Intalniri online - avantaje si pericole

©

Autor:

Intalniri online - avantaje si pericole
Intalnirile pe internet permit oamenilor, si in special tinerilor, sa se cunoasca prin intermediul World Wide Web, camerelor de chat, serviciilor de intalniri online, jocurilor online si retelelor si a platformelor sociale (Twitter, MySpace, Facebook, Hi5 etc) .
Intalnirile pe internet implica “intalnirea” virtuala a doua sau mai multe persoane ce au interese comune, puncte comune (scoala, locatie, preferinte etc), ce se contacteaza initial in spatiul cibernetic inainte de a decide daca relatia va fi continuata si in afara spatiului virtual.
Aceasta practica moderna printre adulti si printre adolescenti poate fi destul de amuzanta si benefica, ajutand persoana sa socializeze cu persoane ce impartasesc interese si convingeri comune. Unele persoane sunt ajutate astfel sa-si construiasca increderea in sine dar ajuta tanarul adolescent sa-si dezvolte si abilitatile de comunicare si relationare interpersonala. Insa aceasta activitate poate deveni confuza pentru cei neinitiati in acest tip de relationare.

Adolescentul trebuie sa aiba in vedere faptul ca este doar adolescent si ca " internet dating " nu este decat o modalitatea de a comunica cu semeni ce ii impartasesc interesele, nu o goana pentru a cunoaste persoana potrivita sau pentru a intretine relatii sexuale. El trebuie sa se concentreze in special in largirea retelei de prieteni si cunostinte in lumea reala, nu pe cautarea unor potentiali parteneri de cuplu.

Mintea usor influentabila a unui adolescent necesita o oarecare indrumare inainte de a pasi in aceasta lume a intalnirilor virtuale pentru a va asigura ca aceasta experienta va fi una pozitiva si nu se transforma intr-un episod frustrant si traumatizant pentru acesta.
Dupa intelegerea aspectelor pro si contra ale acestui fenomen social modern, parintii trebuie sa se implice in vederea obtinerii unui control asupra situatiei, fara insa a deveni extrem de cicalitori, agasanti sau aspri. Rolul lor este cel de a instrui adolescentul pentru a preveni diverse situatii si experiente negative.
Retelele de socializare si intalnire online a adolescentilor sunt favorabile initierii unor discutii tematice cu subiectele preferate cu tineri de varsta lor ce impartasesc viziuni similare, asigurand o platforma cu un flux continu de informatii si ganduri, eliminand astfel anumite bariere de comunicare (spatiale, temporale, timiditate, complexe fizice etc) .
Adolescentii cu un comportament homosexual sau care pun sub smenul intrebarii sexualitatea lor sunt cei mai susceptibili de a deveni victime ale unor agresiuni sexuale comparativ cu heterosexualii. Motivele pentru care acestia sunt adesea victime ale online dating -ului sunt: homofobia (o fobie manifestata de o persoana prin ura sau discriminare la adresa persoanelor cu o alta orientare sexuala decat cea heterosexuala), sentimentul de izolare si singuratate (exaltarea atunci cand intalnesc o persoana care are o atitudine pozitiva sau chiar romantica fata de acesta ii impiedica sa analizeze logic anumite aspecte sau sa observe anumite discrepante, nereguli), un sentiment fals de siguranta (generat de credinta ca nimeni nu stie cine este in realitate) .

Beneficii ale socializarii online

Pentru adolescentii implicati in multe activitati extracuriculare, timpul este un factor ce ii impiedica sa interactioneze cu alti adolescenti. Mai mult decat atat, adolescentul poate dezvolta concomitent mai multe subiecte de discutie online cu mai multi adolescenti. Platformele de online dating ofera si cateva particularitati cum ar fi mesaje instant, platforme de vizionare a pozelor in sistem “ share ” (participare simultana in timp real), incarcarea de filmulete video si posibilitate de cautare a unor persoane intr-o anumita zona geografica.
Internetul este un loc unde poti cunoaste multe persoane aparopiate de varsta ta si dezvolta o relatie de amicitie, cunoastere reciproca inainte de a decide sa participati la o intalnire propriu-zisa ca si parteneri, daca locuiti in apropiere, intr-o anumita zona geografica.
De asemenea pentru cei care nu sunt pregatiti sa faca fata unui angajament emotional, sau o confruntare fata in fata, socializarea online este mult mai usor de gestionat si poate fi oricand intrerupta. Pe de alta parte tocmai aceasta lipsa de angajament emotional este un puternic dezavantaj pentru cei care incearca sa-si gaseasca un partener.
Acest tip de socializare este si mai economic, caci din confortul propriului camin, accesand platforme gratuite puteti elimina frustrarea financiara in cazul in care ati vrea sa mergeti la un film, restaurant, etc.
Aceste platforme online depasesc granitele fizice ale tarii, continentului, oferind posibilitatea de interactiona cu numeroase culturi si traditii, dezvoltandu-ti orizonturile si cultura generala.

Riscurile intalnirilor online

Socializarea online a devenit un fenomen extrem de frecvent printre adolescenti depasind astfel comoditatea telefoniei mobile. Ceea ce ii atrage pe adolescenti mai mult este necunoscutul - discutia cu o serie de persoane pe care nu le cunoaste si care nu-l cunosc. Le ofera iluzia unui inceput nou, caci "amicii virtuali " nu-i cunosc trecutul, aspectul fizic sau situatia materiala, factori care sunt analizati de multe ori in cadrul intalnirilor reale.
Online dating este un fenomen ce a devenit popular printre adolescentii cu alte orientari sexuale decat cea heterosexuala, in special datorita posibilitatii ascunderii identitatii si discutiilor libere fara prejudecati si batjocura.
Intalnirile pe platforme virtuale ofera o oarecare protectie fizica a participantilor, daorita distantei fizice intre acestia, insa pot aparea pericole de natura emotionala, psihologica. Riscul se amplifica atunci cand se doreste transferul “relatiei” din mediul online in cel real.
Aceasta posibilitate de ascundere a identitatii reale poate avea insa un dublu tais- nici unul dintre partenerii de conversatie nu pot avea certitudinea ca discuta cu un adolescent (poate doar folosind platformele cu webcam) .
Multi agresori sexuali isi gasesc victimele online, datorita usurintei de abordare si posibilitatii de a-si ascunde identitatea. Desi nu este o regula generala, adesea se intampla ca o intalnire cu o astfel de cunostinta sa se tranformre intr-o experienta negativa, in special in randul adolescentelor ce se confrunta cu violenta verbala sau fizica, agresiune, santaj etc.
Adolescentele folosesc aceste retele sociale indeosebi pentru a-si intari relatiile de prietenie pe care le au deja in mediul real, in timp ce baietii le utilizeaza pentru a flirta si a-si face noi prieteni. Acestia cred ca timpul petrecut dezvoltand relatii online nu le afecteaza timpul petrecut cu familia sau cu prietenii lor, insa expertii sunt de alta parere, desi e adevarat ca uneori aceste relatii sunt imbunatatite cu ajutorul internetului.
Riscul financiar este din nou o capcana online frecventa – persoane ce urmaresc doar beneficii financiare (imprumut, ajutor, jaf) sau chiar furnizarea de informatii confidentiale, date persoanale, ponturi financiare si in interes de santaj.
Riscul emotional este de asemenea important : dezamagire, deziluzie, sentimentul ca ati fost pacalit, neconcordanta dintre realitate si imaginea formata despre persoana respectiva. Adolescentul (sau tutorele) trebuie sa incerce sa citeasca printre randuri pentru a sesiza anumite discordante intre idei sau daca persoana respectiva se joaca cu mintea sa.
Adolescentii trebuie sa se fereasca de hartuirea online numita si " cyberbulling" (hartuire cibernetica) . Desi majoritatea comunicarii online are un aspect pozitiv, prin intermediul mediei electronice pot fi transmise si mesaje de batjocura, hartuire, amenintare prin mesaje instant, e-mail-uri, camere de chat sau bloguri (in general victima isi cunoaste agresorul si invers, insa niciodata nu raporteaza aceste actiuni parintilor sau unor autoritati) .
Adolescentii folosesc internetul si pentru obtinerea unor informatii legate de sexualitate si sanatatea sexuala in special in cazul in care nu au cu cine sa discute despre aceste aspecte. Astfel ei sunt expusi pornografiei (intentionate sau accidentale) si hartuirii sexuale.
Un cercetator american, Young (1997) considera ca anonimatul interactiunii pe internet atrage mai mult pe cei care ai probleme psihologice.

Sfaturi utile

Pericolul cel mai mare in cazul intalnirilor online se inregistreaza in randul tinerelor adolescente si a tinerilor homosexuali.
Un semnal de alarma pentru adolescenti in momentul in care cunosc o noua persoana online poate fi varsta acestuia in cazul in care individul nu a fost suficient de precaut- desi varsta reala poate fi ascunsa – nu discutati cu persoane adulte, mult mai in varsta (un babat de 30 de ani nu poate fi decat interesat de sex abordand o adolescenta de 14 ani) .
Aceasta activitate online necesita un anumit grad de maturitate si logica din partea adolescentului- salvati mesajele dubioase, injurioase, amenintatoare, nu mergeti la o astfel de intalnire fara a fi insotit/a si daca nu este intr-un loc public, aglomerat.
O regula foarte importanta este ca adolescentul sa nu furnizeze adresa locuintei, numele de familie sau numarul de telefon (fix) - eliminand astfel posibilitatea de urmarire/ identificare a acestuia. De asemenea nu trebuie sa trimita poze cu membrii familiei sau sa furnizeze informatii confidentiale despre familie.
Parintii si prietenii apropiati trebuie sa fie anuntati intodeauna cand cunoasteti / va intalniti cu cineva pentru a pastra legatura cu mersul lucrurilor si a putea interveni la nevoie.
Atentie: aceleasi masuri de precautie isi va lua de cele mai multe ori si prietenul virtual, astfel incat cel mai important in dezvoltarea unor astfel de relatii interpersonale este onestitatea.
Foarte important de retinut este ca majoritatea site-urilor de intalniri online solicita o varsta minima de 18 ani sau mai mult- nu incercati sa intrati pe site-urile pentru adulti deoarece riscurile unor experiente negative cresc semnificativ.
Pentru un adolescent interesat sa cunoasca noi adolescenti, de varsta sa sau chiar de a dezvolta o posibila relatie romantica cu acestia retelele sociale prietenoase de genul MySpace, Hi5, Facebook, Twitter – reprezinta optiunile cele mai bune si cu un grad de risc mai mic.
Adolescentii ar trebui sa experimenteze amuzamentul si oportunitatile de invatare si abordare a relatiilor interpersonale reale inainte de a incerca acest lucru in mediul virtual.

Efectele internetului asupra dezvoltarii aptitudinilor sociale ale adolescentului
Trasaturile ce personalitate, dinamica familiei, modul de comunicare al adolescentilor poate fi influentat de utilizarea abuziva a internetului. Un profesor universitar de la Political Science al Universitatii Purdue considera ca tehnologizarea deterioreaza sistemul de valori si functionarea sociala normala la adolescenti.
Utilizarea indelungata a calculatorului si internetului conduce la retragere sociala, introversie, agresivitate verbala, fizica, iritare, comportament exploziv atunci cand i se cere sa renunte la aceasta activitate. Mai mult decat atat internetul interfereaza cu dezvoltarea psiho-sexuala a adolescentului, erodeaza autoritatea parentala. S-a constat ca in cazul cresterii numarului de "prieteni electronici", utilizatorii au manifestat o diminuare a relatiilor ce implica interactiune sociala.

Platformele online de intalnire si de socializare

Aceste platforme permit tuturor utilizatorilor sai sa-si ascunda identitatea sau anumite complexe fizice, financiare, emotionale etc. Intr-o lume condusa de prejudecati, de un ideal corporal perfect, de o preferinta pentru un nivel material ridicat, platformele de socializare online rup aceste granite si permit schimbul liber de opinii si idei fara a deveni constienti de anumite diferente de rasa, statut social etc.

Despre Facebook – una dintre mai mari platforme de socializare online

Facebook si-a inceput activitatea in anul 2004 ca si retea sociala a studentilor de la Harvard, castigand repede teren printre studentii multor colegii si facultati americane. Aceasta platforma era disponibila doar utilizatorilor ce apartineau scolilor membre. In 2006 site-ul a devenit disponibil pentru accesarea oricui din intreaga lume (prin crearea unui cont personalizat) .
Majoritatea utilizatorilor acestei platforme sunt adolescenti si studenti, de aceea se incadreaza in lista sigura a platformelor de intalnire si cunoastere online pentru tineri. Acestia pot trimite mesaje, actualiza statusul, citi noile posturi pe bloguri proprii, pentru a tine pasul cu evenimentele din viata prietenilor sai.
Facebook -ul poate fi folosit si pentru a cunoaste noi tineri, de a-i aborda in cazul in care unii adolescenti sunt prea timizi pentru abordarea fata in fata. Ei pot cauta persoane in anumite grupuri de interes, locatie, afilierea la o organizatie etc.
Abuzul in utilizarea site-urilor de socializare duce in timp la deteriorarea relatiilor cu prietenii, familia sau colegii, precum si abilitatilor de a dezvolta relatii personale.
Pe masura ce adolescentii devin implicati romantic, isi pun atat familia cat si pe ei insisi in pericol – deoarece nu exista nici o garantie ca persoana cu care converseaza este sincera in declaratiile sale. Agresori diversi abordeaza adolescenti creduli, nebanuitori fara un efort prea mare. In afara unor jefuitori, agresori, adolescentul se expune si unor persoane care ar putea abuza de el fizic si emotional, sau pur si simplu nu ar fi potrivit pentru el/ea.

Pasul urmator : de la mediul online, in cel real prin intermediul telefoniei mobile

Dupa o perioada mai indelungata de conversatie online, unii adolescenti trec la pasul urmator – conversatia telefonica, cu avantajele si dezavantajele ei. Avantajele sunt posibilitatea formarii unei noi perceptii asupra persoanei dupa tonul vocii, modul de a vorbi, accent, modul de abordare a unor probleme, schimbarea tonalitatilor, perceptia ezitarilor si a raspunsurilor categorice. Insa si acest tip de relationare interpersonala rapeste din autenticitatea unei relatii reale, privandu-i pe partenerii conversatiei de elemente precum expresia faciala, limbajul corpului, contactul fizic etc.
Se recomanda furnizarea numarului de mobil pentru a conversa cu persoanele cunoscute online, pentru a putea evita eventualele complicatii.
In secolul nostru exista posibilitatea de a conversa telefonic tot prin intermediul computerului si internetului (ex : Skype, Messenger), insa exista posibilitatea de identificare a locatiei calculatorului prin verificarea Ip-ului acestuia (acest lucru este posibil si in cazul platformelor de socializare) .

Sfaturi pentru parinti

> Discutati cu adolescentul despre pericolele mediului online si intalnirilor cu necunoscuti sau persoane cunoscute in mediul virtual.
> Fixati anumite reguli privind intalnirile amoroase si discutati-le cu adolescentul.
> Solicitati datele de logare si verificati profilul online al adolescentului pentru a tine situatia sub control (nu fiti indiscreti si cicalitori decat daca apar poze si posturi inadecvate) .
> Utilizati un program de filtrare si monitorizare a activitatii pe internet a adolescentului, pentru a discuta cu ele anumite aspecte necorespunzatoare varstei lui.
> Fixati un anumit program (2-3 ore, intr-un anumit interval orar) pentru utilizarea computerului pentru a minimiza astfel contactul cu persoane straine, cu un profil dubios.
> Comunicati cu adolescentul si incercati sa fiti la curent cu viata sa persoanala intr-un mod prietenos – nu interziceti definitv utilizarea internetului pentru socializare insa incercati sa supravegheati grupurile cu care acesta intra in contact si se asociaza.
> Nu permiteti adolescentului sa aiba computerul in camera sa – monitorizati periodic activitatea lui. Asezarea computerului intr-un spatiu comun al locuintei ofera posibilitatea de verificare perioadica a activitatii adolescentului si tipului de comportament si actiune, obiceiurilor sale in calaltoriile sale virtuale.
> Daca observati anumite abateri in ceea ce priveste regulile activitatii sale pe internet intariti importanta lor pentru sigurantei sa si a familiei sale.
> O indicatie ideala este insotirea adolescentului la o intalnire cu o persoana cunoscuta online. Este o masura de siguranta si nu o lipsa de incredere – explicati-i acest lucru adolescentului.
> Folositi un software care sa inregistreze conversatiile online pentru a monitoriza cine si cum i se adreseaza adolescentului si cum se comporta acesta in acest mediu (util atunci cand adolescentul ii elimina total pe parinti din viata sa iar acestia observa un comportament ciudat, necorespunzator) .

Un studiu efectuat in SUA releva faptul ca unul din trei parinti considera ca timpul petrecut de adolescent pe retele sociale online fura din timpul petrecut cu familia, in timp ce adolescentii care petrec mult timp pe aceste retele au declarat ca sprijinul tot mai redus si dezinteresul, indipsonibilitatea parintilor ii imping catre confidenta in mediul online. Un alt studiu a scos in evidenta faptul ca tot mai multi adolescenti ignora momentul venirii acasa a parintilor, iar parintii se plang ca nu sunt lasati sa patrunda in nici un fel in viata lor.
O ancheta a unor cupluri parinti-adolescenti a evidentiat faptul ca aproximativ jumatate din aprinti nu vazusera nicodata profilul online al copilului lor, in tip ce adolescentii creeaza conturi separate la care parintii sa aiba acces pentru a ascunde anumite informatii.

Studiu realizat in Romania privind siguranta copiilor ce utilizeaza internetul

(decembrie 2009, realizat de programul national Sigur. Info)

Utilizarea internetului in Romania de catre copii si adulti “ - desfasurat in perioada septembrie- decembrie 2009, publicat cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet 2010; cercetarea a cuprins un esantion de 723 de copii, 400 adolescenti, 234 parinti si 316 cadre didactice din 7 judete din Romania. Concluzii ale studiului:
- 92 % dintre parinti nu stiu cui sa se adreseze pentru a raporta un continut online ilegal sau daunator copilului;
- unul din doi copii cu acces la internt isi posteaza date personale si fotografii pe internet;
- 91% dintre adolescenti folosesc internetul pentru socializare si 82 % pentru descarcare muzica si alte materiale;
- 18% dintre adolescenti recunosc ca transmit informatii personale pe internet si 14% discuta cu necunoscutii in mediul online.
- 93% dintre adolescentii indica materialele pornografice ca fiind principalul risc al folosirii internetului;
- 75% dintre copii declara ca parintii au stabilit o serie de reguli prinvind utilizarea internetului, cele mai frecvente fiind durata de utilizare si utilizarea antivirusului;
- cele mai populare site-uri de socializare online in randul adolescentilor sunt Hi5 si Facebook;
- 2, 6% dintre parinti cred ca navigarea pe internet a condus la hartuirea sexuala in randul copiilor, in timp ce 1 din 5 aprinti crede ca acesta s-a confruntat cu site-uri ilegale;
- 48, 3% -atatea voturi a castigat cea mai apreciata modalitate de informare a tinerilor asupra sigurantei pe internet – includerea in programa scoalara;
- 70% dintre cadrele didactice considera ca internetul ar trebui restrictionat prin regulamente, in timp ce peste 60% considera ca acest lucru ar stimula si mai mult tinerii.

Saferpedia. eu – este un instrument util tuturor ce ofera defintitii si resurse din domeniul sigurantei pe Internet, utilizarii calculatorului si internetului si noile tehnologii mobile, precum si modalitatea de actiune in cazul depistarii unor hartuiri electronice, cui si cand sa va adresati unei autoritati in vederea consilierii parintilor sau adolescentului privind siguranta utilizarii internetului.

In parioada aprilie- decembrie 2009 Helpline. sigur. info (o alta componenta a programului national Sigur. info) a primit peste 460 de sesizari din partea copiilor, tinerilor si adultilor : 165 pentru hartuire si abuz pe internet, 110 furturi de date personale, 25 cazuri de frauda si spam, 20 cazuri de pornografie si 8 de santaj.

In ceea ce priveste aceste tipuri de riscuri la nivelul Uniunii Europene, 50 % dintre adolescenti au postat date personale pe internet, 40 % au intrat in contact cu materiale pornografice, 20 % au fost victime ale hartuirii si amenintarilor cu /fara conotatii sexuale, iar 9 % au acceptat o intalnire cu persoane necunoscute contactate pe internet.

Solutii recomandate pentru controlul si supravegherea activitatii adolescentului in mediul online

Echipa Sigur. Info care a realizat acest studiu in Romania a recomandat si trei solutii gratuite in acest sens:
1. Blue Coat ® K9 Web Protection -pentru Windows XP si Vista;
2. Crawler Parental Control - pentru Windows XP;
3. Control parental in Windows Vista (inclus in sistemul de operare) ;

Data actualizare: 31-07-2021 | creare: 12-03-2010 | Vizite: 15146
Bibliografie
Intalnirile online ale adolescentilor si reteaua sociala Facebook -link:
https://socialnetworking.lovetoknow.com/Adolescent_Dating_and_Facebook

Comunicarea online si relatiile interpersonale ale adolescentilor -link:
https://fycs.ifas.ufl.edu/newsletters/rncyu08/smith908.htm

Riscurile intalnirilor online -link:
https://datingresourceonline.com/p144928-risk-of-online-dating.cfm

Unul din doi copii posteaza online poze si date personale despre ei. 92% dintre parinti nu stiu cui sa raporteze ilegalitatile sesizate pe Internet
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-6893707-unul-din-doi-copii-posteaza-online-poze-date-personale-despre-92-dintre-parinti-nu-stiu-cui-raporteze-ilegalitatile-sesizate-internet.htm

Termeni explicati din domeniul sigurantei pe Internet
https://ro.saferpedia.eu/wiki/Categorie:Siguran%C8%9Ba_pe_Internet

Intalnirile amoroase online- si adolescentii apeleaza la aceste servicii -link:
https://ezinearticles.com/?Dating-Online---Teens-Do-It-Too!&id=1062724

Online dating: ispita si pericolele -link:
https://www.sexetc.org/story/love_relationships/2206

Cum sa treceti de la o relatie virtuala la contactarea telefonica? -link:
https://www.ehow.com/how_4472191_move-from-online-dating-phone.html

Cum sa monitorizati intalnirile virtuale ale adolescentului -link:
https://www.ehow.com/how_4455080_monitor-teens-dating-online.html

Sfaturi pentru adolescenti privind online-dating -ul -link:
https://www.associatedcontent.com/article/2274385/online_dating_advice_for_teens.html?cat=41

Pradatorii online si adolescentii homosexuali -link:
https://gayteens.about.com/od/glbtteenlifestyle/qt/online_predator.htm

Relatii cibernetice -link:
https://health.discovery.com/centers/loverelationships/articles/cyberdating.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: