Cu drag va astept in spatiul psihoterapeutic atat pentru servicii de evaluare clinica, consiliere, psihoterapie, dar si evenimente de grup: ateliere de educatie parentala, grupuri de suport ,sesiuni de autocunoastere, dezvoltare personala, relaxare pentru copii, tineri, adulti.
ROmedic Cabinete medicale Pitesti Cabinete Psihologie Psihologie Pitesti

Secretele Trecutului

Secretele Trecutului
Autor: Oana Purdel

Secretele Trecutului

 

Unde ne naștem?

Se spune că noi alegem asta, dar voi vă amintiți ceva? Stiți sigur că voi ați ales să traiți în aceasta familie? Dacă copilaria voastră a fost ok, poate e mai ușor să credeți așa ceva.

Dar dacă nu? Cum poți să crezi că ai ales o familie, un tată si o mamă care au decis să nu stea langă tine din cvarii motive? Sau că ai ales o familie monoparentală unde a trebuit sa te zbați mereu pentru caștigarea locului tău în grupul de prieteni, sau in societate, un loc egal cu al lor, fară să fi discriminat pentru că nu ai unul dintre parinți? Sau ai ales tu oare o familie unde tatăl de obicei era abuziv, unde abuzul fizic, verbal, emoțional sau psihic era normalitate? Ai ales tu oare o familie unde neglijarea, deprivarea emoționala a copilului, abuzul, abandonul, neîncrederea, umilința, respingerea, făceau parte din "meniul" zilnic?

 

Eu nu cred așa ceva!

Însa cred că nimic nu este întamplator pe acest pamânt si nu cred că exista coincidențe. Fiecare eveniment întamplat la un moment dat în viața are o conotație, vine pentru că ai ceva de învațat, o lecție pe care trebuie să o înveti, o temă la care trebuie să lucrezi, o compensare a unor evenimente.

 

Ne naștem goi pe interior si pe exterior!

Goi, da pentru că in viața noastră vin să pună experiențe și unul și celelalt părinte în așa fel încât toată sfera vieții să fie acoperită. Viața interioară: emoții, gânduri, sentimente și viața exterioară: comportamente, atitudini, acțiuni. Cum primim toate acestea? Prin evenimente de viața, educație, moștenire genetică, mediul înconjurator. Aici am fi avut nevoie de un supraveghetor permanent care să spună cum se face, care sunt uneltele, ce se folosește si ce nu, în educarea copiilor. Dar din păcate nu exista o școală a părintilor și nu este o universitate care să te pregatească pentru o astfel de profesie.

 

Să nu uităm de unde venim!

Transmiterea transgenerațională a fost demonstrată știintific de Franz Ruppert, atunci cănd a studiat participanții la holocaust. Suntem la a cincea generație de la războiul mondial până în prezent. Traumele se transmit prin comportamentele părinților, prin indisponibilitatea lor emoționala. Iar copii simt din plin această indisponibilitate și o privesc ca pe normalitate. Mai grav este că o transmit la rândul lor mai departe.

 

“Știi tatăl meu era rece și distant, probabil că semăn cu el.”

Așa și? Unde este vina mea, poate să spună copilul? Cu ce mă ajută să înteleg că nici tu nu ai primit afecțiune și caldură sufletească, dacă tu sădești in mine aceeași răceală, aceeași lipsă de empatie, aceeași lipsă de protecție și îndrumare pe care tu ai primit-o de la parinții tăi?

 

Vindecă-ți traumele înainte de a da naștere copiilor tăi!

Altfel tot ceea ce tu faci, spui, predai, copilul tău va fi influențat de modul în care ai fost tu crescut la rândul tău. Deci parinții sunt primele modele de viața ale copiilor. Ei pot sădi in copii lor gânduri, credințe si comportamente adaptative, la fel cum pot sădi gânduri credințe, sentimente, emoții si comportamente, dezadaptative.

 
Programare