la nivelul copiilor de vârsta lui
4. să dobândească şmecheria copiilor de vârsta lui.
Tratamentul autismului are două componente: una medicamentoasă şi un proces de invăţare.
Dintre medicamente neurotroficele şi-au dovedit utilitatea pe anumite perioade de timp. Neurolepticele sedative şi-au dovedit o utilitate limitată, doar copiilor autişti cu auto şi heteroagresiviate.
Tratamentul medicamentos homeopat redă capacitatea de a simţi şi exprima sentimentele şi îi redă capacitatea de a învăţa.
Analiză Comportamentală Aplicată (ABA) îi oferă copilului un program de învăţare bazat pe recompensă. ABA trebuie completată cu logopedie, kinetoterapie, art-terapie, play-terapie şi consiliere psihologică.
Algoritm terapeutic în autism
După aflarea diagnosticului de autism/elemente autiste în viaţa părintelui urmează o perioadă de negare a diagnosticului şi va mai face câteva consultaţii de specialitate.
După ce acceptă diagnosticul ce tratamente/terapii va urma copilul său?
Algoritmul terapeutic în autism trebuie să fie eficient şi accesibil financiar marii majorităţi a familiilor care se confruntă cu aceasta afecţiune. Acest algoritm terapeutic în autism este rezultatul experienţei acumulate în tratamentul copiilor cu autism.
Tratamentul autismului începe cu tratamentul medicamentos homeopat şi o evaluare psihologică a nivelului de dezvoltare a copilului. Evaluarea psihologică stabileşte care este vârsta mentală de dezvoltare a copilului şi în urma acestei evaluări părintele primeşte recomandări pentru un program structurat de intervenţie comportamentală pentru acasă. Consilierea psihologică a familiei este importantă de-a lungul întregului tratament pentru a face faţă tuturor problemelor şi situaţiilor apărute.
Tratamentul medicamentos homeopat în autism îi redă capacitatea de a simţi şi exprima sentimentele şi îi redă capacitatea de a învaţa. Pentru copilul autist, părinţii săi sunt un amestec de părinte obiect (de care se folosesc când au nevoie, când le este foame, sete, etc) şi părinte adevărat (când foarte rar acceptă afecţiunea acestora). Tratamentul homeopat începe să dărâme zidul dintre copil şi familie, zidul dintre copil şi lume. Copilul autist începe să simtă dragostea părintelui şi începe să o ofere afecţiune, începe transformarea părintelui obiect în părintele adevărat. În urma tratamentulului homeopat frica de nou a copilului autist începe să se reducă, el devine curios şi începe să exploreze, începând să înveţe singur din mediu prin imitaţie.
În funcţie de rezultatul evaluării psihologice a nivelului de dezvoltare se decide ce terapii se mai asociază tratamentului homeopat.
Dacă întârzierea în dezvoltarea globală nu este mai mare de 6-8 luni, pe limbaj întârzierea este de până la 1 an şi 6 luni, în acest caz este suficient tratamentul homeopat asociat cu recomandările programului de intervenţie comportamentală, logopedie şi kinetoterapie pentru îmbunătăţirea coordonării motorii. Cu tratamentul homeopat copilul iese din lumea lui, la vârsta la care s-a produs oprirea in dezvoltare şi va trebui să treacă în procesul de recuperare, prin toate etapele de dezvoltare ale copilului tipic. Calitatea vieţii copilului autist şi a familiei sale sunt foarte bune şi frustrările acumulate de copil şi familie sunt mici.
Dacă întârzierea în dezvoltarea globală este mai mare de 8 luni, atunci pe lângă tratamentul homeopat este nevoie şi de terapie comportamentală (ABA), logopedie, kinetoterapie, art-terapie. Terapia comportamentală (ABA) se poate efectua la domiciliu sau într-un centru medical specializat.
Cu tratamentul homeopat în autism urmăresc corectarea terenului pe care s-a făcut vaccinarea, un tratament homeopat simptomatic şi o detoxifiere homeopată faţă de vaccinurile primite.
Tratarea terenului, pe care s-a făcut vaccinarea este cel mai important tratament. Nu vaccinul este cauza principală, ci terenul pe care s-a făcut vaccinarea. Toţii copii dintr-o ţară participă la acelaşi program naţional de vaccinări. În urma vaccinării 99% dintre copii nu au probleme de sănătate pe termen mediu şi lung. O parte din ei au efecte secundare post vaccinare febră, diaree. În schimb 1% dintre copiii au probleme de sănătate pe termen mediu şi lung şi prezintă astm bronşic alergic, dermatită atopică cu debut sub 2 ani, autism/elemete autiste, copiii prematuri şi hipotoni devin spastici, vârsta de debut a diabetului zaharat juvenil (tip I) a ajuns să fie sub vârsta de un an.
Pentru tratarea terenului pe care s-a facut vaccinarea administrez medicamentul homeopat constituţional.
Principiul detoxifierii homeopate a fost elaborat de dr Tinus Smith (Olanda). Metoda terapeutică constă în administrarea în diluţie homeopată a vaccinurilor primite începând cu ultimul vaccin administrat până la primul şi apoi se continuă cu administrarea medicamentelor primite în sarcină de către mamă, tot în diluţie homeopată. Medicamentele homeopate sunt în mai multe concentraţii şi pentru detoxifiere se administează medicamentul respectiv în concentraţii crescânde, fiecare concentraţie adminstrându-se de 2 ori pe săptămână, săptămânal crescând concentraţia. Prin această metodă se face detoxifierea faţă de vaccinurile primite, dar copilul nu pierde imunitatea câştigată prin administrarea vaccinului.
Tratamentul terenului are rolul de a face organismul copilului mai sănătos, iar tratamentul de detoxifiere are rol de drenaj. Astfel după administrarea vaccinului în diluţie homeopată pentru detoxifiere este posibilă apariţia unor scaune moi şi urât mirositoare până la scaune diareice. Mai este posibilă apariţia unor erupţii cutanate (similară cu urticaria). Când apare diaree, urticarie, aceste manifestări nu trebuiesc oprite prin administrarea unor medicamente alopate, căci au o durată scurtă. Copilul are câteva scaune diareice doar a doua zi după administrarea vaccinului în diluţie homeopată şi apoi scaunul revine la normal. La fel în cazul erupţiei cutanate, elemetele eruptive dispar în câteva ore sau zile.
Tratamentul homeopat în autism respectă legile vindecării în homeopatie. Este posibil după administrarea vaccinului în diluţie homeopată a doua zi să revină în forţă simptomele psihice şi comportamentale pe care copilul le-a avut în trecut şi copilul să aibe o stare pentru câteva ore, zile, o săptămână, evident mai rea decât înainte de începerea tratamentului. Aceasta revenire în forţă a simptomatologiei după administrarea vaccinului în diluţie homeopată este rezultatul unui drenaj masiv, o eliminarea masivă. Aceasta stare durează ore sau zile şi după terminarea detoxifierii este urmată de un plus evident pe anumite arii de dezvoltare unde înainte copilul autist era deficitar. Vorbim de un progres evident în spontaneitate, în îmbunătăţirea calităţii relaţiei cu familia sa şi o îmbunătăţire în calitatea procesului de învăţare şi de înţelegere a ceea ce învaţă. Şi în perioada comportamentului regresiv între două episoade de agitaţie există momente când copilul are un comportament spontan nou, folosind natural şi adecvat ce a învăţat mecanic, sau apare un comportament spontan natural, în relaţia afectivă cu membrii familiei. În această perioadă de revenire a simptomelor, copiii care fac ABA, protestează la începerea terapiei, dar apoi continuă şi participă la toate programele.
Durata tratamentului este de luni sau ani de zile. Depinde de gradul de afectare a copilului şi de ritmul în care copilul răspunde la tratament. Durata tratamentului depinde şi de procesul de învăţare pe care copilul îl primeşte zilnic.