Lucruri pe care NU ar trebui să le pui pe față

©

Autor:

Lucruri pe care NU ar trebui să le pui pe față

Indiferent de vârstă, schimbările inevitabile ale tenului te pot lua prin surprindere. Fie că este vorba de mai multe linii fine și riduri, pete uscate sau de acnee, cu grija potrivită, poți să păstrezi aspectul sănătos al pielii și să previi afecțiunile sau îmbătrânirea pielii.

Găsirea produselor potrivite pentru îngrijirea pielii poate fi destul de dificilă, deoarece există atât de multe mărci disponibile, care promit o strălucire a tenului, un aspect redus al liniilor fine și mai puține cearcăne.

Este posibil să cauți soluții de îngrijire, dar primul pas greșit începe cu aplicarea unui produs care nu este potribit pentru tipul tău de piele sau care nu este indicat în general și, care ar putea provoca daune de durată.

În timp ce există multe ingrediente care stimulează sănătatea pielii, există și altele care pot fi destul de dăunătoare pentru pielea ta.

Acid glicolic

Exfolierea la domiciliu pentru îngrijirea pielii poate părea o modalitate excelentă de a economisi timp și bani, dar poate afecta permanent pielea.

Persoanele care folosesc produse de exfoliere cu un conținut ridicat de acid glicolic pot dezvolta arsuri de culoare întunecată la nivelul feței. De asemenea, acidul glicolic nu este întotdeauna recomandat pentru persoanele cu o culoare închisă a pielii. (1)

În schimb, dermatologii recomandă ca oamenii cu tonuri închise ale pielii să încerce măști cu acid salicilic, care este mult mai blând. Înainte de a utiliza un exfoliant la domiciliu, este indicat să verifici utilizarea acestuia cu un dermatolog.

Săpun

Curățarea feței este un proces care presupune un anumit echilibru. Deacă, pe de o parte trebuie să înlături excesul de grăsime și de murdărie de pe față, în același timp trebuie să păstrezi uleiurile naturale ale pielii care mențin tenul hidratat și protejat împotriva radicalilor liberi.

Săpunurile pot usca în exces pielea și pot conduce la o piele aspră și cu mâncărimi sau, chiar la inflamație și eczeme. (2) (3)

În schimb, poți folosi un produs de curățare care nu conține săpun sau o soluție de curățare lichidă care conține componenete cu rol hidratant și de reducere a inflamației.

Lămâie și lime

Lămâile și lime-ul au rol benefic pentru organism, dar nu și atunci când sunt aplicate pe ten. Aspectul negativ al acestora constă în faptul că, atunci când sunt aplicate pe ten și apoi, iei contact cu aerul din exterior vei putea obține o arsură chimică numită fotodermatită. (4) Acestă afecțiune apare mai ales în timpul verii.

Uleiul de cocos

Utilizarea uleiului de nucă de cocos pe ten nu este indicată în cazul persoanelor care au pielea grasă.

Problema cu uleiul de nucă de cocos este că, deși ar putea avea proprietăți antioxidante, prejudiciul pe care îl provoacă depășește beneficiile.

Deoarece uleiul de nucă de cocos are o textură densă și grasă, pielea are nevoie de un timp mai îndelungat pentru a-l absorbi. Deci, sfârșește prin a sta la suprafața pielii, blocând porii și favorizând apariția de bacterii și infecții, ducând la apariția sau înrăutățirea acneii.

În schimb, atunci când cauți să utilizezi un ulei pentru ten poți opta pentru a utiliza o dischetă de bumbac pentru a aplica câteva picături de ulei de măsline, care nu este la fel de dens.

Măști de exfoliere

Măștile realizate acasă din ingrediente naturale, cum ar fi nuca tocată, piersicile și mango-ul amestecat cu maioneză pot afecta pielea. În schimb, medicii recomandă produse de la companii precum Neutrogena și Dove care au fost testate de oamenii de știință și au o tolerabilitateși o siguranță mai mare.

Protecție solară expirată

Protecția solară își pierde efectul după data de expirare. Specialiștii recomandă verificarea datelor de pe protecția solară înainte de fiecare sezon însorit și aruncarea celor expirate. În caz contrar, riscurile includ arsurile de soare și cancerul de piele. (5)

Loțiuni și creme de corp

Aplicarea loțiunilor și cremelor de corp pe față pot produce același efect ca în cazul uleiului de cocos. Acestea au o consistență mai grasă și mai densă poate provoca, de asemenea, acnee și coșuri care pot duce la cicatrizare. În schimb, optează pentru un hidratant special formulat pentru tipul tău de piele.

Ceară de epilat

Dacă iei anumite medicamente pentru riduri, acnee sau leziuni provocate de soare, acestea pot face pielea mai sensibilă, caz în care ceara de epilat ar trebui evitată.

Ceara poate fi bine tolerată pentru majoritatea oamenilor, dar dacă urmezi un tratament cu Retin-A (tretinoin) sau anumite medicamente pentru acnee, trebuie să faci un test în prealabil, deoarece există riscul ca medicamentele să interacționeze cu ceara de epilat.

Spray de păr sau spray antiperspirant

Unii oameni folosesc spray de păr sau chiar spray antiperspirant pentru a-și fixa machiajul. În majoritatea cazurilor, aceste produse nu irită pielea, dar conțin o cantitate considerabilă de alcool, care poate să usuce pielea. (6)

Apă oxigenată

Cazul în care se recomandă folosirea apei oxigenate este imediat după o vătămare pentru a curăța zona, și apoi nu mai mult. Utilizarea prelungită a apei oxigenată pe o tăietură încetinește efectiv procesul de vindecare, deoarece peroxidul descompune efectiv celulele pielii.

În schimb, spală tăietura cu apă obișnuită, în mod regulat pentru a menține fața curată, aplică cremă de față pentru a menține rana hidratată și grăbește vindecare prin aplicare de bandaje curate. (7)

Deși atunci când vine vorba de îngrijirea pielii, există pe piață o varietate de produse cosmetice și de ingrediente care creează confuzie, o cercetare prealabilă este esențială înainte de a te grăbi să achiziționezi un produs sau înainte de a apela la sfaturi online, care, de multe ori pot provoca daune permanente la nivelul pielii.


Data actualizare: 21-07-2019 | creare: 28-09-2018 | Vizite: 8058
Bibliografie
1. Skin care in the aging female: myths and truths. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3266803/
2. Effects of soap and detergents on skin surface pH, stratum corneum hydration and fat content in infants. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9407174
3. A comparative study of the effects on the skin of a classical bar soap and a syndet cleansing bar in normal use conditions and in the soap chamber test. Url: https://pdfs.semanticscholar.org/118c/2db843e8326a70e20bed1d01ec9fb15b5485.pdf
4. Lime-induced phytophotodermatitis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4185147/
5. What You Need to Know About Sunscreen. Url: https://www.uwhealth.org/dermatology-skin-care/what-you-need-to-know-about-sunscreen/31735
6. 10 Things You Should Never Put on Your Face. Url: https://www.rd.com/health/wellness/things-you-should-never-put-on-your-face/
7. Safety Assessment of Hydrogen Peroxide as Used in Cosmetics. Url: https://www.cir-safety.org/sites/default/files/hydrogen%20peroxide.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum obții rapid aspectul unui ten proaspăt
  • Cum să te speli pe față în funcție de tipul de ten
  • Cercetătorii au descoperit un nou alfa-gel care poate fi folosit pentru îngrijirea tenului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum