Misterul științific care stă la baza regenerării membrelor pierdute de către salamandre, din nou în atenția cercetătorilor

Misterul științific care stă la baza regenerării membrelor pierdute de către salamandre, din nou în atenția cercetătorilor

©

Autor:

Misterul științific care stă la baza regenerării membrelor pierdute de către salamandre, din nou în atenția cercetătorilor
O noua cercetare, realizată de oamenii de È™tiință de la Laboratorul Biologic din Salisbury Cove, îmbunătățeÈ™te cunoÈ™tinÈ›ele actuale cu privire la un fenomen care a fascinat de mii de ani observatorii lumii naturale È™i oamenii de È™tiință: modul în care salamandrele îÈ™i regenerează membrele È™i organele pierdute. Descoperirile permise de studiile comparative sunt dovada că ideea învățării de la natură este la fel de valabilă astăzi ca È™i acum mai bine de o sută douăzeci de ani.
Axolotlul, o salamandră mexicană care acum este aproape dispărută în sălbăticie, este un model preferat în cercetarea în medicina regenerativă datorită statutului său unic de campion al regenerării. În timp ce majoritatea salamandrelor au o anumită capacitate regenerativă, axolotlul poate regenera aproape orice parte a corpului, inclusiv creierul, inima, maxilarele, membrele, plămânii, ovarele, măduva spinării, pielea, coada È™i multe altele. În cazul oamenilor, capacitatea de regenerare poate fi observată exclusiv la sugari, care pot regenera È›esutul cardiac vârful degetelor. Folosind datele cunoscute până în prezent, oamenii de È™tiință au concluzionat că este probabil ca mamiferele adulte să păstreze codul genetic pentru regenerare.

„Cercetările noastre arată că oamenii au un potenÈ›ial neexploatat de regenerare”, a spus autorul studiului, James Godwin. „Dacă putem rezolva problema formării cicatricilor, am putea fi capabili să deblocăm potenÈ›ialul nostru regenerativ latent. Axolotlii nu prezintă cicatrici în urma unor leziuni, ceea ce permite ca regenerarea să aibă loc. Dar, odată ce s-a format o cicatrice, jocul s-a încheiat în termeni de regenerare. Dacă am putea preveni cicatricile la oameni, am putea îmbunătăți calitatea vieÈ›ii pentru atât de mulÈ›i oameni”.

În mod specific, lucrarea a raportat că răspunsul de semnalizare a unei clase de proteine ​​numite receptori de tip toll (TLR), care permit celulelor macrofage (celule cu rol în cadrul sistemului imunitar) să recunoască o ameninÈ›are È™i care induc un răspuns pro-inflamator, au fost „neaÈ™teptat divergente” ca răspuns la leziuni la axolotl È™i la È™oarece. Descoperirea unei căi alternative de semnalizare care este compatibilă cu regenerarea ar putea duce în cele din urmă la terapii de medicină regenerativă pentru oameni. DeÈ™i creÈ™terea unui membru uman poate să nu fie realistă pe termen scurt, există oportunități semnificative pentru terapii care îmbunătățesc rezultatele clinice în bolile în care cicatricile joacă un rol major în patologie, inclusiv bolile cardiace, renale, hepatice È™i pulmonare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-06-2021 | creare: 14-06-2021 | Vizite: 618
Bibliografie
Why salamanders can regenerate a lost limb and we don't, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210602153417.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Terapie promițătoare pentru regenerarea cardiacă
  • Ficatul, nu È™i măduva osoasă, ar putea deschide calea regenerării organelor È™i È›esuturilor la om
  • Este posibilă regenerarea È™i repararea inimii în urma unui atac de cord? Ce spun studiile?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum