ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină de familie Medicină de familie Bucuresti

Intreruperea de sarcina prin aspiratie

Autor: Marie Stopes Romania
INTRERUPEREA DE SARCINA PRIN ASPIRATIE in cadrul clinicii Marie Stopes Romania.

Intrebari si raspunsuri:


Trebuie să apelez la consiliere înaintea întreruperii sarcinii ?

Multe femei când descoperă o sarcină nedorită simt deseori confuzie şi stres. În situaţii de acest gen trebuie luată o decizie într-un timp cât mai scurt. Noi, la Marie Stopes International România căutăm să oferim femeilor toate informaţiile necesare pentru a lua o decizie informată. Poţi vizita site-un nostru www.mariestopes.ro pentru toate aceste informaţii. Consilierea înainte de întreruperea de sarcină este alegerea fiecărei femei. Noi suntem la dispoziţia fiecăreia pentru a putea lua cea mai bună decizie.



Cum decurge consultaţia de depistare a sarcinii?

Veţi discuta cu medicul ginecolog despre antecedentele medicale. În această etapă vi se pot face analize de sânge (ex. Rh, grupa sanguină- dacă nu le-aţi făcut niciodată) şi/sau o ecografie. Este foarte important pentru noi să stabilim câte săptămâni de sarcină aveţi. De asemenea, doctorul vă va întreba motivul pentru care doriţi să întrerupeţi sarcina şi vă va prezenta riscurile care pot apărea în urma unei întreruperi de sarcină, acestea fiind cerinţele legale înaintea unei întreruperi de sarcină la cerere.



Ecografia

O etapă a consultaţiei de depistare a sarcinii o constituie examenul ecografic. Acesta se poate face în aceeaşi zi cu întreruperea de sarcină sau cu o săptămână sau două înaintea întreruperii de sarcină dacă sarcina este mai mică de 5 săptămâni. Scopul examenului ecografic este de a stabili cât mai exact mărimea sarcinii şi pentru a ne asigura că sarcina este situată în uter. Ecografia nu se efectuează cu scopul de a diagnostica alte afecţiuni. În cazul în care medicul care efectuează examenul ecografic descoperă alte afecţiuni vi le va comunica pentru a le investiga şi trata ulterior fie de către medicul dumneavoastră, fie în clinica noastră. În cazul în care medicul care vă efectuează ecografia consideră că este necesară şi examinarea vaginală, pentru a preîntâmpina eventualele complicaţii în timpul întreruperii de sarcină, vi se va explica acest lucru şi se va efectua şi examenul vaginal- medicul inspectează colul uterin, cu ajutorul unui mic instrument, numit speculum (sau specul), introdus în vagin.



Sarcina ectopică (extrauterină)

Dacă există riscul ca sarcina să fie ectopică, adică situată în afara uterului, veţi fi trimisă de urgenţă la un spital de obstetrică-ginecologie pentru investigaţii suplimentare. Din păcate, sarcinile ectopice sunt foarte greu de depistat atât prin examen ecografic obişnuit cât şi prin examinare vaginală, examenul ecografic confirmând doar prezenţa sarcinii în uter nu şi absenţa ei, respectiv fixarea sarcinii pe una din trompe. Este foarte important să vă alarmaţi la orice simptom care poate indica o sarcină ectopică, cum ar fi durere într-o parte a abdomenului, ameţeli, sângerări etc.



Cum se va realiza întreruperea de sarcină?

Procedura vă va fi explicată şi în timpul consultaţiei de depistare a sarcinii, când va trebui să optaţi pentru tipul de anestezie care vi se va administra – de obicei întreruperea de sarcină se face sub anestezie generală superficială (deci veti fi adormită) sau cu anestezie locală. Pe masa ginecologică veţi fi anesteziată, iar picioarele se vor sprijini pe nişte suporţi. Apoi medicul va curăţa zona vaginala, va introduce un speculum care să menţină vaginul deschis şi să-i permită să vadă colul. Se introduce apoi în uter un tub subţire din material plastic. Acesta se ataşeaza la un dispozitiv aspirator sau la o seringă care extrage treptat conţinutul uterului. De obicei, întreaga procedură durează cel mult 10 minute, după care anestezistul vă va trezi (în care aţi optat pentru anestezie generală superficială). Câteva ore puteţi avea somnolenţă şi greaţă. Trebuie să vă aşteptaţi la nişte crampe şi sângerare ca în timpul menstrelor, durata acestor tulburări fiind de câteva zile.



Cine îmi va face întreruperea de sarcină?

Unul din medicii noştri care a fost foarte bine instruit şi care are o vastă experienţă în acest domeniu.Toţi medicii noştri sunt specializaţi în efectuarea de interuperi de sarcina şi planificare familială.


Poate rămâne un însoţitor cu mine pe parcursul procedurii?

Deoarece clinica noastră este relativ mică, vă rugăm să limitaţi la minimum numărul însoţitorilor şi vă sugerăm să nu aduceţi copii mici cu dumneavoastră. Însoţitorii vor fi rugaţi, după ce li se va comunica durata procedurii (în funcţie de tipul de anestezie solicitat) să părăsească clinica şi să revină pentru a vă aştepta atunci când veţi fi pregătită să plecaţi. Acolo unde acest lucru nu este posibil, însoţitorii vor fi îndrumaţi spre sala de aşteptare, fiind total interzis accesul acestora în sala unde vi se va face întreruperea de sarcină sau în sala de recuperare după procedură.


Este obligatoriu să mi se facă anestezie?

Nu, puteţi opta pentru anestezia locală, această opţiune fiind recomandată femeilor în primele săptămâni de sarcină care doresc să paraseasca cât mai repede clinica, după terminarea procedurii. Ambele variante ale anesteziei vi se vor explica în detaliu în timpulconsultaţiei de depistare a sarcinii pentru a putea lua o decizie în cunoştinţă de cauză.


O să mă doară?

Multe dintre femeile care nu optează pentru anestezie generală superficială (sedare) mărturisesc că durerea este suportabilă şi durează foarte puţin. Doar câteva dintre clientele noastre au reclamat dureri severe, dar din nou, de foartă scurtă durată. Chiar şi sub anestezie generală superficială pot apărea dureri sub forma unor crampe după procedură. Pentru aceasta, vi se vor pune la dispoziţie calmante.



Cât timp trebuie să rămân în clinică?

Dacă aţi optat pentru anestezie generală superficială veţi rămâne în clinică cel mult o oră după încheierea procedurii.Dacă aţi optat pentru anestezie locală puteţi pleca imediat ce vă veţi simţi bine.



Este întreruperea de sarcină periculoasă?

Există un risc scăzut asociat cu întreruperea sarcinii, mai ales în sarcinile timpurii. În ciuda reclamării contrariului, nu există până în prezent dovezi cum că întreruperile de sarcină ar avea un efect asupra fertilităţii viitoare sau asupra altui aspect legat de sănătatea femeii. Riscul cel mai frecvent după întreruperea de sarcină constă în apariţia unei infecţii, mai ales dacă există deja o secreţie abundentă în vagin. Acest risc poate fi redus dacă urmaţi întocmai instrucţiunile medicului atunci când vi se va prescrie tratamentul. În clinica noastră puteţi face teste pentru cele mai comune cauze aleinfecţiei- Chlamidya, Candida, Tricomonas, Gardnerella. Dacă doriţi să faceţi aceste teste iar rezultatul este pozitiv, vi se va prescrie un tratament antibiotic. În cazul sarcinilor timpurii există riscul ca sarcina să nu fie depistată datorită faptului că este mult prea mică. În această situaţie vi se poate recomanda să reveniţi la clinică după două sau chiar trei săptămâni pentru a confirma sarcina. În toate stadiile sarcinii există riscul avortului incomplet, când o mică parte de ţesut nu a putut fi îndepărtată în timpul procedurii şi care poate cauza sângerare abundentă (hemoragie) şi dureri. Dacă acest lucru se întâmplă este necesar să vă prezentaţi de urgenţă la clinică pentru a scădea riscul apariţiei unei infecţii.



Alte riscuri asociate întreruperii de sarcină pot fi:


IMEDIATE(în primele 48-72 ore)


Hemoragia – pierderi de sânge, cu sau fără cheaguri în timpul curetajului sau în zilele următoare, de obicei mai mult ca la o menstră obişnuită.
Infectiile – pot apărea mai ales dacă există deja o secreţie abundentă în vagin sau anexite preexistente şi se pot agrava cu
febră, frison, etc.
Hematometria – reţinerea de cheaguri de sânge în uter după curetaj, în special în cazul femeilor care nu au născut, sunt la primul curetaj, au uter retroversat, malformat, col spastic sau col cicatricial după naştere sau uter cicatricial după operaţie cezariană sau fibromatoză uterină.


TARDIVE(în primele 4 săptămâni de la avort)

Sângerări prelungite
Endometrite
Reacţii anexiale
Peritonite
Sinechii uterine


SECHELE DUPA AVORT(apar pe termen lung)

Inflamaţii cronice anexiale (anexite)
Sindrom dureros pelvin
Dispareunie (dureri la contact sexual)
Oligomenoree (flux menstrual scăzut)
Depresie, anxietate


Cum mă voi simţi după aceea?

Veţi putea resimţi dureri asemenătoare celor din timpul menstruaţiei care pot fi foarte bine tratate cu Paracetamol (Panadol, etc) sau Ibuprofen(Nurofen etc). Foarte puţine femei au un sentiment de vinovăţie după întreruperea sarcinii sau chiar depresie. Iniţial, multe dintre clientele noastre declară că nu au astfel de probleme când părăsesc clinica, dar nu este un lucru neobişnuit să aveţi o uşoară depresie în zilele ce vor urma.


Cât timp nu voi putea merge la serviciu?

Majoritatea femeilor se întorc la lucru în ziua imediat următoare celei în care au făcut întreruperea de sarcină, această decizie aparţinându-vă în întregime.În cazul în care aveţi un serviciu care vă solicită psihic sau simţiţi una dintre stările de indispoziţie descrise anterior, ar fi bine să vă luaţi câteva zile libere.


Trebuie anunţat medicul de familie?

Totul va rămâne strict confidenţial, între noi şi dumneavoastră. Decizia de a vă informa sau nu medicul de familie vă aparţine. Confidenţialitatea se aplică şi în cazul altor persoane (părinţi, partener, prieteni, rude etc) care ne vor solicita informaţii legate de prezenţa dumneavoastră în clinica noastră.


Este foarte important să conştientizaţi faptul că după întreruperea de sarcină puteţi rămâne din nou însărcinată in termen de o saptamana. = De aceea vă recomandăm să optaţi cât mai curând posibil pentru o metodă contraceptivă care să se potrivească nevoilor dumneavoastră.


Pot alege metoda contraceptiva din Clinica Marie Stopes dupa o intrerupere de sarcina?

Toti clientii care viziteaza clinica Marie Stopes International Romania pentru serviciile de intrerupere de sarcina sunt încurajaţi să plece cu o metodă de contracepţie. Cele mai multe metode de contracepţie au deja pachete special customizate pentru clientii care vin pentru intrerupere de sarcina. In clinica noastra femeile sunt sfatuite sa aleaga o metoda de contraceptie imediat deoarece in termen de 1 saptamana dupa intreruperea de sarcina pot ramane din nou insarcinate.


Pot avea relatii sexuale dupa o intrerupere de sarcina?

Da, deşi este important ca femeia sa nu aiba relatii sexuala aproximativ două săptămâni după o intrerupere de sarcina deoarece există riscul aparitiei unei infectii.


Cat pot face un Test de sarcina dupa intreruperea de sarcina?

Testul de sarcina poate fi în continuare pozitiv până la trei săptămâni după o intrerupere de sarcina. De aceea este indicat sa nu va faceti un test de sarcina in acest interval; insa daca sunteti ingrijorata, puteti suna la clinica.


Pot folosi tampoane dupa o intrerupere de sarcina?

Da, dar este foarte important ca femeia sa nu inceapa sa foloseasca tampoane pana la urmatoarea menstruatie.


Pot avea mai mult decat o intrerupere de sarcina?

Femeile sunt libere să caute si sa apeleze la servicii de intrerupere de sarcina de cate ori au nevoie insa la cat de multe metode foarte fiabile de contracepţie sunt disponibile si mai ales daca femeile invata sa le utilizeze corect ar trebui să se reducă riscul unei sarcini neplanificate. Conform studiilor, utilizarea repetată a intreruperii de sarcina nu are nici o influenţă nefavorabilă asupra sănătăţii fizice sau psihice a femeii.
 
Programare