Importanta consumului de acizi grasi polinesaturati OMEGA 3
Acizii grasi polinesaturati omega 3 se gasesc pe de o parte in pestele gras, pe de alta parte in surse vegetale: nuci si seminte. Omega 3 reprezinta o prezentaimperatorie in dieta noastra, deoarece organismul nostru nu poate produce in mod natural acest tip de acizi grasi, ci trebuie furnizati prin intermediul alimentelor sau suplimentelor alimentare.
Rolul Omega 3 in organism:
- imbunatatirea profilului lipidic: scad colesterolul rau(LDL colesterol)si
- cresc colesterolul bun(HDL colesterol), scad producerea de trigliceride la nivel hepatic.
Numeroase studii clinice au demonstrat efectul benefic al suplimentelor de acizi:
- grasi omega 3 asupra nivelului trigliceride din sange.
- rol important in *functionarea normala a sistemului nervos: s-a demonstrat la copiii ce au primit suplimente cu Omega 3 o reducere a simptomelor ADHD, precum si o imbunatatire a performantelor cognitive;
- reduc riscul de boli cardiovasculare;
- unele cercetari clinice au demonstrat ca Omega 3 ar incetini evolutia bolii in momentul in care este administrat la debutul simptomatologiei bolii Alzheimer sau dementei.
De unde procuram Omega 3:
- atunci cand este posibil este de preferat ca aportul de acizi grasi Omega 3 sa se faca prin intermediul alimentelor si nu prin cel al suplimentelor alimentare
Propuneti-va sa mancati peste bogat in acizi grasi Omega 3 de 2-3 ori pe saptamana.
Tineti cont ca pestele salbatic are un continut mai mare de Omega 3 comparativ cu cel de crescatorie si optati pentru acest aliment, chiar daca are un pret destul de ridicat, priviti-o ca pe o investitie in sanatatea dumneavostra.
Ce fel de peste nu trebuie sa lipseasca din meniul saptamanal?
- pastrav
- hering
- macrou
- somon
- sardine
- ansoa
- ton.
Datorita faptului ca unele specii de mai sus *pot contine o cantitate crescuta de mercur, cele mai sigura varianta, chiar si pentru copii si femeile insarcinate sunt reprezentate de pastrav si somon,ideal de captura, nu de crescatorie.
Surse vegetale de acizi grasi polinesaturati omega 3:
- nuci,nuci de caju,seminte de dovleac, floarea soarelui-ideal a se consuma zilnic, ca si gustare intre mese un amestec de 30-40 g din toate acestea.
- seminte de in si seminte de canepa, trebuiesc macinate chiar inainte de consum;
- ulei din seminte in
- ulei de canola presat la rece
- ulei de masline, de porumb
- spanac, broccoli, conopida
- seminte mustar
- orez salbatic
- linte rosie.