ROmedic Cabinete medicale Brăila Cabinete Îngrijire medicală la domiciliu Îngrijire medicală la domiciliu Brăila

Kinetoterapie

Autor: Tarachiu Rădița

Kinetologia medicala este stiinta care studiaza mecanismele articulare si neuromusculare care asigura omului activitatile motrice normale.
Din punct de vedere etimologic kinetoterapie înseamnă terapie prin mişcare şi provinedin limba greacă unde rădăcina acestuia - “kinesis” se traduce prin cuvântul ”mişcare”.


Kinetoterapia se defineste ca terapie prin miscare efectuata prin programe speciale de gimnastică care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diverse afectiuni.


Se folosește pentru recuperare medicală și constă, pe lângă efectuarea unor exerciții, într-un ansamblu de tehnici și metode aplicate în funcție de fiecare persoană și afecțiunea pe care o prezintă.
Kinetoterapia face parte din medicina fizică și studiază mecanismele neuromusculare și articulare care îi asigură omului activitățile motrice normale. Are la bază mișcarea efectuată prin programe kinetice specifice, bine structurate, ce au ca scop refacerea unor funcții diminuate.


În cadrul Kinetoterapiei sunt cuprinse trei forme de kinetoprofilaxie: primară, secundară şi terţiară.


Vorbim despre kinetoprofilaxie primară atunci când utilizam exerciţiul fizic, tehnicile şi metodele pentru a preveni îmbolnăvirile, în limitele vârstelor biologice şi cronologice.
Gimnastica de înviorare, activităţile în aer liber, plimbările, activităţile de timp liber competiţionale şi necompetiţionale etc., sunt mijloace foarte utile în kinetoprofilaxie.


Kinetoprofilaxia secundară are rolul de a preveni complicaţiile îmbolnăvirilor, iar kinetoprofilaxia terţiară previne apariţia sechelelor în urma îmbolnăvirilor care ar putea determina dizabilităţi motorii şi/sau psihice.


Programele de kinetoterapie sunt special concepute tinand cont de constitutia pacientului, varsta, afectiunea pe care o are, tipul de activitate pe care il desfasoara, stadiul de evolutie a bolii, existenta altor afectiuni, aliniamentul corporal,etc.


In cadrul programelor de kinetoterapie - gimnastica medicala de recuperare - fiecare pacient beneficiaza individual de supraveghere de specialitate din partea unui kinetoterapeut.


Principalele obiective ale tratamentului kinetoterapeutic sunt următoarele:


 Relaxarea
 Corectarea posturii și aliniamentului corporal
 Creșterea mobilității articulare
 Creșterea forței musculare
 Creșterea rezistenței musculare
 Creșterea coordonării, controlului și echilibrului
 Corectarea deficitului respirator
 Antrenamentul la efort
 Reeducarea sensibilității


Din punct de vedere al eficienței, kinetoterapia reprezintă un adjuvant major în promovarea unei stări optime de sănătate în rândul populației. Atunci când vorbim despre kinetoterapie, prima referire ține în mod direct de latura de recuperare medicală având în vedere afecțiuni precum:


 Accidente
 Fracturi osoase
 Entorse și luxații articulare
 Boli degenerative precum gonartroza și coxartroza
 Afecțiuni ale coloanei vertebrale, precum herniile de disc
 Afecțiuni neurologice.


Cea de a doua latură care intră în aria kinetoterapiei poartă denumirea de kinetoprofilaxie și reprezintă un ansamblu de mijloace și metode prin care, în cazul persoanelor clinic sănătoase sau cu probleme de sănătate minore. Se iau măsuri de prevenire a apariției unor stări patologice precum:


 Dureri ale coloanei vertebrale
 Hipertensiune arterială
 Hipercolesterolemie
 Exces ponderal
 Tulburări de postură și dinamică.


Din punct de vedere al pașilor care se efectuează în vederea aplicării cu succes a kinetoterapiei, un specialist va folosi următoarea abordare:


 Evaluare inițială amănunțită a pacientului
 Elaborarea unui program de recuperare/profilaxie specific, în care este foarte importantă experiența și cunoștințele kinetoterapeutului, dar și mijloacele/aparatele pe care le are la îndemână.
 Efectuarea cu regularitate a ședințelor de kinetoterapie
 Îndrumarea pacientului să efectueze lucru individual în afara ședințelor
 Reevaluare periodică pentru a putea monitoriza rata de progres și a ajusta constant programele de recuperare folosite.

 

 
Programare