Ce este medicina muncii?
Principala tinta a sanatatii ocupationale este promovarea si mentinerea celui mai inalt grad de bunastare fizica, psihica si sociala, a tuturor angajatilor, indiferent de meserie (OMS).
Obiective ale sanatatii ocupationale:
- Preventia incetarii lucrului din cauza imbolnavirii datorate conditiilor de lucru, protejarea muncitorilor de factorii de risc de la locul de munca;
- Plasarea si mentinerea angajatului intr-un mediu adaptat pentru capacitatile fizice si mentale ale fiecaruia, adaptarea muncii la om si adaptarea omului la meseria sa;
- Medicina ocupationala este partea cea mai activa in teritoriu a medicinei. Rolul sau principal este sa informeze angajatorul asupra modalitatilor de obtinere si mentinere a unor conditii de lucru care sa nu afecteze sanatatea angajatilor. Bolile profesionale si starea de sanatate precara sunt o cauza importanta de mortalitate si morbiditate. Sanatatea Ocupationala este o ramura distincta a medicinei preocupata de capacitatea oricarui angajat de a efectua o anumita activitate, precum si efectele mediului de lucru asupra sanatatii angajatului.
- Una din atributiile medicului de Medicina Muncii este sa identifice factoriii de risc din cadrul fiecarui loc de munca, sa evalueze particularitatile acestuia, si sa informeze asupra modalitatilor de control ale acestor factori de risc. De asemenea medicul de Medicina Muncii trebuie sa recunoasca, trateze si sa controleze bolile profesionale ce pot aparea. Rolul medicului este sa evalueze capacitatea fiecarui individ de a efectua o anumita activitate in functie de starea de sanatate a individului. Toate aceste atributii ale medicului de Medicina Muncii pot fi indeplinite daca practicianul nu are numai cunostinte medicale ci si tehnice, astfel incat sa inteleaga procesul tehnologic.
- In conformitate cu legislatia in vigoare, angajatorul are obligatia sa asigure angajatilor sai servicii medicale preventive de Medicina Muncii.