Sunt Ioana Markovits, psiholog cu formare în psihoterapie familială sistemică și în formare în psihoterapie integrativă. Sunt educator parental atestat Cercul Siguranței , doula la naștere și postpartum (suport în perioada prenatală, la naștere și postpartum ). Daca simți ca pot sa te ajut, te aștept cu drag!
ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Timisoara

Recomandările OMS (Organizația Mondială a Sănătății) cu privire la sănătatea mentală și starea de bine pe timpul pandemiei Covid-19

Recomandările OMS (Organizația Mondială a Sănătății) cu privire la sănătatea mentală și starea de bine pe timpul pandemiei Covid-19

Timpul de criză pe care îl traversăm generează mult stres. Recomandările pe care le voi transmite au fost elaborate de Departamentul pentru Sănătate Mentală și Abuz de Substanțe al OMS, ca mesaje de transmis pentru a susține sănătatea mentală și starea noastră de bine pe timpul pandemiei.

 

1. Covid-19 a afectat deja oameni din multe țări și multe regiuni ale lumii. Când ne referim la cei infectați cu covid-19, e recomandat să nu asociem boala cu o anumită naționalitate sau etnie. Să fim empatici cu toți cei afectați, din orice țară ar fi și de oriunde ar veni. Dacă cineva s-a infectat cu covid-19 nu înseamnă că a făcut ceva greșit și merită tot suportul, compasiunea și susținerea noastră.


2. Să nu ne referim la cei care au făcut boala numindu-i ”cazurile de covid-19” sau ”victime”. Sunt ”oameni care au covid-19/corona virus” sau ”persoane care au covid-19”, ”persoane tratate de covid-19”, iar după ce se vor recupera se vor întoarce la familiile lor, la cei dragi lor și la locurile lor de muncă. E important să separăm persoana de ”boală” și să nu definim identitatea persoanelor afectate prin ”boala covid-19”, pentru a reduce stigmatizarea. O persoană e întotdeauna mult mai mult decât un caz medical și va avea întotdeauna o identitate mult mai complexă.


3. Reduceți numărul știrilor pe care le urmăriți, fie că le vizionați, citiți sau ascultați, dacă acestea vă creează anxietate sau stres; căutați informații care provin doar din surse de încredere, și în principal care să vă ajute să luați măsuri practice în a vă organiza și a vă proteja pe voi și pe cei dragi vouă. Căutați informații despre noutăți și actualizarea situației o dată sau maxim de două ori pe zi, la momente specifice. Abundența și curgerea de neoprit a știrilor despre epidemie poate să ne îngrijoreze excesiv. Căutați informații reale, nu zvonuri și dezinformări. Adunați periodic informații pe site-ul OMS și de la platformele autorităților medicale locale, pentru a putea distinge informațiile reale de zvonuri. Informațiile reale ne ajută să ne gestionăm teama.

 

4. Protejați-vă și oferiți suport celorlalți. A ajuta pe cineva care are nevoie de ajutor e un gest din care beneficiază și cel care primește ajutor, și cel care oferă sprijin. De exemplu, putem da un telefon vecinilor sau altor persoane din comunitatea locală pentru a vedea ce mai fac și dacă au cumva nevoie de ajutor. Dacă suntem împreună ca și comunitate, suntem solidari în a face față situației.

 

5. Căutați oportunități să transmiteți povești pozitive și pline de speranță ale persoanelor din comunitatea locală care s-au confruntat cu Covid-19, de exemplu persoane care s-au vindecat sau care au avut pe cineva drag bolnav și sunt doritoare să-și împărtășească experiența.

 

6. Onorați cadrele medicale și pe toți cei implicați în a ajuta pe cei afectați de Covid-19 în comunitatea voastră locală. Recunoașteți rolul pe care îl au în a salva vieți și a-i păstra pe cei dragi nouă cât mai în siguranță.

 

 

Recomandările de mai sus au fost preluate, traduse și adaptate de pe site-ul OMS (who.int)

 
Programare