Managementul greutății în obezitate – între știință și practică!

©

Autor:

Managementul greutății în obezitate – între știință și practică!
Advertorial oferit de DietHelp – Cabinet de Nutriție și Dietetică

Obezitatea este o boală cronică caracterizată prin creșterea depozitelor de grăsime corporală și este definită ca un exces de țesut adipos, cu impact asupra sănătății.

La cel mai simplu nivel, obezitatea se dezvoltă ca urmare a unei perioade de dezechilibru cronic al aportului energetic și este menținută de o continuare a consumului ridicat de energie…cu alte cuvinte: mâncăm, pe termen lung, mai mult decât avem nevoie. Dietele bogate în alimente cu o densitate energetică mare, creșterea mărimii porțiilor, activitatea fizică scăzută și adoptarea unui stil de viață sedentar precum și tulburările de alimentație sunt considerate factori de risc importanți pentru dezvoltarea obezității.

Controlul greutății este esențial în managementul obezității și în reducerea complicațiilor acesteia sau a bolilor asociate, precum diabetul zaharat de tip 2 sau bolile cardiovasculare.

Restricția calorică este una dintre cele mai populare metode de gestionare a greutății. Dincolo de consumul total de calorii pentru reglarea greutății corporale, multe cercetări sunt concentrate pentru a vedea efectele calității dietei și efectele diferitelor tipare dietetice. Dovezile din studiile clinice au arătat aproape universal că restricția calorică, indiferent de modelul alimentar, este asociată cu rezultate bune pentru pierderea în greutate. Pentru menținerea pe termen lung a greutății, dovezile indică faptul că dietele care sunt considerate "mai sănătoase" conduc la o mai bună menținere a greutății pe termen lung sau, cel puțin, atenuează creșterea în greutate asociată în mod obișnuit cu îmbătrânirea până la vârsta medie.

Există o serie de teorii și date în literatură care cercetează dacă există o compoziție optimă a macronutrientilor (proteine, lipide și carbohidrați) pentru a sprijini managementul greutății. De asemenea, există un număr limitat de dovezi științifice, împreună cu un volum considerabil de date nebazate pe dovezi, despre proprietățile diferitor macronutrienți în ceea ce privește greutatea corporală și pierderea în greutate. Acestea includ diferențele în ceea ce privește efectul termic al grăsimilor și proteinelor asupra metabolismului, impactul acestora asupra fiziologiei gazdei și potențialul impact asupra sațietății.

Dietele promovate în mass-media și la care aderă un număr mare de persoane sunt, în general, diete hiperproteice sau diete cu un conținut scăzut de carbohidrați. Totuși, eficacitatea acestora în tratamentul obezității rămâne controversată. Pe de altă parte, profesioniștii din domeniul sănătății au recomandat de-a lungul timpului, ca variantă sănătoasă și sigură pentru pierderea în greutate, dietele cu conținut scăzut de grăsimi.

Nu există încă un consens în ceea ce privește dietele ce urmăresc scăderea în greutate, cu excepția menținerii unui aport scăzut al grăsimilor săturate (<10%) și reducerea aportului caloric. Rolul diferitelor strategii folosite în procesul de reducere a greutății corporale este complex și nu pe deplin înțeles, iar dacă vorbim de date validate din punct de vedere științific și nu de diete comerciale, cercetările continuă în ceea ce privește strategia optimă pentru pierderea în greutate.

Este clar că nu există o singură dietă care să se potrivească stilului de viață al fiecărui individ. Unele abordari sunt mai bune decât altele, deoarece unele sunt mai echilibrate din punct de vedere nutrițional și produc o pierdere în greutate susținută, care este asociată cu o îmbunătățire metabolică mai mare, incluzând reducerea substanțială a tensiunii arteriale și a glicemiei, insulinei, colesterolului și a nivelurilor trigliceridelor. Astfel, unele abodari dietetice oferă beneficii metabolice care pot fi văzute la o pierderea de 5-10% a greutății inițiale.

Practic însă, putem găsi împreună soluția potrivită pentru tine, adaptată în funcție de stilul de viață actual, de program și preferințe alimentare.

Te așteptăm cu drag la DietHelp – Cabinet de Nutriție și Dietetică (Iasi, Str. Nicolina nr. 11, bl. A5, parter). Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați.

Nutriționist-Dietetician: Ana-Maria Gal
0747666977

www.diethelp.ro

Data actualizare: 19-09-2018 | creare: 19-09-2018 | Vizite: 553
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: