Mit: Dacă te scarpini te mănâncă mai tare
Autor: Vasiliu Alina
Mâncărimile, cunoscute și sub denumirea de prurit, fac referire la o senzație generală care afectează pielea și care rezultă din iritarea celulelor pielii sau a celulelor nervoase asociate cu pielea.
Pruritul este un simptom al multor boli ale pielii și apare și în unele boli care afectează întregul corp.
O senzație de mâncărime a pielii apare din cauza stimulării senzațiilor de mâncărime ale nervilor, prin intermediul unor mediatori mecanici, termici sau chimici. Senzația de mâncărime este, în mod obișnuit legată de inflamație, uscăciune sau alte deteriorări ale pielii, ale membranelor mucoase sau ale conjunctivei ochiului.
Scărpinatul calmează sau sporește mâncărimile?
Deși scărpinatul ajută la ameliorarea mâncărimii, acesta oferă doar o ușurare temporară a senzației de mâncărime și poate provoca iritația și, eventual, leziuni la nivelul pielii, ceea ce ar putea duce la o infecție. (1)
Scărpinatul oferă, în primă instanță o diminuare a senzației. Acest lucru funcționează, deoarece scărpinatul provoacă ușoare dureri, astfel încât neuronii din măduva spinării transferă semne de durere în loc de semne de mâncărime, până la nivelul creierului.
Un studiu realizat în anul 2013, de cercetătorii de la Washington University din St. Louis a descoperit că scărpinarea provoacă creierul să elibereze serotonină, cunoscută și sub denumirea de „hormonul fericirii”, ceea ce face ca mâncărimea să fie mai intensă. (2) Serotonina care rezultă inversează efectul mâncărimii, mai exact se face o trecere de la a simți nevoia de a opri mânărimea la a te scărpina mai mult, deorece, în acest fel creierul induce o stare de bine.
Senzația de mâncărime - fie că este provocată de un pulover de lână sau de o înțepătură de țânțar - este, de obicei, o senzație temporară. Dar, în timp ce majoritatea mâncărimilor se rezolvă pe cont propriu, 10% din oameni suferă de o formă de prurit cronic în timpul vieții lor. Scărpinatul poate oferi ajutor temporar, dar favorizează și mâncărime mai intensă.
Cauze comune ale pruritului:
- stresul;
- erupțiile cutanate;
- medicamentele;
- înțepăturile de insecte.
Metode pentru calmarea senzației de mâncărime
- 1. Aplicarea de comprese cu apă rece sau cu gheață pe porțiunea de piele unde simțiți nevoia să vă scărpinați. Această procedură trebuie să dureze între 5-10 minute sau până când senzația de mâncărime dispare.
- 2. Baie de ovăz. Acest lucru poate fi foarte liniștitor, mai ales pentru pielea iritată din cauza varicelei, a urticarie, a iederei otrăvitoare sau a unor arsuri solare.
- 3. Hidratarea pielii. Specialiștii recomandă alegerea unor produse de hidratare fără aditivi sau parfum.
- 4. Aplicarea unor anestezice locale pentru uz topic care conțin pramoxină.
- 5. Aplicarea unor produse care oferă senzația de răcire, cum ar fi mentolul sau calamina. Puteți, de asemenea, folosi un produs de hidratare care a fost, anterior ținut la frigider, pentru a vă ajuta să obțineți același efect de răcire.
Pentru a preveni pruritul, dermatologii recomandă următoarele sfaturi:
- 1. Baie cu apă călduță. Încearcă să-ți limitezi baia sau dușul la doar 10 minute.
- 2. Utilizați întotdeauna loțiuni, săpunuri și detergenți fără parfum pentru a minimiza iritarea.
- 3. În conformitate cu recomandările dermatologului, aplicați medicamente cu uz topic înainte de produsele de hidratare.
- 4. Haine din bumbac. Lâna și alte țesături dintr-un material dur pot irita pielea, provocând mâncărime intensă.
- 5. Evitați schimbările extreme de temperatură.
- 6. Reduceți stresul.
2. Scratching Itchy Skin Causes Brain To Release Hormone Serotonin, Intensifies Itchy Sensation. Url: https://www.medicaldaily.com/scratching-itchy-skin-causes-brain-release-hormone-serotonin-intensifies-itchy-sensation-308458.
3. How to relieve itchy skin. Url: https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/itchy-skin.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum