Logoped Telcean Mihaela Maria
- Telefon: 0723394583
- Localitate: Cluj Napoca (Cluj)
- Loc de muncă actual: Centru de Logopedie și Psihoterapie LogoBrain
- Specialitate: Logopedie
- Specialitate secundară: Psihoterapie
Mă numesc Mihaela Maria Telcean, psihoterapeut, logoped – competență în psihologie clinică dar pentru toți copiii sunt Miha. Foarte mulți copii cu care am pornit pe drumul cunoașterii de-a lungul timpului și i-am însoțit în diverse etape ale dezvoltării lor au ales să-mi spună așa. Pentru că m-a făcut să mă simt mai aproape de ei ,în timp a ajuns să fie un apelativ care poartă foarte multă însemnătate pentru mine.
Dacă vrei să știi care a fost calea mea către această profesie, citește mai departe.
În septembrie 1996, dupa licențiere, mi-am început activitatea profesională ca și defectolog la școala specială. Aici am avut posibilitatea să interacționez cu copii cu nevoi speciale din perspectiva dascălului făcând ușor trecerea către domeniu clinic, în anul 2000. Atunci am avut oportunitatea de a profesa ca logoped și de a învăța tainele acestei profesii de la cei mai buni specialiști în domeniu. Am ales să fac parte din proiectul pilot al unui centru de recuperare neuropsihomotorie pentru copii și adulți. Un proiect la nivel național care implementa servicii de recuperare într-o echipă pluridisciplinară care viza și rolul logopedului în acest context .
Timp de șapte ani am lucrat sub supervizarea unor medici de excepție în domeniul neurologiei pediatrice și psihiatriei, care au susținut necesitatea logopedului atât în procesul de intervenție la copilul mic, cât și la adultul aflat în dificultate. La acea vreme în România nu exista o abordare asumată a intervenției timpurii în logopedie la nivelul serviciilor publice de recuperare sau a necesității logopedului în recuperarea pacientului post accidente vasculare. Poate din acest motiv, consider acea perioadă a fi cea mai dragă mie în contextul dezvoltării mele profesionale.
2007 – 2009
În ianuarie 2007 am obținut din partea Colegiului Psihologlor din România dreptul de liberă practică în specialitatea psihologie clinică – intervenții specifice pentru persoane cu nevoi speciale. Totodată, același an a venit cu contextul unei schimbări majore pe plan personal și profesional. Am decis să mă mut la Cluj – Napoca împreună cu familia și să continui studiile în domeniu. Ca urmare, în 2009 am obținut diploma de master în Psihologie Clinică, Consiliere psihologică și Psihoterapie. A urmat apoi o perioadă de studiu practic și supervizare până la obținerea celei de a doua competențe din partea Colegiului Psihologilor din România – Psihoterapeut – psihoterapii cognitiv comportamentale.
La Cluj Napoca am continuat activitatea profesională ca logoped la Leagănul de Copii (DGASPC Cluj). Privind acum în urmă, un alt mare câștig pe plan profesional a fost că am avut posibilitatea să lucrez cu copii la vârste fragede și să urmăresc dificultățile în evoluție în perfectă colaborare cu medicul pediatru. Atunci a fost și perioada în care am început să privesc cu mai mare interes și să studiez problematica tulburărilor de masticație și deglutiție.
2010 – 2020În 2010 am deschis Cabinetul de Psihologie Mihaela Telcean, certificat de Colegiul Psihologilor din România 1 CJ 1744.Pentru că am dorit să ofer cât mai mult din cunoștințele mele într-o formă asumată și la standarde înalte, am ales în 2011 să-mi continui activitatea doar în practica privată la cabinetul meu. În acest context, am continuat studiile în domeniul logopediei începând să studiez la cel mai renumit program de master din țară in domeniul logopediei – Terapia Limbajului și Audiologie Educțională la Universitatea Babeș-Bolyai. Am absolvit în anul 2014 odată cu programul de formare în terapie de cuplu și familie pe care l-am urmat la Institutul de Sexologie din Cluj Napoca.
În 2012, datorită interesului pe care l-am acordat intervenției logopedice la copiii cu Sindrom Down și la copiii cu tulburări de limbaj cu substrat neurologic, am analizat mai multe tehnici de intervenție specifice și am acordat un mai mare interes metodelor practice de mobilizare orofacială începând sa lucrez cu kitul Z-vibe. Între 2012-2015 am publicat două studii clinice de lungă durată (http://www.asttlr.ro/e107_files/reviste/rrttlc2/06_direcii_telcean.pdf) & (https://ro.scribd.com/document/426376961/04-telcean-bene-sibef-1-1) reprezentând direcții de evaluare,intervenție logopedică și mobilizare orofacială cu Kit Z- vibe www.produselogopedice.com