Psih. Jugreștean Alina
- Telefon: 0749110148
- Localitate: Cluj-Napoca (Cluj)
- Loc de muncă actual: Centrul de Psihologie Mental-Training (Str. Dacia, nr. 3, et. 1, 2 si parter, interfon 131 și str. Dacia, nr. 4, parter)
- Specialitate: Psihoterapie
- Competențe: Psihoterapie cognitiv-comportamentală, psihologie clinică
A întâlni ființa umană în cadrul terapeutic e o experiență impresionantă despre cum se împletesc vulnerabilitatea cu puterea interioara, în viața fiecăruia.
Ca psihoterapeut, convingerea mea este că acolo unde exista suferință, exista si multă înțelepciune, bunătate și resurse.
Cred mult în potențialul vindecător al relației terapeutice, bazată pe respect, grijă autentică și colaborare cu persoanele care solicită ajutor psihologic. Fie că e nevoie de încurajare, suport sau învățarea unor strategii care îmbogățesc viața persoanei din fața ta, munca de terapeut e un continuu proces de învățare despre umanitate și cum putem trăi viața cu bucurie și încredere.
Pentru mine, persoana nu e un diagnostic psihiatric sau problema cu care se confruntă, iar o primă schimbare de atitudine începe cu a diferenția între “a fi” o problemă și “a avea” o problemă.
Oamenii au dorința înnăscută de a găsi căi de a-și satisface nevoile, dar în istoria de viață a fiecăruia, atunci când ne-am confruntat cu amenințări, pierderi sau nevoile noastre emoționale au fost frustrate, am dezvoltat strategii de supraviețuire, dintre care unele ne pot crea dificultăți psihologice. Partea bună e că le putem flexibiliza sau învăța alte strategii, care ne folosesc mai mult în situațiile actuale de viață.
Dacă aș alege dintre multele scopuri ale terapiei, aș alege ca scop, regăsirea stării de bine. Starea de bine presupune a te cunoaște pe tine însuți, a avea o încredere in sine adecvată, a te simți liber să îți exprimi personalitatea, a-ți asuma responsabilitatea pentru emoțiile și acțiunile tale, a fi ghidat de valori, a avea relații satisfăcătoare.
În prezent lucrez cu adulți și copii care acuză simptome de depresie, tulburări de anxietate (atac de panică, fobii, tulburarea de anxietate generalizată), tulburări de somatizare, persoane care au diagnostic de tulburare borderline sau trec prin perioade de adaptare după despărțiri, divorț, doliu.
Lucrez cu familii sau cupluri care resimt insatisfacție în relație, vor să-și clarifice relația pentru a o îmbunătății sau a clarifica perspectiva unui divorț, mai ales dacă sunt implicați și copii.
În ceea ce privește adolescenții, experiența mea implică probleme specifice vârstei, prima iubire, suferința și stigma adusă de homosexualitate, imaginea corporală și anorexia, alegerea carierei, timiditate si lipsa prietenilor, deficite de reglare emoțională cu risc de a dezvolta patologie, și nu în ultimul rând relația adolescent – părinții acestuia.
Pentru partea de cunoaștere și optimizare personală, folosesc instrumente psihometrice de evaluare a personalității, stresului și folosesc tehnici de management al timpului, a sarcinilor și luarea deciziilor.