Risc Cardiovascular
Fiecare dintre noi risca sa dezvolte boala cardiovasculara de-a lungul vietii insa nivelul de risc difera de la o persoana la alta datorita unui numar de factori.
O parte din factorii de risc cardiovasculari asa cum sunt istoricul familial de boala cardiovasculara sau predispozitia genetica nu pot fi controlati.
Vestea buna este ca majoritatea factorilor de risc cardiovascular pot fi controlati :
- nivelul de colesterol;
- fumatul, tensiunea arteriala;
- dieta si activitatea fizica.
Controlul factorilor de risc se poate realiza prin modificarea stilului de viata si la nevoie prin terapie medicamentoasa pe care le veti stabili impreuna cu medicul cardiolog.
Deci de unde incepem? Primul pas este de a intelege factorii de risc cel mai frecvent asociati cu boala cardiovasculara pentru a stii ce trebuie sa corectati.
AFLATI DACA VA AFLATI IN PERICOLUL DE A DEZVOLTA BOALA DE INIMA!
INFORMATII UTILE DESPRE FACTORII DE RISC CARDIOVASCULARI. INVATATI SA-I RECUNOASTETI SI APOI SA-I CORECTATI!!
â– Colesterolul total : este suma colesterolului din organism. Cu cat este mai mare cu atat creste riscul de boala cardiovasculara.
Valoarea colesterolului total:
â– 200-239mg/dl- nivel usor crescut.
â– 240mg/dl - colesterol total crescut ; o persoana cu aceasta valoare a colesterolului are un risc de doua ori mai mare de boala cardiovasculara comparativ cu o persoana cu nivel normal( 200mg/dl)
â– HDL- colesterol : este colesterolul "bun" . HDL-colesterolul transporta colesterolul catre ficat unde va fi indepartat din organism. Deci impiedica formarea placilor de aterom care au la baza colesterol pe peretii vasculari.
â– 40-59mg/dl - este considerat normal
â– 60mg/dl- este excelent si protejeaza de boala cardiovasculara.
LDL colesterolul:
Este colesterolul "rau" care promoveaza depunearea colesterolul in peretele vaselor de sange si formarea placilor de aterom. Astfel creste riscul de infarct miocardic si AVC.
Tinta noastra este de a obtine un nivel cat mai scazut.
â– Un nivel 130mg/dl este considerat limita de sus a normalului.
â– La pacientii care inainteaza in varsta, care au istoric familial de boala cardiovasculara, asociaza HTA, sunt fumatori nivelul de LDL colesterol este mai bine sa fie mentinut sub 100mg/dl.
â– La pacientii care deja au dezvoltat boala cardiovasculara, AVC, sunt diabetici nivelul tinta este de 70mg/dl. De ce este asa de important sa scadem LDL colesterolul? Pentru ca s-a constatat ca scaderea nivelului duce la regresia placilor de aterom si astfel scade riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Cum de poate scadea LDL colesterolul:
â– â–
Printr-o dieta sanatoasa bogata in fructe si legume si saraca in grasimi saturate.
â–
Printr-o activitate fizica zilnica
â–
Mentinerea unei greutati corporale normale.
â–
Hipertensiunea arteriala ramane un factor de risc subdiagnosticat si subtratat.
De aceea masurati-va tensiunea arteriala periodic!
Pe masura ce devenim mai sedentari, mancam mai nesanatos, tratim intr-un stress continuu ne pregatim pentru a deveni hipertensivi. Si nici macar nu stim ca avem aceasta boala pana nu masuram tensiunea arteriala. HTA este o boala fara manifestari, se mai numeste si "ucigasul silentios" deoarece are complicatii grave in timp.
TA este alcatuita din 2 valori : prima: TA sistolica sau maxima si a doua : TA diastolica sau minima.
HTA se defineste la valori de peste 140/90mmHg( masurata in repaus in 2 ocazii separate) sau peste 130/85mmHg valoare medie /24 ore- care se evalueaza prin intermediul monitorizarii continue 24 de ore( Holter Tensiune arteriala).
Iata cateva masuri ce vor duce cu siguranta la scaderea tensiunii arteriale:
â– Scaderea in greutate
â– Dieta sanatoasa
â– Scazand cantitatea de sare din dieta sub 1 lingurita de sare pe zi
â– Incetarea fumatului
â– Activiatea fizica regulata.
O serie de medicamente pot scadea tensiunea arteriala. Schema de tratament necesara este insa particulara fiecarui caz si necesita combinatii de medicamente si doze diferite adaptate fiecarui pacient.
Programati-va pentru un consultie cardiologic asi veti stabili impreuna cu medicul cardiolog o schema de tratament si o serie de masuri optime pentru cazul dvs.
â– Trigliceridele
Importanta trigliceridelor in aparitia bolii cardiovasculare este mai neclara decat in cazul coelesterolului.
Nivelul normal de trigliceride trebuie mentinut sub 150mg/dl.
Pentru a scadea trigliceridele sunt necesare: o dieta sanatoasa, activitate fizica regulata, scaderea in greutate.
Dieta influenteaza cel mai puternic nivelul de trigliceride, dar nu dieta bigata in grasimi ( ciudat nu ? pana la urma ele sunt grasimi) are cea mai mare importanta in cresterea lor ci dieta bogata in cardohidrati. Deci de fiecare data cand mancam in exces carbohidrati trigliceridele tind sa creasca. De aceea o dieta saraca in grasimi si aproape mereu bogata in carbohidrati va duce la cresterea TG. Solutia este o dieta saraca in grasimi saturate, saraca in carbohidrati bogata in fibre.
Retineti: dieta saraca in grasimi saturate nu insemna saraca in grasimi de orice fel cu promoveaza consumul de ulei de masline, de nuci, migdale, peste etc.
Dieta saraca in carbihidrati este eficienta in scaderea TG, dar are frecvent ca efect secundar o dieta bogata in grasimi saturate. Pentru o viata sanatoasa este necesara o dieta saraca in grasimi saturate, saraca in carbohidrati, bogata in fibre.
â– Fumatul Acest segment ca fi scurt: DACA FUMATI, OPRITI-VA ACUM!
Fumatul ramane cea usor de influentat cauza de mortalitate, prin simplul gest de a opri consumul.
Atentie! Din fericire renuntatul la fumat scade riscul de infarct miocardic si AVC deja din primele 24 ore! E nevoie insa de ani de zile de abstinenta pentru a ajunge la nivelul de risc al unui nefumator.
â–
Istoricul familial
Este un factor predictiv important pentru propria dvs sanatate de aceea este imperativ sa cunoasteti cat mai multe date despre rudele de sange.
â– Din punct de vedere al bolilor de inima trebuie sa stiti daca rudele dvs( frati, surori, pariti, verisori, unchi si bunici) au avut infarct miocardic, AVC, operatii de bypass aortocoronarian, diabet zaharat.
â– Daca una din aceste rude au decedat trebuie sa aflati varsta la care s-a intamplat si cauza decesului.
â–
Daca rudele cu boala de inima erau tinere ( barbati 55 ani si femei Asta nu insemna ca persoanele fara istoric familial de boala cardiovasculara nu trebuie sa se preocupe sa previna aparitia bolilor!!
â– Diabetul zaharat inseamnă excesul de zahar în sange( glicemie crescuta)
Valori normale ale glicemiei: sub 110 mg/dl (pe nemancate)
DZ se defineste la glicemie dimineata pe nemancate de 126mg/dl)
Diabetul zaharat este un factor de risc pentru a dezvolta boala cardiovasculara. Odata diagnosticat cu diabet zaharat este necesar un control mult mai riguros al factorilor de risc comparativ cu o persoana fara DZ.
Si anume:
TA 130/85mmHg
LDL colesterolul
Există două tipuri de diabet:
â– tip 1, ce afecteaza copiii si adultii tineri
â– tip 2, ce apare intre 40-50 ani, de regula la persoane supraponderale
, sedentare
Cand este recomandat sa incepeti sa va controlati glicemia:
â– Daca va simtiti obosit ati observat ca va este sete, beti multa apa si urinati mult si des.
â– Dacă aveţi rude (de gradul I) diagnosticate cu diabet zaharat.
â– Dacă sunteţi supraponderal.
â– Daca sunteti hipertensiv.
Odata diagnosticat cu diabet zaharat trebuie sa va adresati unui medic specializat in boli de nutritie si diabet zaharat impreuna cu care veti stabili masurile necesare si eventual un tratament ; in aceste conditii controlul glicemiei se va efectua regulat( poate fi necesar sa va procurati un glucotest - aparat cu care veti putea masura glicemia singur la domiciliu)
Pacienti informati . Ingrijire mai buna.
O parte din factorii de risc cardiovasculari asa cum sunt istoricul familial de boala cardiovasculara sau predispozitia genetica nu pot fi controlati.
Vestea buna este ca majoritatea factorilor de risc cardiovascular pot fi controlati :
- nivelul de colesterol;
- fumatul, tensiunea arteriala;
- dieta si activitatea fizica.
Controlul factorilor de risc se poate realiza prin modificarea stilului de viata si la nevoie prin terapie medicamentoasa pe care le veti stabili impreuna cu medicul cardiolog.
Deci de unde incepem? Primul pas este de a intelege factorii de risc cel mai frecvent asociati cu boala cardiovasculara pentru a stii ce trebuie sa corectati.
AFLATI DACA VA AFLATI IN PERICOLUL DE A DEZVOLTA BOALA DE INIMA!
INFORMATII UTILE DESPRE FACTORII DE RISC CARDIOVASCULARI. INVATATI SA-I RECUNOASTETI SI APOI SA-I CORECTATI!!
â– Colesterolul total : este suma colesterolului din organism. Cu cat este mai mare cu atat creste riscul de boala cardiovasculara.
Valoarea colesterolului total:
â– 200-239mg/dl- nivel usor crescut.
â– 240mg/dl - colesterol total crescut ; o persoana cu aceasta valoare a colesterolului are un risc de doua ori mai mare de boala cardiovasculara comparativ cu o persoana cu nivel normal( 200mg/dl)
â– HDL- colesterol : este colesterolul "bun" . HDL-colesterolul transporta colesterolul catre ficat unde va fi indepartat din organism. Deci impiedica formarea placilor de aterom care au la baza colesterol pe peretii vasculari.
â– 40-59mg/dl - este considerat normal
â– 60mg/dl- este excelent si protejeaza de boala cardiovasculara.
LDL colesterolul:
Este colesterolul "rau" care promoveaza depunearea colesterolul in peretele vaselor de sange si formarea placilor de aterom. Astfel creste riscul de infarct miocardic si AVC.
Tinta noastra este de a obtine un nivel cat mai scazut.
â– Un nivel 130mg/dl este considerat limita de sus a normalului.
â– La pacientii care inainteaza in varsta, care au istoric familial de boala cardiovasculara, asociaza HTA, sunt fumatori nivelul de LDL colesterol este mai bine sa fie mentinut sub 100mg/dl.
â– La pacientii care deja au dezvoltat boala cardiovasculara, AVC, sunt diabetici nivelul tinta este de 70mg/dl. De ce este asa de important sa scadem LDL colesterolul? Pentru ca s-a constatat ca scaderea nivelului duce la regresia placilor de aterom si astfel scade riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Cum de poate scadea LDL colesterolul:
â– â–
Printr-o dieta sanatoasa bogata in fructe si legume si saraca in grasimi saturate.
â–
Printr-o activitate fizica zilnica
â–
Mentinerea unei greutati corporale normale.
â–
Hipertensiunea arteriala ramane un factor de risc subdiagnosticat si subtratat.
De aceea masurati-va tensiunea arteriala periodic!
Pe masura ce devenim mai sedentari, mancam mai nesanatos, tratim intr-un stress continuu ne pregatim pentru a deveni hipertensivi. Si nici macar nu stim ca avem aceasta boala pana nu masuram tensiunea arteriala. HTA este o boala fara manifestari, se mai numeste si "ucigasul silentios" deoarece are complicatii grave in timp.
TA este alcatuita din 2 valori : prima: TA sistolica sau maxima si a doua : TA diastolica sau minima.
HTA se defineste la valori de peste 140/90mmHg( masurata in repaus in 2 ocazii separate) sau peste 130/85mmHg valoare medie /24 ore- care se evalueaza prin intermediul monitorizarii continue 24 de ore( Holter Tensiune arteriala).
Iata cateva masuri ce vor duce cu siguranta la scaderea tensiunii arteriale:
â– Scaderea in greutate
â– Dieta sanatoasa
â– Scazand cantitatea de sare din dieta sub 1 lingurita de sare pe zi
â– Incetarea fumatului
â– Activiatea fizica regulata.
O serie de medicamente pot scadea tensiunea arteriala. Schema de tratament necesara este insa particulara fiecarui caz si necesita combinatii de medicamente si doze diferite adaptate fiecarui pacient.
Programati-va pentru un consultie cardiologic asi veti stabili impreuna cu medicul cardiolog o schema de tratament si o serie de masuri optime pentru cazul dvs.
â– Trigliceridele
Importanta trigliceridelor in aparitia bolii cardiovasculare este mai neclara decat in cazul coelesterolului.
Nivelul normal de trigliceride trebuie mentinut sub 150mg/dl.
Pentru a scadea trigliceridele sunt necesare: o dieta sanatoasa, activitate fizica regulata, scaderea in greutate.
Dieta influenteaza cel mai puternic nivelul de trigliceride, dar nu dieta bigata in grasimi ( ciudat nu ? pana la urma ele sunt grasimi) are cea mai mare importanta in cresterea lor ci dieta bogata in cardohidrati. Deci de fiecare data cand mancam in exces carbohidrati trigliceridele tind sa creasca. De aceea o dieta saraca in grasimi si aproape mereu bogata in carbohidrati va duce la cresterea TG. Solutia este o dieta saraca in grasimi saturate, saraca in carbohidrati bogata in fibre.
Retineti: dieta saraca in grasimi saturate nu insemna saraca in grasimi de orice fel cu promoveaza consumul de ulei de masline, de nuci, migdale, peste etc.
Dieta saraca in carbihidrati este eficienta in scaderea TG, dar are frecvent ca efect secundar o dieta bogata in grasimi saturate. Pentru o viata sanatoasa este necesara o dieta saraca in grasimi saturate, saraca in carbohidrati, bogata in fibre.
â– Fumatul Acest segment ca fi scurt: DACA FUMATI, OPRITI-VA ACUM!
Fumatul ramane cea usor de influentat cauza de mortalitate, prin simplul gest de a opri consumul.
Atentie! Din fericire renuntatul la fumat scade riscul de infarct miocardic si AVC deja din primele 24 ore! E nevoie insa de ani de zile de abstinenta pentru a ajunge la nivelul de risc al unui nefumator.
â–
Istoricul familial
Este un factor predictiv important pentru propria dvs sanatate de aceea este imperativ sa cunoasteti cat mai multe date despre rudele de sange.
â– Din punct de vedere al bolilor de inima trebuie sa stiti daca rudele dvs( frati, surori, pariti, verisori, unchi si bunici) au avut infarct miocardic, AVC, operatii de bypass aortocoronarian, diabet zaharat.
â– Daca una din aceste rude au decedat trebuie sa aflati varsta la care s-a intamplat si cauza decesului.
â–
Daca rudele cu boala de inima erau tinere ( barbati 55 ani si femei Asta nu insemna ca persoanele fara istoric familial de boala cardiovasculara nu trebuie sa se preocupe sa previna aparitia bolilor!!
â– Diabetul zaharat inseamnă excesul de zahar în sange( glicemie crescuta)
Valori normale ale glicemiei: sub 110 mg/dl (pe nemancate)
DZ se defineste la glicemie dimineata pe nemancate de 126mg/dl)
Diabetul zaharat este un factor de risc pentru a dezvolta boala cardiovasculara. Odata diagnosticat cu diabet zaharat este necesar un control mult mai riguros al factorilor de risc comparativ cu o persoana fara DZ.
Si anume:
TA 130/85mmHg
LDL colesterolul
Există două tipuri de diabet:
â– tip 1, ce afecteaza copiii si adultii tineri
â– tip 2, ce apare intre 40-50 ani, de regula la persoane supraponderale
, sedentare
Cand este recomandat sa incepeti sa va controlati glicemia:
â– Daca va simtiti obosit ati observat ca va este sete, beti multa apa si urinati mult si des.
â– Dacă aveţi rude (de gradul I) diagnosticate cu diabet zaharat.
â– Dacă sunteţi supraponderal.
â– Daca sunteti hipertensiv.
Odata diagnosticat cu diabet zaharat trebuie sa va adresati unui medic specializat in boli de nutritie si diabet zaharat impreuna cu care veti stabili masurile necesare si eventual un tratament ; in aceste conditii controlul glicemiei se va efectua regulat( poate fi necesar sa va procurati un glucotest - aparat cu care veti putea masura glicemia singur la domiciliu)
Pacienti informati . Ingrijire mai buna.