Grupul ARES este lider în cardiologia intervențională privată din România cu 9 săli de angiografie în 4 centre din București, Cluj-Napoca, Constanța și Tulcea.
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Cardiologie Cardiologie Bucuresti

Fibrilatie atriala, ce e si cum traim cu ea...

Fibrilatia atriala este o tulburare de ritm cardiac care provoaca batai neregulate si rapide ale inimii. Aceasta tulburare de ritm poate fi permanenta sau poate aparea in accese paroxistice care pot fi reduse spontan sau cu tratament. Fibrilatia atriala beneficiaza de multiple tratamente de prevenire a complicatiilor, de restabilire a ritmului cardiac normal. Principala complicatie a acestei tulburari de ritm este embolia arteriala.



Ce inseamna aceasta ? Fibrilatia atriala favorizeaza formarea de de cheaguri de sange in inima care pot migra in vaselele de sange care iriga creierul si sa provoace un accident vascular cerebral.Fibrilatia atriala diminueaza capacitatea de functionare a inimii care-si efectueaza cu dificultate munca de pompa, astfel simptomele pacientului cu fibrilatie atriala pot include : oboseala, sufocare la efort , palpitatii.





Atentie ! Exista persoane cu fibrilatie atriala care nu simt deloc prezenta aritmiei insa riscul de embolii si implicit de accident vascular cerebral este acelasi, de aceea trebuie inceput rapid tratamentul anticoagulant. Pacientii complet asimptomatici accepta cu greu spitalizarea si initierea tratamentului care-i protejeaza de complicatii.






Primul episod de fibrilatie atriala.


Evaluarea initiala:




Descoperirea fibrilatiei atriale necesita o evaluare a starii de sanatate care include : consult cardiologic, electrocardiograma, analize de sange, si o ecocardiografie (ecografie cardiaca).


Evaluarea initiala trebuie sa :


•stabileasca severitatea simptomelor dvs
•confirme prezenta tulburarii de ritm cardiac
•estimeze riscul de trombo-embolii * in mod special ridicat la pacientii cu antecedente de accident vascular cerebral sau de embolii arteriale, cu afectari ale valvelor cardiace, mai ales in caz de proteza mecanica.*principalul risc al fibrilatiei atriale consta in faptul ca sangele ajunge sa stagneze in anumite cavitati ale inimii numite atrii, unde poate forma cheaguri de sange care pot migra in circulatia sistemica determinand accidente vasculare cerebrale sau alte embolii arteriale.
•Stabileasca prezenta unei alte boli cardiace care poate sta la originea fibrilatiei atriale
•Stabileasca prezenta factorilor de risc cardiac asociati : hipertensiune arteriala, tabagism, dislipidemie, obezitate, diabet zaharat




In functie de rezultatele acestei evaluari initiale se stabileste ce tratamente sunt optime pentru fiecare caz in parte.





Care sunt cadrele medicale implicate in supravegherea fibrilatei atriale ?







Medicul de familie, medicul cardiolog realizeaza evaluarea initiala a fibrilatiei atriale.Evaluari ale medicilor din alte specialitati pot fi uneori necesare.Daca veti urma tratament anticoagulant este recomandat sa stabiliti un laborator cat mai aproape de casa unde sa efectuati analiza de sange numita INR, analiza obligatorie perodic in supravegherea tratamentului anticoagulant.




Tratatamentul fibrilatiei atriale:



La ce serveste tratamentul ?

* La prevenirea formarii de cheaguri de sange in inima


* La incetinirea ritmului inimii daca este prea rapid, si alteori la restabilirea ritmului normal al inimii




In ce consta tratamentul ?





•Cuprinde in general un tratament anticoagulant oral care impiedica formarea cheagurilor de sange prin fluidifierea sangelui ( Sintrom ® , Trombostop®). La doze prea mari acest tratament are risc de sangerare, de aceea este supravegheat prin intermediul unei analize numite INR.


•In cazuri bine stabilite tratmentul anticoagulant poate fi inlocuit prin Aspirina. Aceasta nu are nevoie de supraveghere prin analize de sange.


•Tratamentul cuprinde si un medicament antiaritmic pentru a incetini ritmul inimii daca e prea rapid sau pentru a restabili ritmul normal al inimii daca este posibil





Daca fibrilatia atriala este favorizata de o alta boala cardiaca (insuficienta cardiaca,valvulopatie) aceasta din urma trebuie tratata.





Ce se intampla daca ati fost diagnosticat cu fibrilatie atriala ?



Descoperirea fibrilatiei atriala necesita de cele mai multe ori, cateva zile de spitalizare pentru evaluare completa si mai ales pentru debutul tratamentului anticoagulant si antiaritmic.Tratamentul anticoagulant oral are nevoie de cateva zile pentru a deveni eficient de aceea in acest interval de timp se administreaza tratament antiacoagulant injectabil. De indata ce tratamentul anticoagulant oral este echilibrat pacientul poate fi externat din spital.Tratamentul antiaritmic poate fi administrat pentru a incetini ritmul inimii daca este prea rapid sau poate realiza restabilirea ritmului normal al inimii daca acest lucru este posibil.Restabilirea ritmului normal al inimii se poate realiza cu ajutorul tratamentului antiaritmic (cel mai frecvent se utilizeaza Amiodarona) sau cu soc electric extern (aplicarea unei soc electric dupa anestezie prealabila).Daca pacientul se prezinta in primele 48 de ore de la debutul arimiei se incerca restabilirea ritmului normal in cursul spitalizarii, daca nu, se lasa pacientul cu tratament anticoagulant timp de 3 saptamani si apoi se realizeaza reducerea fibrilatiei atriale si restabilirea ritmului normal, in cadrul unei noi spitalizari.





In ce consta supravegherea pe termen lung a fibrilatiei atriale ?




•Daca prezentati simptome neobisnuite (palpitatii, sufocare, oboseala excesiva) trebuie sa va adresati unui medic.

•Examenele necesare in urmarirea pe termen lung sunt electrocardiograma si ecografie cardiaca.


•Cel putin o data pe an trebuie sa fiti vazut in consultatie de un medic cardiolog


•Supravegherea tratamentului anticoagulant se realizeaza cu ajutorul analizei de sange numita INR:


•La pacientul care nu urmeaza tratament anticoagulant INR-ul este in jur de 1.


•De obicei valoarea INR-ul in fibrilatie atriala trebuie sa fie intre 2-3 pentru ca eficacitatea tratamentului anticoagulant sa fie optima


•Daca INR scade sub 2 exista risc de formare a chegurilor de sange. Daca INR 3 exista risc de sangerare (mai ales peste INR 5)


•INR se efectueaza cel putin o data pe luna si mai frecvent daca este dezechilibrat.


•Daca apar semne de sangerare (paloare, scaun negru, sange proaspat in scaun, urina rosie, etc) trebuie sa alertati rapid un medic sau sa va prezentati la o camera de garda.


•Evitati injectiile intramusculare (risc de hematom), interventiile chirurgicale (pot sangera masiv)


•Este interzisa efectuarea de sporturi violente sub tratament anticoagulant


•Evitati sa luati medicamente in plus fara a va informa medicul. Unele medicamente interactioneaza cu anticoagulantele orale si le pot creste sau diminua efectul.


•Evitati alimentatia excesiva de legume verzi, rosii, varza care pot scadea efectul tratmentului anticoagulant (o alimentatie diversificata este indicata)
 
Programare