Medicamente Antiretrovirale utilizate in clinica

Aplicatiile clinice ale interferonilor in terapia antiretrovirala

Inca de cand au fost descoperiti, s-a urmarit utilizarea interferonilor in profilaxia, dar mai ales in terapia infectiilor de etiologie virala ; in realitate interferonii sunt molecule semnal (interleukine), cu actiune modulatoare asupra sistemului imunitar, dar si cu efect antiproliferativ. Initial, interferonii au fost utilizati in studii experimentale ce implicau infectiile cu rinovirusuri, sau infectiile cu virusuri varicelo zosteriene, la pacientii cu un sistem imunitar deprimat.

Ulterior, datorita tehnologiilor de recombinare ADN, au fost obtinute in laborator, cantitati pure de interferon alpha, beta si gama, ce au fost utilizate in diferite studii asupra infectiilor virale ; astfel, a fost demonstrata eficacitatea aplicarii intranazale a interferonului, in cazul infectiilor cu rinovirus (desi apareau efecte secundare, precum fenomene iritative ale mucoasei nazale) . In alte cazuri, interferonul a fost administrat intralezional (nevi genitali), conducand la obtinerea unor efecte clinice benefice – reducerea dimensiunilor leziunilor tegumentare ; s-a constatat ca, leziunile recidiveaza dupa stoparea terapiei.

Studii foarte ample au fost realizate asupra utilizarii interferonilor in infectiile cronice cu virusul hepatitic de tip B ; astfel, administrarea de interferon, pacientilor cu hepatita cronica, a condus la obtinerea unor rezultate satisfacatoare : negativarea antigenelor de suprafata HBs Ag, reducerea nivelurilor transaminazelor serice, precum si ameliorarea arhitecturii histopatologice a ficatului. Dintre ractiile adverse semnalate, relatam urmatoarele : febra, frisoane, dureri musculare, stare de oboseala accentuata (fatigabilitate), neurotoxicitate (stare de somnolenta si confuzie), dar si scaderea numarului de leucocite circulante (leucopenie) .

Interferonul a fost utilizat si in tratamentul hepatitelor non-A, non-B si non-C, situatie in care, in aproape jumatate dintre cazuri, au fost semnalate urmatoarele efecte benefice : scaderea valorilor serice ale transaminazelor hepatice, precum si reducerea proceselor de inflamatie de la nivelul lobulilor hepatici; stoparea terapiei, a fost insotita in 50% dintre cazuri, de recidiva manifestarilor de boala ; recaderile raspund foarte bine daca terapia este din nou administrata.

Interferonul poate fi utilizat in schemele de tratament pentru urmatoarele tipuri de afectiuni : hepatita cronica cu virus de tip B, hepatita cronica non-A, hepatita cronica non-B, condiloamele acuminate, leucemia cu celule paroase, precum si in sarcomul Kaposi ; de asemenea, interferonul gama poate fi utilizat in terapia bolilor cronice granulomatoase.

Data actualizare: 21-12-2012 | creare: 20-07-2010 | Vizite: 16978
Bibliografie
Harisson, Principiile medicine interne, Vol. I si II, Ed. Teora, 2002
E. Miftode, Boli Infectioase, Ed. Junimea, 2008
V. Rusu, Dictionar Medical, Ed. Medicala, 2001
E. Bottone, Atlas of Clinica Microbilogy of infectious Diseases, Ed. Informa Healthcare, 2006
W.R. Jarvis, Bennett and Brachman’s Hospital Infections, Ed. Lippincott Williams Wilkins, 2008
D. Schlossberg, Clinical Infectious Disease, Ed. Cambridge University Press, 2008
Dessain, Scott K , Human Antibody Therapeutics For Viral Disease, Ed. Springer Verlag, 2008
John G. Bartlett, The Johns Hopkins ABX Guide – Diagnosis and Tratment of Infectious Diseases, Ed. Jones and Bartlett, 2010
John W. Wilson , Mayo Clinic Antimicrobial Therapy – Quick Guide, Ed. Informa Healthcare, 2008
S. L. Gorbach, Infectious Diseases, Ed. Lippincott Williams Wilkins, 2004
Edward K. Wagner, Basic Virology, Ed. Wiley, 2007
Douglas D. Richman, Clinical Virology, Ed. American Society of Microbiology, 2002
Arie J. Zuckerman, Principles and Practice of Clinical Virology, Ed. John Wiley, 2009
Brian Mahy, The Dictionary of Virology, Ed. Academic Press, 2008
L. R. Haaheim, A Practical Guide to Clinical Virology, Ed. John Wiley, 2002
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!