ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Manichiura

©

Autor:

Manichiura
Manichiura este mai mult decat o procedura cosmetica, o modalitate de a mentine unghiile mainilor sanatoase si curate. Termenul provine din limba latina (manus=mana; cure=ingrijire) si se poate referi doar la ingrijirea unghiilor, sau poate cuprinde si tratamentul acordat mainilor. Manichiura o puteti face singure acasa, sau va puteti adresa unei manichiuriste profesionale dintr-un salon specializat. Aceasta procedura cosmetica poate fi simpla, de intretinere, sau mai complexa, pentru infrumusetare. Se pot folosi diverse creme emoliente, lacuri de unghii, unghii false de diferite tipuri si aplicatii festive.

La prima vedere, mainile reprezinta de multe ori o "carte de vizita" asa incat o manichiura efectuata periodic nu este un lucru de neglijat. Aceasta obisnuinta ne poate salva de unghiile fragile sau crescute in carne si are ca beneficii imbunatatirea texturii unghiilor si a pielii mainilor - mai ales atunci cand manichiura include masajul si ingrijirea mainii in intregime.

Cum se face manichiura

De ce aveti nevoie:
- acetona pentru indepartarea lacului de unghii
- periuta de unghii
- un vas cu apa calduta si sapun
- produse pentru exfoliere
- prosop
- pila de unghii, de preferat mai multe pile ce ofera nivele diferite de abraziune
- unghiera, foarfec de unghii
- alcool sanitar
- betigas din lemn sau alt instrument special pentru cuticule
- crema de maini, lotiuni pentru masaj, ulei pentru cuticule
- stratul de baza, pentru intretinerea unghiei
- lac de unghii

Indiferent de tipul de manichiura, procedeul este in mare acelasi de fiecare data. Se incepe cu indepartarea lacului vechi de pe unghii, apoi se curata unghiile, se taie in forma dorita si se pilesc dinspre margine spre centrul unghiei. Se incepe cu pila cea mai dura si se incheie cu cea mai fina.

Se aplica un exfoliator pe cuticule sau se dezlipesc de pe unghie, apoi lasa mana in apa calduta aproximativ 3 minute. Dupa inmuiere, cuticulele se indeparteaza cu ajutorul betigasului din lemn, sau se imping spre marginea pielii si se aplica o crema emolienta pentru cuticule. Daca se doreste, se poate exfolia si pielea mainilor, urmand a se aplica o lotiune hidratanta de maini. Daca suprafata unghiei este denivelata, se poate pili cu o pila foarte fina, insa intotdeauna pe directia de crestere a unghiei.

Se spala mainile pentru a indeparta orice urma de grasime, se usuca, apoi se aplica un strat subtire de lac pentru a proteja unghia. Dupa 5 minute se aplica lacul in culoarea dorita, in doua straturi. Daca oja s-a intarit in recipient, se amesteca rotind sticluta intre palme. Niciodata nu se agita, deoarece se formeaza bule ce se transfera in mod inestetic pe unghie. Incepeti aplicarea lacului din centrul unghiei, dinspre cuticula spre margine si continuand spre laterale. Incercati sa treceti o singura data cu pensonul pe unghie. Nu aplicati cel de-al doilea strat inainte de a trece 20 de minute. Pauzele cat mai lungi dintre cele doua straturi de oja asigura o suprafata neteda si stralucitoare.

O alta varianta de acoperire a unghiilor o reprezinta lacurile de unghii adezive, care sunt de fapt niste benzi speciale, colorate, ce se aplica pe unghie si capata forma exacta a acestora. Avantajul este aplicarea rapida si uniforma.

Cum ingrijim cuticulele

Cuticulele reprezinta partea subtire de piele moarta care se suprapune pe unghie si piele, actionand ca un sigiliu si protejand unghia si pielea de bacterii si micoze. Cuticulele nu se taie niciodata. Daca se doreste indepartarea acestora, se procedeaza astfel: mai intai se "dezlipesc" cuticulele cu ajutorul unui betigas special, care nu va deteriora si suprafata unghiei, se inmoaie degetele in apa calduta, apoi se indeparteaza cuticulele cu grija. Puteti folosi diverse produse pentru a exfolia cuticulele, sau le puteti pur si simplu impinge spre marginea pielii. Evitati manichiura la intervale foarte scurte de timp, precum si indepartarea excesiva a cuticulelor, deoarece acestea se vor intari si vor creste prea mult.

Forma unghiilor

* Ovala - Forma foarte feminina, recomandata pentru degetele scurte si unghiile late. Potrivita pentru majoritatea persoanelor.
* Rotunda - Este o forma naturala, potrivita pentru mediile care necesita maini ingrijite si simple. Se realizeaza pilind unghiile la rotund, dinspre margini spre mijloc. Poate da un aspect "durduliu" degetelor.
* Patrata - Potrivita pentru degetele lungi si unghiile inguste, aceasta forma fiind o baza ideala pentru aplicatiile artistice. Colturile pot fi rotunjite.
* Ascutita - Este o forma deja demodata, iar unghiile pilite astfel sunt predispuse la rupere. Nu este recomandata.

Tipuri de manichiura

Manichiura simpla

- Este cea mai comuna manichiura, pasii sai fiind descrisi anterior

manichiura frenchManichiura frantuzeasca - French Manicure

- Acest tip de manichiura este foarte cautata si in ultimul timp a devenit o emblema a simplitatii si elegantei. Se remarca prin culoarea alba a partii libere a unghiei. Daca aceasta portiune este lata, degetele pot capata un aspect butucanos.
Procedura: se aplica un strat de lac transparent pe intreaga unghie, poi se aplica benzile speciale de delimitare a partii libere; se aplica lac opac de culoare alba pe varful unghiei; optional, dupa uscare se mai aplica un strat de lac transparent.

Manichiura la cald

- Este procedura cea mai utilizata si recomandata, cu ajutorul careia se evita taierea cuticuleleor. Mainile se lasa la inmuiat 10 minute in apa cu lotiune hidratanta, apoi urmeaza un masaj si impingerea cuticulelor cu un betigas inmuiat intr-un gel special pentru cuticule. La final se aplica un lac protector cu vitamine.

Manichiura la rece

- Procedura mai rapida, care insa implica taierea cuticulelor (dupa inmuiere prealabila) . Nu se recomanda deoarece taierea cuticulelor duce in timp la intarirea si cresterea excesiva a acestora.

Manichiura Freshen-up

- O varianta de manichiura rapida, ce ofera un aspect natural. Dupa tratamentul cu ulei, cuticulele sunt impinse si nu taiate.

Manichiura cu parafina

- Implica masarea mainii si a incheieturii cu ceara calda, pentru inmuiere si hidratare. De obicei parafina contine diverse ingrediente: aloe vera, musetel, ulei din arbore de ceai, etc. Se afunda mana de mai multe ori in ceara, pentru a se forma un strat gros, apoi se infasoara in folie de aluminiu sau plastic si se acopera cu un prosop, pentru a se mentine caldura.

Manichiura cu ulei fierbinte

- O metoda excelenta de a hidrata mainile uscate. Se maseaza mainile si unghiile cu ulei cald, se lasa sa actioneze apoi se indeparteaza cuticulele.

Manichiura SPA

- Acest tip de manichiura include cativa pasi suplimentari, cum ar fi aplicarea unei masti hidratante, exfolierea mainilor sau o frectie cu sare aromatica. Se pot folosi o gama larga de uleiuri aromatice, creme, lotiuni si tratamente, atat timp cat se obtine relaxarea profunda si o stare de bine.

Manichiura organica / minerala

- Pentru fiecare pas al manichiurii - exfoliere, masaj si hidratare - se folosesc produse naturale, organice - uleiuri din plante, lapte, etc. Pentru exfoliere se pot utiliza urmatoarele amestecuri: 1 lingura de sare de mare, ulei din plante si cateva picaturi de ulei esential de levantica, sau 1 lingura de zahar organic, ulei din plante si cateva picaturi de ulei esential de portocal dulce, sau 1 lingura de cafea macinata, ulei din plante si cateva picaturi de ulei esential de menta. Manichiura organica nu implica aplicarea unui lac de unghii, deoarece nu este un produs organic.

Unghii artificiale

Unghiile artificiale sau false nu sunt un inlocuitor al unghiilor naturale, ci mai degraba o extensie a acestora. Exista doua tipuri principale de unghii artificiale: varfuri (tips) si forme (forms) . Primele sunt constituite din plastic foarte usor si se lipesc pe unghie, dupa care se aplica un gel acrilic. Formele se potrivesc pe unghie, apoi se modeleaza o unghie artificiala din substanta acrilica, dupa care se indeparteaza forma.

unghii acril french permanentUnghii acrilice

Acestea sunt cele mai populare si totodata cele mai rezistente unghii artificiale. Sunt constituite dintr-un amestec de polimer pudra si un lichid monomer, aplicat pe unghie cu ajutorul unui mic penson special. Amestecul este modelat pe suprafata unghiei naturale si se intareste din primele 30 - 40 de secunde, procesul incheindu-se dupa cel putin o ora. Daca nu este aplicata corespunzator, unghia acrilica poate parea artificiala. Unghiile acrilice care arata ca o manichiura frantuzeasca - baza unghiei este transparenta sau rozie, iar varful este alb mat - mai sunt numite Permanent French, acestea aflandu-se in topul preferintelor.

Unghiile acrilice trebuiesc pilite la fiecare 2 - 3 saptamani, in functie de ritmul de crestere al unghiei naturale. Aceste unghii sunt mai durabile decat cele naturale, iar lacul de unghii dureaza mai mult pe aceste unghii. Sunt disponibile intr-o varietate de culori si se pot crea efecte speciale prin modelare.

unghii artificiale gel ultravioleteUnghii artificiale din gel

Acest gel este de fapt o rasina polimerica ce se intareste daca este expusa la razele ultraviolete. In functie de producator, gelurile variaza in privinta proprietatilor si a pretului, insa toate ofera un aspect foarte natural: unghie subtire, flexibila, neporoasa si rezistenta.

Unghiile artificiale din gel necesita o pilire la intervale de timp mai mari decat unghiile acrilice, insa pot fi indepartate doar de catre profesionist. Atat unghiile acrilice, cat si cele din gel, pot fi prelungite, insa spre deosebire de primele, cele din gel sunt inodore, au un aspect mai natural si pot fi purtate fara lac de unghii colorat.


Aplicatii din matase, bumbac si fibre de sticla

Prin aceasta metoda se taie bucati de matase, bumbac sau fibre de sticla in forma dorita, apoi se lipesc pe unghia naturala. Astfel unghia este fortificata. Aceste aplicatii sunt utilizate cel mai des pentru a intari varful unghiei. Invelisul din matase ofera cel mai natural si neted aspect, insa este si cel mai putin rezistent dintre cele trei. Fibra de sticla ofera aspectul natural al matasii si rezistenta bumbacului, fiind cele mai populare aplicatii. Bumbacul este cel mai rezistent, insa are un aspect grosolan si o culoare alba opaca.

Pentru intretinere este nevoie de o programare la fiecare saptamana. Indepartarea invelisurilor se face foarte simplu, cu acetona si alte substante de indepartare a lacului de unghii.

unghii artificialeAvantajele si dezavantajele unghiilor artificiale

Unghiile artificiale pot camufla foarte bine unghiile naturale care sunt rupte, casante sau prea scurte, insa riscurile implicate de aceste procedee sunt reactii alergice, inrosire si umflare. Unghia artificiala se poate separa de cea naturala, care poate fi vatamata permanent. De obicei unghia naturala se vindeca, insa poate dura si cateva luni. Daca nu sunt intretinute corespunzator, pot aparea micoze.

Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 03-09-2009 | Vizite: 29181
Bibliografie
1. Manicure: Routine beauty procedure for Hands, link: https://www.girltalks.org/beauty/Beauty-Tips/Manicure.htm
2. Manicure Routine, link: https://myshabi.blogspot.com/2007/06/manicure-routine.html
3. Manicure, link: https://www.buzzle.com/articles/manicure.html
4. What different types of manicure exist?, link: https://emanicure.org/what-different-types-of-manicure-exist/
5. Manicure Basics, link: https://www.videojug.com/interview/manicure-basics-2
6. Different Types of Manicures, link: https://www.stbotanica.co.uk/magazine/different-types-of-manicures/
7. Manicure, link: https://www.luxcosmeticlaser.com/esthetics/manicure
8. Cuticle Care, link: https://www.womanjunction.com/topic/nail/cuticle-care/
9. Manicure Procedures, link: https://www.hooked-on-nails.com/manicuring.html
10. Artificial Nails: Types, Tips, Removing fake nails & more, link: https://styles101.homestead.com/artificial.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: