Interviu cu Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: „Prevenția înainte de toate! E mult mai ușor să previi bolile cardiovasculare, decât să le tratezi.”

©

Autor:

Interviu cu Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: „Prevenția înainte de toate! E mult mai ușor să previi bolile cardiovasculare, decât să le tratezi.”
Înființată la data de 13 august 1947, Societatea Română de Cardiologie aniversează în acest an 70 de ani de activitate, contribuind astfel la dezvoltarea cardiologiei în România la cele mai înalte standarde.

Cu această ocazie, Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, viitorul președinte al Societății Române de Cardiologie, face o scurtă recapitulare a reușitelor notabile în decursul timpului ale asociației și ne vorbește despre unul dintre obiectivele principale ale societății, prevenția bolilor cardiovasculare, subiect care va domina și în cadrul Congresului Național de Cardiologie, ediția 56 care va avea loc în perioada 20-23 septembrie 2017 la Sinaia.

Sănătatea cardiovasculară a românilor

Ce ne puteți spune despre sănătatea cardiovasculară a românilor sau mai bine zis, absența acesteia? Care sunt cele mai frecvente și/sau grave patologii cardiovasculare la români?

Dr. Dragoș Vinereanu: Mortalitatea cardiovasculară în România reprezintă aproximativ 60% dintre cauzele de deces, de 3 ori mai mare decât mortalitatea prin cancer. În rândul bolilor cardiovasculare, boala cardiacă ischemică și accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de deces în România. Astfel, la nivelul anului 2017, România apare în „European Cardiovascular Disease Statistics” în grupul primelor 8 țări cu o mortalitate foarte mare prin boală cardiacă ischemică și pe al doilea loc din punctul de vedere al mortalității prin accident vascular cerebral, fiind depășită doar de Bulgaria.

Există anumite particularități genetice comparativ cu alte țări sau este rezultatul comportamentelor unui stil de viață nesănătos?

Dr. Dragoș Vinereanu: Până acum, deși au existat mai multe studii, nu putem vorbi de o predispoziție genetică pentru bolile cardiovasculare la populația din țara noastră. Principalele cauze sunt reprezentate de fumat, încă de la vârstele cele mai tinere, nedepistarea la timp și controlul defectuos al hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat, dislipidemiilor, stress-ul, dieta nesanatoasă și lipsa de exercițiu fizic.

Care apreciați dvs. că sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem în viața de zi cu zi ce contribuie la creșterea riscului cardiovascular?

Dr. Dragoș Vinereanu: Fumatul și stress-ul, în special la populația activă. Fumatul reprezintă o problemă din ce în ce mai gravă la tineri. Stress-ul cronic, cotidian, specific marilor orașe, este o componentă importantă, de asemenea. În fapt, aceste două cauze consider eu că au determinat creșterea dramatică a infarctului miocardic și accidentelor vasculare cerebrale la populația sub 45-50 de ani.

Care ar fi cea mai importantă recomandare pe care ați dori să o faceți pacienților cu boli cardiovasculare din România, dar și pentru cei sănătoși, acum?

Dr. Dragoș Vinereanu: Prevenția înainte de toate! Aceasta este de altfel și tema congresului național de anul acesta. E mult mai ușor să previi bolile cardiovasculare, decât să le tratezi. Cum să prevină? Simplu: să nu fumeze, să-și monitorizeze tensiunea arterială, glicemia și colesterolul, să-și trateze corect hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și dislipidemiile (dacă au aceste boli), să evite (cât se poate) stress-ul, să facă efort zilnic cât mai des, să mențină o dietă echilibrată și să evite să se îngrașe.

„Un prezent fără trecut nu are niciun viitor.” - Nicolae Iorga

Care au fost cele mai notabile succese ale Societății Române de Cardiologie?

Dr. Dragoș Vinereanu: Societatea Română de Cardiologie are un istoric de 70 de ani. Practic, toată structura actuală a cardiologiei moderne din România se datorează implicării și muncii membrilor Societății Române de Cardiologie. Câteva din succesele ultimilor ani… structura actuală a programului național de tratament al bolilor cardiovasculare cu diferitele sub-programe dedicate tratamentului complex al pacienților, programul național de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, programul național de prevenție a morții subite cardiace, legislația anti-fumat, programele dedicate educației pacienților în domeniul prevenirii bolilor cardiovasculare.

Apropiindu-ne de prezent, care sunt elementele de noutate pe care ediția 56 a Congresului Național de Cardiologie le aduce, prilej cu care se vor aniversa cei 70 de ani de la prima bătaie a „inimii” cardiologiei românești?

Dr. Dragoș Vinereanu:
Noutățile din domeniul cardiologiei din ultimul an… și aici mă refer la ghidurile lansate recent de către Societatea Europeană de Cardiologie în domeniul infarctului miocardic acut, bolilor vasculare periferice, valvulopatiilor și tratamentului antiplachetar. Totodată, vor fi discutate implicațiile clinice ale studiilor majore publicate recent în domeniul cardiologiei, cum ar fi studiul IMPACT-AF, COMPASS, CANTOS, RE-DUAL, etc. Importante sunt și sesiunile organizate împreună cu marile societăți de cardiologie internaționale, cum ar fi Societatea Europeană de Cardiologie și Asociația Americană de Cardiologie.

Deoarece tinerii reprezintă viitorul, vă întreb: care sunt provocările pe care tinerii cardiologi din România le pot confrunta în decursul profesional?

Dr. Dragoș Vinereanu: Provocarea majoră este să reușești să faci cardiologie de vârf în România. În acest moment avem un sistem de pregătire în specialitatea de cardiologie aliniat la recomandările europene. Important este ca ceea ce este „pe hârtie” să se respecte și în practică, în centrele în care se desfășoară pregătirea în cardiologie. Și acest lucru ține atât de cadrele didactice, implicate în pregătirea tinerilor cardiologi, dar și de dorința acestora de a se implica cât mai mult, de a efectua cat mai multe proceduri (și aici mă refer în special la procedurile de cardiologie intevențională), de a se familiariza cât mai bine cu urgențele cardiovasculare.

Cum poate veni Societatea Română de Cardiologie în sprijinul acestora?


Dr. Dragoș Vinereanu: Prin conturarea unui sistem de pregătire în cardiologia modernă, aliniat la recomandările internaționale. De altfel, în luna iunie am reușit să avem aprobată de către Ministerul Sănătății curricula nouă în domeniul cardiologiei, pentru 6 ani de pregatire. Urmează restructurarea unora dintre atestatele de studii complementare și, apoi, partea cea mai grea, care constă în implementarea acestui sistem de pregătire în practică.

Vă considerați un vizionar? Prin ce credeți că se va deosebi cardiologia românească și activitatea Societății Române de Cardiologie sub mandatul dvs. din următorii trei ani?


Dr. Dragoș Vinereanu: Societatea are un trecut de 70 de ani. Ceea ce îmi doresc este să urmăresc această tradiție, să mențin și să dezvolt programele societății. Îmi propun programe puține, dar pe care să pot să le realizez în cei trei ani, cum ar fi: (1) promovarea programului național de prevenție cardiovasculară; (2) promovarea programului național de finanțare a unităților de supraveghere și tratament avansat al pacienților cardiovasculari critici, similar cu finanțarea secțiilor de ATI; (3) alinierea pregătirii în cardiologie la standardele europene; (4) promovarea registrelor naționale în domeniul bolilor cardiovasculare; (5) creșterea rolului educațional al Societății Române de Cardiologie la nivelul populației generale și, în special, în școli și licee.

Va fi 2017 anul prevenției pentru populația României? Nu este nicio coincidență faptul că tema centrală a Congresului Național de Cardiologie din acest an este: „Prevenția înainte de toate!” ?

Dr. Dragoș Vinereanu: Nu este o coincidență. Am decis această temă, tocmai pentru a promova programul național de prevenție cardiovasculară, program pe care îl considerăm prioritar pentru pacienții cu boli cardiovasculare din țara noastră.

Prevenția Bolilor Cardiovasculare – o urgență majoră în România

În 2009 ați înaintat către Ministerul Sănătății  Programul Național de Prevenție a Bolilor Cardiovasculare. Ce ne puteți spune despre acesta?

Dr. Dragoș Vinereanu: Programul nostru e un program complex, cu intervenții multiple la diferite niveluri ale asistenței sanitare, bine fundamentat din punct de vedere științific. El se adresează medicilor de familie, cardiologilor, diabetologilor, neurologilor, precum și pacienților. Are o componentă educațională importantă, dar și componente de audit și monitorizare. Programul a fost structurat pe baza unor modele internaționale care, în țările în care au fost implementate (cum ar fi Finlanda), au determinat reducerea mortalității cardiovasculare cu 20-25%.

Dar despre succesul celor două programe lansate de Societatea Română de Cardiologie în parteneriat cu Ministerul Sănătății: 1) Programul Național de Tratament Intervențional în Infarctul Miocardic Acut cu Supradenivelare de segment ST, respectiv 2) Programul de prevenție a morți subite?


Dr. Dragoș Vinereanu: Sunt două programe de succes. De altfel, prin programul de tratament intervențional în infarctul miocardic acut sunt tratati anual peste 6000 de pacienți din toată țara. Astfel, s-a ajuns ca peste 2/3 din infarctele miocardice să beneficieze de acest tratament, cu o reducere semnificativă a mortalității intraspitalicești de la 13% la aproximativ 7-8%. Totodată, de programul de prevenție a morții subite au beneficiat cca 250 de pacienți, cărora dispozitivele intracardiace implantate în cadrul programului le pot salva viața.

Este succesul acestora garanția unei reușite a programului „Totul pentru inima ta!”, conceput special pentru combaterea factorilor majori de risc ai bolilor cardiovasculare?

Dr. Dragoș Vinereanu:
Succesul acestor programe este garanția seriozității și profesionalismului cardiologilor din România. Programul „Totul pentru inima ta!” este un program educațional. El este bine structurat, dar are nevoie de o implementare națională. Și, dacă pentru programele curative menționate mai devreme vorbim de sute sau câteva mii de pacienți, aici vorbim de aproape toată populația României. De altfel, în structura actuală a programului de prevenție propunerea noastra a fost de includere a cel putin 500.000 de pacienți la nivel național.

Deoarece celebrarea trecutului reprezintă un prilej de a discuta despre viitor, cum altfel își propune Societatea Română de Cardiologie să contribuie la promovarea unui stil de viață sănătos în rândul românilor și să faciliteze activitatea de cercetare a tinerilor cardiologi?

Dr. Dragoș Vinereanu: În ceea ce privește programul de prevenție, am discutat anterior: educație, monitorizare, auditare la multiple niveluri ale asistenței sanitare, și la nivelul pacienților și familiilor acestora. În ceea ce privește activitatea de cercetare a tinerilor cardiologi, Societatea Română de Cardiologie a implementat în ultimii ani programe stimulative cum ar fi bursele de cercetare, programul de premiere a rezultatelor în cercetare, competițiile dedicate tinerilor cercetători din cadrul congreselor naționale.

Congresul Național de Cardiologie 2017

Ce reprezintă pentru specialiștii în cardiologie și studenții pasionați de această specialitate, participarea la ediția 56 a Congresului Național de Cardiologie?

Dr. Dragoș Vinereanu: Congresul este cea mai importantă manifestare științifică din domeniul cardiologiei din România. Aici se discută noutățile științifice din domeniul cardiologiei, precum și implicațiile lor în practica clinică curentă, ghidurile de tratament al principalelor boli din domeniul cardiologiei, cazuri clinice dificile și modul de soluționare al acestora. În plus, congresul beneficiază de participarea unor lectori de mare prestigiu științific din Europa, Statele Unite, Japonia.

Care este mesajul cheie pentru participanții la acest eveniment reprezentativ pentru comunitatea cardiologilor din România?

Dr. Dragoș Vinereanu: Pregătirea în cardiologie nu se termină niciodată! În permanență apar tehnici noi, abordări diagnostice și terapeutice noi. Congresul este ca un fel de „olimpiadă” a cardiologiei naționale, iar participarea la acest eveniment este foarte importantă pentru formarea profesională și științifică.

Mai multe informații despre Congresul Național de Cardiologie găsiți pe site-ul evenimentului: www.congrescardiologie.ro

Despre Prof. Dr. Dragoș Vinereanu

Doctor în Științe Medicale, medic cardiolog cu o experiență clinică de excepție, specialist în ecocardiografie și cardiologie intervențională, Dragoș Vinereanu conduce în prezent clinica de cardiologie a Spitalului Universitar de Urgență din București, fiind profesor universitar în cadrul Universitatății de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București și viitorul președinte al Societății Române de Cardiologie.

Data actualizare: 09-11-2019 | creare: 15-09-2017 | Vizite: 3870
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • Vitamina C - asociată cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și moarte prematură
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum