Manevra Heimlich
Autor: Redacția ROmedic
Manevra Heimlich este o metoda de dezobstructionare a cailor aeriene in cazul blocarii lor cu un corp strain, la care se poate apela in cazul in care victima se sufoca.
Corpul strain (un aliment, o bomboana, un obiect etc.) ajunge in trahee, in loc sa coboare spre esofag, blocand astfel partial sau total caile respiratorii.
In cazul unei obstructionari totale a traheei, aerul nu mai poate ajunge la plamani, iar victima se asfixiaza. In aceasta situatie, puteti interveni aplicand manevra Heimlich, pentru a scoate corpul aspirat pe trahee.
Daca persoana in cauza poate respira, vorbi sau tusi, manevra Heimlich este complet ineficienta. In aceste cazuri, nu trebuie sa interveniti in niciun fel in timpul eforturilor victimei de a arunca obiectul prin tuse.
Manevra Heimlich se efectueza atunci cand victima nu scoate niciun sunet!
In cazul in care manevra Heimlich, ce utilizeaza compresia abdominala, nu a fost eficienta, se poate recurge la lovirea cu palma in mod repetat intre omoplati.
Semnele obstructionarii cailor aeriene
Sufocarea se produce de cele mai multe ori in timpul mesei.
Semnele sufocarii sunt foarte usor de recunoscut:
- persoana isi duce involuntar mana la gat
- victima nu mai poate respira, vorbi sau tusi
- tegumentele isi schimba culoarea: pielea se inroseste, apoi devine albastra, si in sfarsit, daca nu primeste ajutor, victima isi pierde cunostinta si moare.
Atunci cand fluxul de oxigen la creier este intrerupt, creierul sufera leziuni foarte grave, care pot fi ireversibile incepand din al treilea minut de privare de oxigen.
Aflati in continuare cum se efectueaza corect manevra Heimlich in cazul adultilor, copiilor peste 1 an si sugarilor.
Daca sunteti singur cu persoana care se sufoca, efectuati manevra Heimlich inainte de a suna la ambulanta! Daca sunt si alte persoane prin preajma, cel mai bine e ca cineva sa cheme ajutor medical, in timp ce dumneavoastra efectuati manevra.
Va prezentam pasii necesari pentru efectuarea menvrei Heimlich la adulti si copiii. Manevra Heimlich creste presiunea in abdomen, ridica diafragma, creste presiunea aerului din plamani si forteaza eliminarea corpului strain din trahee....
Manevra Heimlich se poate efectua si in cazul sugarilor (sub varsta de 1 an) care au inghitit un corp strain si sunt in pericol de sufocare. In cazul acestora, indicatiile sunt insa diferite, din cauza trupului mic si fragil. ...
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Respir greu, simt ca ma sufoc
- In timpul unei furtuni, fugind circa 50 m, m-am sufocat
- Senzatie permanenta de strangere in jurul gatului
- Rinosinuzita - cu senzatia de sufocare
- Am un nod mare in zona esofagului si simt ca ma sufoc
- Bronho-vaxon.Tusesc si simt ca ma sufoc-efect secundar?
- Senzatie de sufocare
- Senzatie de sufocare.