Mătreața
Mătreața este o afecțiune cronică (de lungă durată), în care pielea capului elimină mai multe celule moarte decât în mod normal. Acestea se grupează și devin vizibile ca niște fulgi albi în păr. Cercetările ultimelor decenii privind această problemă sunt echivoce. Este greu de plasat mătreața alături de alte boli, deoarece nu cauzează probleme de sănătate. Astfel, deși cel mai probabil anormală, mătreața este adeseori văzută ca o problemă cosmetică.
Circa jumătate din populația globului va fi afectată de mătreață într-un anumit punct în timpul vieții. Nu există o distribuție aparte în anumite rase sau populații, dar pare a fi mai mult o problemă a bărbaților. În medie, mătreața apare pentru prima oară în perioada adolescenței. Există numeroase explicații pentru apariția mătreții - inclusiv microorganisme de pe scalp sau o boală de piele numită dermatită seboreică, dar niciuna nu este satisfăcătoare pentru comunitatea medicală, în acest moment. Factorii care par a înrăutăți mătreața sunt anumite obiceiuri privind spălatul pe cap și folosirea unor produse pentru aranjarea părului.
Deși simptomele mătreții sunt evidente, uneori poate fi necesară diferențierea acestei probleme de alte boli de piele mai importante.
Mătreața ușoară poate fi ținută sub control prin spălarea frecventă a scalpului cu un șampon blând. Tratamentul mătreții mai severe implică folosirea de șampoane speciale. Acestea sunt disponibile în magazine și farmacii, fără rețetă și au diverse ingrediente active. Per total, eficiența lor este asemănătoare, dar pot exista mari variații pentru o anumită persoană. Așadar, nu vă descurajați dacă mătreața nu a dispărut de la primul tratament încercat.
Când mătreața este în cantitate foarte mare și/sau nu poate fi combătută cu ajutorul acestor șampoane, medicul dermatolog poate recomanda soluții cu o concentrație mai mare de substanțe active. În plus, șampoanele cu ingrediente antifungice sau corticosteroizii locali pot fi recomandate de către medic, atunci când sunt asociate și alte probleme ale pielii.
Tratamentul mătreții nu vindecă această problemă la propriu, multe persoane constatând că simptomele se reîntorc după o perioadă de timp. Este posibil să fiți nevoiți să folosiți șampoane speciale împotriva mătreții o perioadă foarte îndelungată, pentru a preveni revenirea acestei probleme. (1)
De ce apare mătreața?
Descuamarea pielii este un proces normal și înseamnă eliminarea continuă a stratului cel mai superficial al pielii, alcătuit din „celule moarte”. La persoanele cu mătreață, sunt eliminate cam de două ori mai multe celule de la nivelul scalpului, decât în mod normal. Motivele pentru care se întâmplă acest lucru sunt incomplet elucidate. De-a lungul timpului, au existat numeroase cercetări în acest sens. Principalele teorii considerate plauzibile de către comunitatea științifică în acest moment sunt:
- Mătreața este strâns legată de dermatita seboreică. Aceasta este o boală inflamatorie a pielii, în care există o supraproducție de sebuum („ulei”) de către glandele din anumite zone ale pielii, concomitent cu descuamarea masivă. În dermatita seboreică pot fi afectate scalpul, zona nasului, sprâncenele și urechile, zone care pot fi roșii, uleioase și acoperite cu „fulgi” albi. Este posibil ca mătreața să fie varianta cea mai ușoară a acestei boli de piele, în care inflamația nu este vizibilă (pielea capului nu este roșie).
- Acțiunea speciilor de Malassezia. Acest microorganism este prezent în mod normal pe pielea capului, dar este în număr de 1,5-2 ori mai mare la persoanele care suferă de mătreață. Există mai multe specii ale acestui fung implicate în apariția mătreții, deși este încă neclar în ce fel acționează.
Au fost identificați și factori care contribuie la apariția sau exacerbarea mătreții, fără a se putea spune, însă, că o cauzează:
- Stresul psihic sau emoțional, lipsa somnului.
- Anotimpul rece - pentru majoritatea persoanelor, iarna este anotimpul în care simptomele se înrăutățesc, pe când expunerea la soare tinde să le amelioreze.
- Spălarea părului și a scalpului prea rar sau prea des, ori folosind produse care irită pielea capului.
- Folosirea produselor de styling al părului precum fixativ, gel sau mousse.
- Imunitate scăzută din cauza chimioterapiei, infecției hiv sau altor boli cronice.
- Consumul excesiv de alcool.
- Bolile neurologice precum accidentul vascular cerebral sau boala Parkinson. (1, 2, 3)
Este mătreață sau altceva?
Mătreața se prezintă ca:
- Fulgi (grupuri de celule descuamate) albi, gri sau gălbui
- Prezentă aproape de rădăcina firelor de păr sau se observă pe hainele închise la culoare (se depune pe umeri)
- Se poate asocia cu mâncărimi ale capului, dar nu este obligatoriu
- Scalpul nu este afectat (roșu, dureros, cu zone lipsite de păr)
În majoritatea cazurilor, simptomele mătreții sunt evidente și nu există motive de confuzie. Totuși, mătreața poate fi forma de manifestare timpurie a unei alte boli de piele, ce necesită tratament de specialitate:
- Dermatită seboreică - se poate asocia roșeața pielii capului, cât și afectarea altor zone (aripile nasului, sprâncene, urechi). Aceasta poate apărea și la sugari, cel mai comun până la 6 luni. Poate afecta doar capul, unde apar cruste groase, gălbui, boala fiind numită popular „crustă de lapte”. Există și forme în care este afectată și restul pielii corpului, unde apar zone roșii, cu descuamație.
- Dermatită alergică - o alergie la un produs folosit pe pielea capului (șampoane, produse de coafare, vopsea de păr) poate determina și mătreață. Scalpul poate fi roșu, sensibil și uscat, iar părul poate să cadă în cantitate mai mare.
- Psoriazis - această boală autoimună poate afecta mai multe organe și țesuturi din corp, dar are de obicei o componentă dermatologică importantă. Principalele manifestări cutanate sunt zonele de piele (plăci) groase, albe, cu aspect „ca de solzi”, unde stratul superficial al pielii este îngroșat. De cele mai multe ori, sunt prezente și numeroase celule descuamate și/ sau cruste. Cam 50% din persoanele cu psoriazis au și scalpul afectat, iar forma ușoară este foarte asemănătoare cu mătreața. Aspectul „fulgilor” în psoriazis este însă unul de pudră fină, strălucitoare, de culoare argintie.
- Infecția cu fungi - ciupercile, boli infecțioase contagioase, pot afecta și pielea capului. În multe cazuri, boala arată ca o formă severă de mătreață, dar pot exista zone de scalp roșii sau acoperite de cruste, în care părul s-a rupt. (1, 4, 5, 6)
Când te prezinți la medic
Mătreața nu necesită de obicei prezentarea la medic. Este indicat să programați o consultație la medicul de familie sau medicul dermatolog dacă:
- Mătreața este în cantitate foarte mare sau nu a dispărut după 2 săptămâni de tratament acasă
- Pielea capului este roșie, sensibilă sau dureroasă
- Pierdeți mai mult păr decât în mod obișnuit
- Aveți zone de scalp în care părul este mult rărit
- Aveți leziuni altundeva pe corp
- Mătreața în cantitate mare a apărut la un sugar, mai ales sub vârsta de un an (1, 4)
Cum se pune diagnosticul
Mătreața poate fi diagnosticată clinic, după examinarea pielii capului și a „fulgilor” prezenți în păr. Medicul vă va adresa câteva întrebări referitor la obiceiurile de îngrijire a părului pe care le adoptați, dacă folosiți produse noi și dacă mai aveți alte simptome. Dacă ați folosit deja produse împotriva mătreții, menționați-le medicului, cât și rezultatul obținut (dacă au fost eficiente și pentru cât timp).
Când există suspiciunea unor alte boli cutanate, medicul de familie poate recomanda un consult de specialitate (al unui dermatolog). Pe lângă examenul clinic, eventual cu lupa a pielii capului, acesta mai poate realiza investigații pentru a confirma (sau exclude) alte diagnotice. Acesta poate recolta fire de păr, fulgi de mătreață sau fragmente de scalp, pentru a fi analizate la microscop, chimic și bacteriologic. (2)
Ce trebuie să știi despre tratament
Tratamentul mătreții implică folosirea șampoanelor special formulate în acest sens, disponibile în magazine sau farmacii fără rețetă. Principalele ingrediente active pe care sunt bazate aceste produse sunt:
- Zinc pyrithione - această substanță ține sub control organismele din genul Malassezia, normalizează producția de sebuum și celule moarte la suprafața scalpului.
- Sulfură de seleniu - acestă substanță acționează asupra fungilor de pe scalp și scade producția de celule noi. Ajută totodată eliminarea celulelor moarte „blocate” la nivelul scalpului.
- Acid salicilic - stimulează „înmuierea” și eliminarea mai ușoară a celulelor moarte de pe suprafața scalpului.
- Gudron de cărbune - ingredient eficient mai ales prin încetinirea producerii de celule moarte, acesta este eficient în psoriazis, dar și în mătreața comună. Dezavantajele acestor șampoane sunt mirosul puternic și colorarea scalpului.
- Ketoconazol - ingredient antifungic destul de puternic, nu se recomandă de primă intenție, ci când se suspicionează o cauză infecțioasă a mătreții sau alte șampoane nu au funcționat.
Per total, eficiența acestor ingrediente este asemănătoare. Totuși, deoarece acționează diferit, pot exista variații pentru fiecare persoană în parte. Dacă ați încercat un șampon anti-mătreață, pe care l-ați aplicat corect, timp de 2-4 săptămâni și nu a avut efect, puteți încerca o formulă cu un ingredient activ diferit.
Pentru a obține beneficiul maxim de pe urma utilizării acestor produse, ele se aplică într-un mod specific:
- Se folosesc des - de obicei zilnic sau o dată la două zile, mai ales pentru formele severe de mătreață. Frecvența poate diferi între produse, motiv pentru care se respectă indicațiile de pe ambalaj. Când mătreața a dispărut, folosirea lor poate fi limitată la 1-2 utilizări pe săptămână.
- Se masează bine scalpul și se lasă să acționeze. Majoritatea acestor șampoane necesită măcar 5 minute pentru a acționa corespunzător. Verificați eticheta pentru un timp de acțiune specific fiecărui produs.
- Folosirea lor poate fi urmată de aplicarea șamponului și balsamului uzual. Acest lucru poate fi de dorit în special la formulele cu un miros puternic. Atenție la folosirea produselor de coafare, care pot stimula producerea de mătreață.
- Eficiența unui produs poate scădea cu timpul. Dacă acest lucru s-a întâmplat, schimbați ingredientul activ.
Dacă nu ați reușit să țineți sub control problema utilizând aceste șampoane sau aveți și alte simptome, adresați-vă medicului de familie sau dermatologului. Acesta vă poate prescrie un șampon cu o concentrație mai mare de substanțe active, pentru mătreața comună dar severă. Când există o altă problemă de piele, pot fi prescrise și alte tratamente, precum:
- Loțiuni cu ketoconazol, corticosteroizi - pentru dermatita seboreică
- Ketoconazol sau alte antifungice - pentru infecția fungică a pielii capului
- Întreruperea produselor iritante, corticosteroizi - reacții alergice ale scalpului
- Medicamente locale sau orale specifice, expunerea la lampe UV - psoriazis (2, 5)
Dietă și mod de viață
Șamponarea frecventă și utilizarea produselor cu ingrediente active specifice anti-mătreață sunt principalele metode utile pentru combaterea acestei probleme. În plus, mai puteți lua următoarele măsuri pentru a scădea riscul ca mătreața să reapară:
- Învățați să evitați sau să gestionați mai bine stresul - activitatea fizică regulată, somnul suficient, tehnicile de relaxare sunt instrumente utile pentru a reduce stresul psiho-emoțional.
- Folosiți mai rar sau în cantitate mai mică produsele de coafare. În plus, observați cum se comportă părul dvs. după ce ați folosit anumite produse și eliminați-le complet pe cele care par a cauza probleme.
- Limitați purtarea părului acoperit. Căciulile, pălăriile, eșarfele scad accesul razelor solare la scalp, reduc circulația aerului și favorizează producția de sebuum, stimulând producția de mătreață. Din acest motiv, simptomele sunt de obicei mai severe iarna.
- Expuneți-vă la soare (dimineața și după amiaza târziu). Evitați orele de vârf ale razelor ultraviolete, în anotimpul călduros. Folosiți creme cu protecție solară potrivită pentru tipul dvs. de piele, pentru a vă proteja pielea de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete. (1, 4)
Concluzii - de reținut
- Mătreața este o afecțiune a pielii capului, în care apar numeroși fulgi albi, compuși din celule moarte, eliminate de la suprafața pielii.
- Deși nu este fiziologică (normală), există dezbateri privind natura patologică (de boală) a mătreții, întrucât acestea are doar urmări cosmetice, nu și privind sănătatea.
- Dermatita seboreică și speciile de Malassezia sunt principalele cauze suspectate de a produce mătreață, dar cercetările de până acum nu sunt concludente.
- Tratamentul mătreții se bazează pe folosirea frecventă a șampoanelor cu ingrediente active specifice. Acestea pot ține sub control mătreața, dar nu o vindecă propriu-zis.
- Dacă aveți și alte simptome în afară de mătreață (roșeață, mâncărime, vă cade părul, aveți alte probleme de piele), ori șampoanele disponibile comercial nu au fost eficiente, contactați-vă medicul de familie sau un medic dermatolog. (1)
2. Mătreața: boala de piele cea mai exploatată comercial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2887514/
3. Dermatita seboreică, link: https://dermnetnz.org/dermatitis/seborrhoeic-dermatitis.html
4. Mătreața, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/basics/definition/con-20023690
5. Psoriazisul scalpului, link: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/specific-locations/scalp
6. Infecțiile fungice ale scalpului, link: https://www.patient.co.uk/health/fungal-scalp-infection-scalp-ringworm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Caderea parului - Sfaturi urgente va rog
- Caderea parului - tratament eficient?
- Imi cade parul in partea din spate, a urechii stangi
- Dermatita seboreica
- Caderea parului de pe tot corpul
- Par gras si spalatul la par in fiecare seara
- Imi cad sprancenele si parul.
- Matreata abundenta, ce recomandati?
- Par gras.