Lichidul cefalorahidian (LCR, lichid cerebrospinal)

©

Autor:

Lichidul cerebrospinal poate fi considerat un scut nutritiv prin caracteristicile si functiile sale: este un lichid incolor care protejeaza maduva spinarii si encefalul de diferitele tipuri de agresiuni (chimice, fizice) .
Cunoscut si sub denumirea de lichid cefalorahidian, acesta furnizeaza necesarul nutritiv celulelor nervoase (oxigen, glucoza s. a. ) .

Responsabil de formarea lichidului cerebrospinal este plexul coroid. Acesta este format din pliuri invaginate din pia mater (este una din cele trei meninge care sunt niste membrane care protejeaza sistemul nervos central), caracterizate prin abundenta de capilare fenestrate dilatate care au capacitatea de a patrunde in interiorul ventriculilor cerebrali.

Localizarea plexului coroid: planseul ventriculilor III si IV si peretii ventriculilor laterali. In alcatuirea acestuia intra tesut conjunctiv lax din pia mater iar la suprafata epiteliu unistratificat cilindric/cubic.
Capilarele plexurilor coroide sunt de fapt retele de capilare acoperite cu ependimocite (un fel de gliocite) care elaboreaza lichidul cerebrospinal prin procese de filtrare si secretie din plasma sanguina.

Acum ca am lamurit rolul si structura plexului coroid, continuam cu subiectul nostru, lichidul cefalorahidian. Acesta contine o cantitate redusa de substanta uscata si este localizat in ventriculi, canalul central al maduvei spinarii, spatiul perivascular si spatiul subarahnoidian.

Care este rolul lichidului cefalorahidian?

Acesta este implicat in metabolismul sistemului nervos central, cu rol de protectie impotriva socurilor mecanice.
Printre caracteristicile acestuia se numara: este limpede, are densitate scazuta (1004-1008 g/ml), si are o concentratie scazuta de proteine si celule descuamate in compozitia sa.
Productia sa este continua, acesta parcurcand un traseu bine stabilit in sistemul ventricular, spatiul subarahnoidian. Lichidul cefalorahidian circula continuu in jurul encefalului si maduvei spianrii si in cavitatile encefalului (ventriculi) si maduvei spinarii prin canalul central.
In encefal exista patru ventriculi: doi laterali, unul de-a lungul liniei mediane, deasupra hipotalamusului si ultimul intre trunchiul cerebral si cerebel.
Cei doi ventriculi laterali sunt localizati la nivelul emisferelor cerebrale si sunt separati prin intermediul unei membrane subtiri care poarta denumirea de septum lucidum.
Lichidul cefalorahidian se formeaza in plexurile coroide ale ventriculilor laterali dar prin intermediul unor deschizaturi numite foramene interventriculare, ajunge si in ventriculul al treilea. Urmeaza apoi trecerea prin apeductul mezencefalului, canal care traverseaza intreg mezencefal ajungand astfel in cel de-al patrulea ventricul. La fiecare trecere dintr-un ventricul in altul, lichidul secretat de plexurile coroide ale ventriculului precent se amesteca cu cel din ventriculul urmator. Din ventriculul patru, lichidul intra in cavitatea subarahnoidiana prin intermediul a trei aperturi (deschizaturi) : apertura mediana (cunoscuta si sub denumirea de foramenul lui Magendie) si aperturile laterale. Traseul se continua apoi cu maduva spinarii, mai exact in canalul central si cavitatea subarahnoidiana a maduvei iar aici se reabsoarbe prin intermediul vilozitatilor arahnoidiene.
Exista un echilibru perfect intre productia de lichid cefalorahidian si reabsorbtia acestuia, astfel presiunea lui este constanta.

Care este compozitia lichidului cerebrospinal?

Asa cum am mai spus si mai devreme, acesta contine substante nutritive precum glucoza, proteine, acid lactic, uree, electroliti: Na, K, leucocite in cantitati reduse.
Prin intermediul acestor componente, lichidul cefalorahidian asigura:
- protectia encefalului
Protectia mecanica e realizata prin formarea unei structuri lichide care protejeaza tesutul encefalului, deosebit de fragil si al maduvei spinarii impotriva socurilor.
Protectia chimica realizata prin intermediul compozitiei sale, fiind un mediu chimic optim emiterii unor potentiale de actiune.
- schimburi intre sange si tesuturile nervoase

Ce patologii poate determina proasta functionare a circulatiei lichidului cefalorahidian?

Atat intreruperea circulatiei acestuia la nivelul ventriculilor cat si diminuarea absorbtiei sale duc la aparitia hidrocefaliei. Atunci cand lichidul cerebrospinal se acumuleaza in ventriculi determina cresterea presiunii, lucru care poate produce hidrocefalie.

Ce este hidrocefalia?

Hidrocefalia este efectul cresterii excesive a cantitatii de lichid cefalorahidian la nivelul cavitatilor ventriculilor sistemului nervos central cu cresterea secundara a presiunii, asa cum am ilustrat si anterior.
La nou-nascut, ale caror fontanele (spatiile formate la intalnirea oaselor calotei craniene) nu sunt inca sudate, apare ceea ce se numeste hidrocefalie congenitala, evidentiata prin marirea de volum a capului. Daca aceasta anomalie persista, apar daune ale sistemului nervos manifestate prin tulburari mentale si slabiciune musculara.

Cum tratam hidrocefalia?
Prin drenarea lichidului cefalorahidian, printr-o metodacare implica realizarea unei derivatii intr-un ventricul lateral, pentru ca lichidul sa se poata scurge in VCS (vena cava superioara) sau in cavitatea abdominala, de unde urmeaza a fi absorbit de sange.
La adult, hidrocefalia poate fi provocata de un traumatism sau de infectia cu meningococ. Se evidentiaza simptome neurologice ca urmare a lezarii tesutului nervos cerebral. Avand in vedere ca oasele craniului sunt deja sudate, decesul poate surveni rapid, deci este un caz care necesita interventie de urgenta.

Am prezentat functiile, compozitia si importanta lichidului cefalorahidian in protectia encefalului, dar in acest context trebuie macar sa amintim alte 2 bariere importante de protectie si anume:
- meningele craniene: - dura mater (stratul extern alcatuit din tesut conjunctiv dens)
- arahnoida (formata din 2 componente: unul aflat in contact cu dura mater si un sistem trabecular care uneste arahnoida de pia mater, foita subiacenta)
- pia mater (tesut conjunctiv lax bogat vascularizat)
- bariera hemato-encefalica care reprezinta o bariera functionala cu scopul de a impiedica patrunderea anumitor substante din sange in tesutul nervos. Aceasta apare ca urmare a permeabilitatii scazute a capilarelor sanguine din tesutul nervos. Aceasta este formata din jonctiuni de ocluzie.

Sper sa va fi fost de ajutor si sa fi reusit sa va explic cat mai corect si clar toate informatiile necesare in legatura cu lichidul cefalorahidian!

Data actualizare: 22-10-2019 | creare: 13-08-2012 | Vizite: 27180
Bibliografie
1."Histologie", Luiz carlos Junquiera, editura medicala Callisto, 2008
2."Lichidul cerebrospinal", editura Editions Atlas
3."Lichidul cerebrospinal",https://en.wikipedia.org/wiki/Cerebrospinal_fluid
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!