Legătura dintre greutatea mică la naștere și utilizarea preferențială a mâinii stângi

©

Autor:

Legătura dintre greutatea mică la naștere și utilizarea preferențială a mâinii stângi
Se estimeză că 1 din 10 persoane la nivel global este stângace. Mecanismele acestei particularități sunt însă și la aceasă oră necunoscute.

Numeroase studii sugerează că utilizarea preferențială a mâinii stângi este mult mai comună la gemeni și tripleți, sau la copiii prematuri, comparativ cu copiii proveniți dintr-o sarcină unică, dar cu greutate normală la naștere. Însă asocierea dintre vârsta gestațională, greutatea mică la naștere și utilizarea preferențială a mâinii stângi nu a fost demonstrată.

Acesta a fost și obiectivul studiului de față care a investigat cazurile a peste 2.000 de tripleți din Japonia și Danemarca. Rezultatele cercetării au fot publicate în jurnalul științific Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Comparativ cu nou-născuții unici, tripleții au o greutate mai mică cu aproximativ 1,5 kilograme. Potrivit rezultatelor, asocierea dintre greutatea la naștere și utilizarea preferențială a mâinii stângi a fost similară, deși prevalența a fost mai mare în cazul tripleților din cohorta daneză.

Faptul că observația a fost consistentă la ambele populații în ciuda diferențelor culturale semnificative, consolidează ipotezele anterioare potrivit cărora, dezvoltarea prenatală influențează puternic preferința pentru o anumită mână.

Află din articol de ce suntem dreptaci sau stângaci.
Sursa: University of Helsinki

Data actualizare: 05-01-2020 | creare: 21-05-2018 | Vizite: 904
Bibliografie
Low birthweight linked to left-handedness, link: https://www.helsinki.fi/en/news/life-science/low-birthweight-linked-to-left-ha
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Greutatea optimă la naștere poate ajuta la reducerea riscului de probleme de sănătate mentală la copii
  • Dezvoltarea fetală sănătoasă este strâns legată de apropierea de natură (studiu)
  • Nașterile multiple și intervalul scurt între două sarcini, printre factorii de risc asociați cu greutatea redusă la naştere
  •