Grupul ARES este lider în cardiologia intervențională privată din România cu 9 săli de angiografie în 4 centre din București, Cluj-Napoca, Constanța și Tulcea.
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Bucuresti

Ce facem în cazul unui atac de cord?

Una din cele mai grave boli in cardiologie este infarctul miocardic. Incidenţa totală prin infarct miocardic acut în 2006 a fost de 5,1 cazuri la 100 mii locuitori. Mortalitatea generală de infarct miocardic în 2006 a constituit 35,2 decese la 100 mii locuitori. Infarctul miocardic reprezintă necroza (moartea) unei regiuni a muşchiului cardiac datorită opririi irigaţiei prin vasul ce alimentează cu sânge teritoriul respectiv. Asistenţa medicală de urgenţă are toate mijloacele necesare pentru a "resuscita" inima în caz de infarct. Dar ce facem dacă, Doamne fereşte, facem un infarct cardiac chiar noi? Intrăm în panică? Să dăm un exemplu. Să zicem că e ora 12 şi vii singur cu maşina spre casă de la serviciu. Ai avut o zi grea, eşti obosit frustrat. Deodată simţi o durere severă în piept ce iradiază în braţ sau în maxilar. Eşti la 5 kilometri de cel mai apropiat spital. Ce să faci? Ai învăţat resuscitarea, dar tipul care ţi-a predat cursul, nu ţi-a spus cum să te resuscitezi singur!

Persoana a cărei inimă bate necorespunzător are doar 10 secunde la dispoziţie înainte de a-şi pierde cunoştinţa.

Primul lucru ce trebuie să-l faceţi nu intraţi în panică. Începeţi să tuşiţi repetat şi cu putere. Inspiraţi adânc înaintea fiecărei reprize de tuse - iar tusea trebuie să fie adâncă şi prelungită, ca şi cum aţi vrea să eliminaţi secreţiile din adâncul plămânilor. Un inspir adânc şi o repriză de tuse trebuie repetate la fiecare 2 secunde - fără pauză - până soseşte ajutorul medical sau simţi că inima începe să bată normal.

Inspiraţia adâncă aduce oxigen în plămâni, iar mişcările de tuse comprimă cordul şi fac sângele să circule mai repede. Presiunea exercitată asupra inimii o ajută să-şi revină în ritmul normal. În acest fel, victimele unui atac de cord ar putea ajunge până la cel mai apropiat spital. Ţine minte! Aceste proceduri simple ar putea să-ţi salveze viaţa! Şi nu te gândi că nu eşti predispus la infarct dacă ai vreo 25 sau 30 de ani. Din cauza schimbărilor produse în stilul de viaţă de azi, atacul de cord apare la toate grupele de vârstă !!!
 
Programare