Lentilele de contact

©

Autor:

Lentilele de contact

Ochii noştri merită tot ce e mai bun, iar sănătatea lor este primordială. Dar când purtăm ochelari de vedere şi aspectul nostru fizic are de suferit, nu avem prea multe opţiuni la îndemână.

Lentilele de contact vin în întâmpinarea acestor situaţii, oferindu-ne o vedere mai bună, fără efecte negative asupra înfățisării. Care sunt însă avantajele şi dezavantajele utilizării lor, dar mai ales, care sunt riscurile implicate și cum le putem preveni?

Ce sunt lentilele de contact?

Lentilele de contact sunt mici dispozitive medicale de formă cilindrică, realizate din silicon sau plastic, care se plasează pe cornee pentru a corecta aceleaşi probleme de vedere pentru care purtăm ochelarii: miopia, hipermetropia, astigmatismul şi presbiopia. Există de asemenea lentile de contact cosmetice, folosite strict din motive estetice, care ne oferă posibilitatea schimbării culorii ochilor pe durata purtării lor. Bineînţeles, efectele medicale şi estetice se pot combina într-un singur dispozitiv, în funcţie de necesităţile fiecăruia. (1), (2)

Deşi se consideră că lentilele de contact sunt o invenţie a secolului XX, se pare că ideea provine de la Leonardo da Vinci, care în anii 1500-1508 a studiat efectul lentilelor asupra ochiului uman. El a descoperit că un recipient transparent umplut cu apă în care o persoană cu probleme de vedere şi-a introdus faţa l-a ajutat pe acesta să vadă pentru prima dată clar. Pornind de la această descoperire da Vinci a realizat un soi de lentilă (dar care nu se putea aplica pe ochi), care funcţiona prin turnarea de apă în interiorul ei, pentru a se obţine efectul descris mai sus. Din păcate ideea sa a fost abandonată pentru că nu era deloc practică. Mai târziu mai mulţi medici şi fizicieni au fost interesaţi de a dezvolta acest dispozitiv şi de a găsi o posibiliate de a-l face cât mai utilizabil.

Abia în anii 1880 s-a putut pune problema realizării unor lentile care să se poată aplica pe cornee şi acest lucru s-a datorat introducerii anesteziei în practica medicală. Astfel s-a putut lua pentru prima dată un mulaj al corneei, pentru a da formă lentilei. În anul 1887 s-au realizat primele lentile de contact, iar de atunci au fost constant îmbunătăţite (materiale de fabricaţie, design, efect terapeutic, siguranţă), astfel că în prezent pe piaţă există o paletă largă de lentile de contact. (3)

Înainte însă de achiziţionarea lentilelor de contact este indicată vizita la medicul oftalmolog, care în urma unei consultaţii va prescrie tipul de lentile necesare in funcţie de afecţiunea oculară a pacientului. Pe lângă stabilirea dioptriei, oftalmologul testează acuitatea vizuală şi analizează suprafaţa ochiului (corneea), pe lângă alte măsurători specifice. (4)

Fie că este vorba despre lentile de unică folosinţă sau de lentile cu o perioadă mai lungă de purtare, vizita la oftalmolog trebuie să se facă regulat şi după ce începem să purtăm lentilele, dar mai ales atunci când ne confruntăm cu posibile efecte adverse ale purtării acestora: senzaţii de usturime sau durere, vedere înceţoşată, sensibilitate la lumină, lăcrimare excesivă etc. (5)

Tipuri de lentile de contact

Cei care vor să renunţe la ochelari, fie ocazional, fie pentru o perioadă mai lungă de timp, pot alege dintr-o gamă variată de lentile de contact:

Lentilele săptămânale/lunare

Aceste lentile au un anumit număr de purtări, care se recomandă a nu fi depăşit. Se aplică pe durata unei zile şi după ce se îndepărtează se pun în soluţia de curăţare pe perioada nopţii. Nu este recomandat să se doarmă cu lentilele, pentru că la trezire ochii vor fi uscaţi şi nici igienizarea lentilelor nu va mai avea loc. Din punctul de vedere al costurilor, acest tip de lentile este cel mai accesibil. Sunt în schimb incomode ca utilizare, mai ales pentru începători, pentru că presupun punerea şi scoaterea lor zilnică.

Lentilele de unică folosinţă

Sunt cele mai costisitoare din punctul de vedere al preţului, dar constituie o soluţie potrivită pentru cei care vor să le poarte doar în anumite situaţii, la diverse evenimente, în vacanţă, etc. Aceste lentile se utilizează pe durata unei zile, iar după ce se îndepărtează, se aruncă, nemaifiind nevoie de curăţarea lor.

Lentilele cu purtare continuă

Spre deosebire de celelalte tipuri, acestea se poartă un timp mai îndelungat, inclusiv în timpul somnului, dar se recomandă scoaterea lor după o anumită perioadă de purtare pentru a fi igienizate. Mai confortabile ca utilizare, riscul de infecţii, pe de altă parte, poate fi mai mare în cazul lor. Acesta este motivul pentru care sunt cel mai puţin recomandate de către specialişti. (6), (7)

Avantajele şi dezavantajele lentilelor de contact

Lentilele de contact sunt o invenţie binevenită, o alternativă la clasicii ochelari de vedere care merită încercată. Purtarea lentilelor de contact este însă disputată atât de medici, cât şi de pacienţi. În câteva cuvinte este vorba despre comoditatea şi aspectul estetic plăcut conferite de lentile versus lipsa de siguranţă şi posibilitatea contactării de infecţii oculare din cauza acestor dispozitive.

Iată câteva dintre argumentele care ar putea convinge pe cineva să poarte lentile de contact sau dimpotrivă, să renunţe la ele sau nici măcar să nu le încerce:

De ce să folosim lentilele de contact:

  • cu lentilele de contact evităm situaţiile de disconfort cauzate de vreme: nu mai suntem puşi în situaţia de a ni se aburi ochelarii iarna atunci când intrăm la căldură sau de a ne ploua pe ochelari
  • lentilele de contact asigură o vedere frontală şi laterală, spre deosebire de ochelari, cu care nu putem vedea corect şi în lateral
  • în cazul practicării unor activităţi sportive lentilele de contact sunt mult mai comode decât ochelarii (8)
  • lentilele de contact îmbunătăţesc vederea celor care suferă de miopie; acesta este rezultatul la care au ajuns câteva studii privind controlul evoluţiei miopiei; cercetarea este încă în desfăşurare în acest domeniu, (9)
  • lentilele nu influenţează aspectul fizic al persoanei care le poartă, lucru important mai ales în cazul adolescenţilor sau al persoanelor care nu vor să poarte ochelari de vedere din cauza aspectului inestetic al fizionomiei (5)
  • lentilele de contact sunt recomandate atunci când între dioptriile ochilor este o diferenţă foarte mare

Care sunt inconvenientele lentilelor de contact:

  • riscul contactării unor infecţii oculare este mult mai ridicat în cazul lentilelor de contact comparativ cu ochelarii atunci când nu sunt respectate cu stricteţe regulile de igienă privind utilizarea lor
  • achiziţionarea unor lentile de contact nu necesită o prescripţie medicală atunci când sunt cumpărate on-line, de aceea creşte riscul de a achiziţiona unele nepotrivite pentru problema de sănătate a ochilor noştri (10)
  • preţul lentilelor de contact este mult mai ridicat decât al ochelarilor de vedere
  • lentilele de contact cosmetice sunt în majoritatea cazurilor achiziţionate fără a se consulta în prealabil un specialist, ceea ce creşte riscul infecţiilor oculare cauzate de lipsa cunoaşterii instrucţiunilor de utilizare a lentilelor (11)
  • spre deosebire de ochelari, lentilele de contact nu oferă protecţie pentru calculator, de aceea atunci când petreceţi timp în faţa calculatorului şi aveţi lentile, este indicat să purtaţi ochelari de protecţie
  • nefolosite corespunzător, lentilele de contact pot zgâria suprafaţa ochiului sau pot duce la formarea unor vase de sânge suplimentare la nivelul corneei, care să o oxigeneze mai bine (12)


Cum ne asigurăm de siguranţa lentilelor de contact

Lentilele de contact ne oferă avantajul confortului şi al esteticii, însă nu trebuie să uităm că acestea sunt nişte dispozitive medicale şi că trebuie tratate ca atare. Pentru a evita posibilele complicaţii ale utilizării defectuoase a lentilelor de contact este important să acordăm o atenţie sporită igienei, dar şi câtorva principii utile:

  • respectaţi termenul de valabilitate al lentilelor de contact şi al produselor de curăţare (acestea au un termen de valabilitate de la momentul fabricării, dar şi unul care decurge din momentul desfacerii ambalajului)
  • spălaţi-vă bine mâinile înainte de a manevra lentilele, evitând săpunurile care v-ar putea lăsa urme pe mâini care să ajungă pe lentile şi stergeţi-vă cu un prosop curat
  • atunci când vă machiaţi, puneţi-vă întâi lentilele de contact apoi aplicaţi machiajul, iar la demachiere, scoateţi lentilele, apoi îndepărtaţi machiajul, în acest fel evitaţi zgârierea lor sau murdărirea cu machiaj
  • nu este indicat să dormiţi cu lentilele de contact, cu excepţia cazului în care lentilele au prescriere pentru purtarea inclusiv pe timpul nopţii, în acest fel evitaţi uscarea ochilor şi lipsa de oxigen a acestora (13)
  • este de evitat purtarea lentilelor de contact în timpul activităţilor în care ochii pot intra în contact cu apa: înotul, duşurile. (5)
  • nu curăţaţi lentilele cu apă de la robinet sau cu salivă (sau orice alt lichid decât soluţia specială) pentru că acestea pot conţine microbi care să favorizeze apariţia infecţiilor oculare
  • recipientul în care se păstrează lentilele trebuie de asemenea curăţat şi nu trebuie păstrat mai mult decât este indicat în instrucţiunile de utilizare (14), (15)
  • este total contraindicat să folosiţi lentilele purtate de o altă persoană sau să le împrumutaţi pe ale dumneavoastră altcuiva
  • trebuie evitată refolosirea soluţiei de curăţare sau păstrarea pe o perioadă îndelungată a lentilelor în soluţie (este foarte posibil ca acestea să expire)
  • lentilele sunt diferite şi prin calitate, de aceea în măsura posibilităţilor, este util să ne achiziţionăm lentile de contact de cea mai bună calitate, care sunt mai sigure pentru sănătatea ochilor (9)


Lentilele de contact la copii

Purtarea lentilor de contact nu este limitată de vârstă. Chiar şi copiii le pot utiliza fără probleme, cu condiţia ca acestea să se adreseze problemelor de vedere cu care se confruntă, să vrea într-adevăr să renunţe la ochelari şi să fie pregătiţi să le poarte.
S-au realizat studii în această privinţă, care au arătat că şi copiii sunt capabili să aibă grijă de lentilele de contact pe care le poartă. Mai mult decât atât, purtarea lentilelor, pe lângă îmbunătăţirea vederii, s-a dovedit benefică şi pentru încrederea în sine a adolescenţilor.

Un studiu realizat pe copii sub 12 ani cu probleme de vedere care necesitau corecţie optică a arătat faptul că atunci când aceştia poartă lentile de contact calitatea vieţii lor creşte semnificativ comparative cu cei care poartă ochelari de vedere. (16)
Un alt studiu a arătat că atât copiii cât şi adolescenţii care poartă lentile de contact prezintă o îmbunătăţire semnificativă a modului în care îşi percep aspectul fizic şi o mai mare implicare în activităţile specifice vârstei. (17)
În cazul utilizării lentilelor de contact de către copii, părinţii trebuie să se asigure că aceştia respectă regulile de igienă şi nu favorizează apariţia unor posibile infecţii.

Lentilele de contact cosmetice

Aceste lentile ne “colorează” ochii şi/sau felul în care aceştia arată. La fel ca şi cele clasice, lentilele cosmetice pot fi implica o serie de riscuri dacă nu sunt folosite corespunzător, cu atât mai mult cu cât există tendinţa celor care le poartă să le achiziţioneze fără să ceară înainte opinia unui specialist. (18)
În SUA aceste lentile “decorative” sunt foarte mult utilizate, mai ales atunci când se sărbătoreşte Halloween-ul, însă cazurile de infecţii şi de afecţiuni oculare cauzate de aceste dispositive sunt direct proporţionale cu numărul lor ridicat. Din păcate aceştia uită că deşi le folosesc pentru amuzament, lentilele se aplică tot pe suprafaţa sensibilă a ochilor şi că este posibil ca efectele negative să fie irecuperabile.(19)


Data actualizare: 16-03-2015 | creare: 29-01-2014 | Vizite: 5933
Bibliografie
(1) Contact lenses, link: https://www.webmd.com/eye-health/contact-lenses-directory
(2) What are contacts, link: https://www.geteyesmart.org/eyesmart/glasses-contacts-lasik/contact-lens.cfm
(3) A History of Contact Lenses, link: https://www.edwardhandmedicalheritage.org/history_of_contact_lenses.html
(4) Contact Lens Do s and Dont s, link: https://www.see-eci.com/contact-lens-dos-donts/
(5) Healthy Contact Lens Wear and Care, link: https://www.cdc.gov/contactlenses/
(6) Contact lenses, what to know before you buy, link: https://www.mayoclinic.com/health/contact-lenses/WL00010
(7) Contact lens types, link: https://www.geteyesmart.org/eyesmart/glasses-contacts-lasik/contact-lens-types.cfm
(8) Woudn t you rather wear contacts than glasses, link: https://www.contactlenses.org/clsglasses.htm
(9)What Parents Need to Know About Contact Lenses, link: https://www.contactlenses.org/parents.htm
(10)Improper Use of Decorative Contacts May Haunt You, link: https://www.webmd.com/fda/improper-use-of-decorative-contacts-may-haunt-you
(11)Over-the-counter decorative contact lenses: Cosmetic or Medical Devices? A Case Series, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16163010
(12)Important Things to Know About Contact Lenses, link: https://www.geteyesmart.org/eyesmart/glasses-contacts-lasik/contact-lens-information.cfm
(13)Caring for Your Contact Lenses and Your Eyes, link: https://www.webmd.com/eye-health/caring-contact-lens?page=2
(14)Proper Care of Contact Lenses, link: https://www.geteyesmart.org/eyesmart/glasses-contacts-lasik/contact-lens-care.cfm
(15)Tips for Contact Lens Wearers at Every Age, link: https://www.webmd.com/eye-health/ss/slideshow-contact-lens-tips
(16)Vision specific quality of life of pediatric contact lens wearers, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20562669
(17)Benefits of contact lens wear for children and teens, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17993828
(18)Costume Contact Lenses, link: https://www.geteyesmart.org/eyesmart/glasses-contacts-lasik/colored-lenses.cfm
(19)Decorative Contact Lenses: Is Your Vision Worth It?, link: https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm275069.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • FDA a aprobat lentilele de contact cu efect de protecție solară
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum