ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Diabet, Nutriție și Boli metabolice Diabet, Nutriție și Boli metabolice Iasi

Sa stabilim cateva repere despre un subiect foarte important si anume ALIMENTE DE EVITAT IN TIMPUL SARCINII …

Sa stabilim cateva repere despre un subiect foarte important si anume ALIMENTE DE EVITAT IN TIMPUL SARCINII …
Autor: Dr. Sintimbrean Cristina

Ce ar trebui sa faci pentru a evita TOXOPLASMOZA, afectiune ce este determinata de prezenta unui parazit ce afecteaza dezvoltarea fatului si a embrionului?

  • Evita sa consumi carne insuficient preparata termic, cum ar fi friptura in sange ;
  • Atentie deosebita trebuie acordata si manipularii de CARNE CRUDA, spala-te foarte bine pe maini dupa ce ai portionat carnea si curata atent si cutitul si tocatorul pe care le-ai utilizat
  • Pentru a fi distrus acest parazit, carnea trebuie preparata la o temperatura de 70 grade Celsius, de aceea se recomanda sa nu gusti preparatul culinar, decat in momentul in care carnea este complet fiarta.
  • Aceeasi atentie trebuie acordata si spalarii atente a fructelor si a legumelor
  • IMPORTANT: de la animalele de casa parazitul se poate transmite doar prin intermediul materiilor fecale, nu si daca le mangai.
  • Foloseste intotdeauna manusi de gradinarit, deoarece acest parazit se poate gasi si la nivelul solului.
  •  

Dar pentru a evita o TOXIINFECTIE ALIMENTARA?

  • Renunta pe perioada sarcinii la deserturile preparate cu OUA CRUDE: inghetata, bezele, tiramisu. Chiar daca inainte le consumai fara probleme, sarcina aduce cu sine perturbari ale sistemului imunitar si astfel esti mai susceptibila la infectii.
  • CAT AR TREBUI FIERTE OUALE? Cele in coaja cel putin sapte minute, fara coaja(daca v-ati hotarat sa preparati ochiuri in apa) cel putin 5 minute, nu uitati sa cronometrati timpul din momentul in care apa fierbe.
  • Produse lactate din lapte nepasteurizat: citeste cu atentie eticheta si asigura-te ca produsul este facut din lapte pasteurizat;
  • Acorda atentie speciala PREPARARII TERMICE A PESTELUI, dar atentie nu renunta la acest aliment, este indispensabil unei alimentatii sanatoase, fiing bogat in acizi grasi omega 3, vitamina D, seleniu, are un continut ridicat in proteine si scazut in grasimi saturate.Numeroase studii cu privire la consumul de peste in sarcina si perioada de alaptare au demonstrat beneficii clare asupra sanatatii mamei si a dezvoltarii creierului la copil(datorita continutului de acizi grasi omega 3). Cantitatea de peste recomandata la femeile insarcinate si la cele care alapteaza este de doua portii medii/saptamana, o portie medie avand in jur de 180-200 g.
  •  

Evita COFEINA in exces…Chiar daca erai o bautoare inraita de cafea, pe durata sarcinii nu este recomandat sa bei mai mult de o ceasca/zi, iar ideal este si in aceasta sa torni lapte din abundenta.

 

 
Programare