Radiologie Intervențională în Bucuresti
Embolizare Fibrom uterin
Nucleoplastie
Vertebroplastie
Ozonoterapie
Discectomie cu discogel
Angioplastie carotidiana
Angiografie trunchi subaortic
Angiografie trunchi supraaortic
Angioplastie artere renale
Chemoembolizari hepatice
Implantare filtru vena cava
Embolizari supraselective cu microcateter/particule permanente/bureti fibrina
Ce reprezintă embolizarea fibromului uterin?
Fibromul uterin este o tumoră benignă (non-canceroasă) ce se dezvoltă din stratul muscular al peretelui uterin. Numărul și dimensiunile fibroamelor uterine variază semnificativ. În majoritatea cazurilor există 1-3 astfel de excrescențe vizibile ecografic cu dimensiuni între 10 – 200 mm și numeroși alți noduli cu dimensiuni de câțiva milimetri, nedetectabili imagistic. Cel mai adesea, fibromatoza uterină provoacă simptome precum:
Multe dintre cazuri sunt însă asimptomatice, existența fibroamelor fiind descoperită întâmplător, în urma unui control de rutină. Poți să afli, de exemplu, că ai un fibrom uterin cu ocazia unei ecografii.
Embolizarea presupune întreruperea alimentării cu sânge a fibroamelor printr-o metodă minim invazivă. Embolizarea fibromului uterin se efectuează prin injectarea de material emboligen, adică microparticule biocompatibile cu dimensiunea de 600 sau 800 de microni, în arterele ce asigură “hrănirea” cu sânge a acestora. Prin embolizare, se obține devascularizarea completă a fibroamelor uterine. Odată devascularizate, în funcție de dimensiunea lor, tumorile își vor micșora volumul sau vor fi resorbite și simptomatologia va dispărea progresiv.
Beneficiile procedurii
Pe lângă faptul că este mult mai puțin invazivă decât miomectomia sau histerectomia, embolizarea fibromului uterin are numeroase alte avantaje:
- Nu este necesară nicio incizie chirurgicală;
- Perioada de recuperare este mai scurtă decât în cazul unei intervenții chirurgicale;
- Nu se realizează anestezie generală;
- Aproape 90% dintre femeile care au ales să trateze fibroamele prin embolizare au observat fie o ameliorare semnificativă a simptomelor, fie dispariția acestora;
- Șansele ca fibroamele tratate să reapară sau ca unele noi să se dezvolte sunt mici; din acest punct de vedere, reprezintă o soluție mai eficientă decât terapia hormonală, de exemplu, după oprirea căreia, de obicei, tumorile cresc din nou
Ce se întâmplă în timpul procedurii?
Embolizarea fibroamelor uterine se efectuează într-o sală de angiografie, în condiții sterile, sub anestezie locală.
- Vei fi așezată pe masa de angiografie, iar asistenta va dezinfecta cu iod zona cotului, după care se acoperă cu un câmp steril.
- Medicul specialist radiolog va face o anestezie locală cu xilină, urmată de puncția arterei brahiale și montarea unei teci arteriale (un dispozitiv de plastic cu diametrul de numai 4 mm).
- Prin această teacă se introduce un cateter (tub subțire de plastic) care, sub control radiologic, folosind și substanța de contrast iodată, este ghidat prin vasele de sânge până la nivelul arterei uterine drepte.
- Odată poziționat corect, prin cateter se introduc particule speciale, biocompatibile, care vor astupa vasele de sânge ce alimentează fibromul.
- Procedura se repetă pentru artera uterină stângă.
După terminarea procedurii, se scot cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresiunea arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 24 de ore pentru a se evita sângerările. În tot acest timp, vei sta întinsă pe masă și nu vei simți nicio durere.
Ce reprezinta adenomul de prostata?
Generalități despre adenomul de prostata
Hiperplazia benignă de prostată (adenomul de prostată) este o afecțiune frecventă, întâlnită la peste 50% dintre bărbații cu vârsta peste 50 de ani. Această afecțiune constă în mărirea de volum a prostatei, cu compresie consecutivă asupra uretrei. Când această afecțiune devine simptomatică, trebuie tratată. Tratamentul de primă alegere este cel medicamentos. Acesta este eficient la pacienții cu simptomatologie ușoară / medie. Dacă după 6 luni de tratament medicamentos pacientul nu observă o ameliorare satisfăcătoare a simptomatologiei, sunt necesare alte soluții terapeutice. Se poate apela fie la intervenția chirurgicală clasică de prostatectomie (pentru o prostată cu volum mai mare de 100 cmc) fie la procedura minim invazivă de rezecție transuretrală – TURP (pentru un volum al prostatei de până la 80-100 cmc). Ambele tehnici au însă o rată importantă de complicații. Soluțiile alternative TURP includ ablația transuretrală cu laser sau cu microunde.
Embolizarea arterelor prostatice este o soluție terapeutică relativ nouă (2000), ce aparține Radiologiei Intervenționale, fiind descrisă pentru prima dată de DeMeritt. Selecția pacienților se realizează pe baza unui consult clinic și imagistic. Pacienții cu indicație pentru PAE sunt bărbați cu vârsta peste 50 de ani, având simptome medii sau severe, cu un debit urinar maxim (Qmax) mai mic de 12 mL/s, mergând până la retenția acută de urină.
Ce se întâmplă în timpul unei embolizări de adenom de prostată
Această procedură constă în poziționarea unui microcateter în fiecare arteră prostatică, urmată de embolizarea lor cu microparticule neresorbabile cu diametrul de 250-500 microni.
Listă servicii:
- Angiografie cerebrală
- Angiografie neuro-intervențională
- Angiografie renală
- Angiografie trunchi subaortic
- Angiografie trunchi supraaortic
- Angioplastie artere renale
- Angioplastie carotidiană
- Chemoembolizări hepatice
- Discectomie cu discogel
- Embolizare fibrom uterin
- Embolizare varicocel
- Embolizări supraselective cu microcateter - particule permanente, bureți fibrină
- Implantare filtru vena cavă
- Nucleoplastie
- Ozonoterapie intradiscală
- Vertebroplastie