Înlocuitorii de carne pe bază de plante - dezbatere privind beneficiile pentru sănătatea cardiovasculară
©
Autor: Airinei Camelia
Înlocuitorii de carne pe bază de plante (PBMA), populare în special printre tineri și consumatorii atenți la sănătate, sunt alimente extrem de procesate care imită carnea animală folosind proteine din surse vegetale precum grâu, soia, mazăre și ciuperci. Un studiu publicat în Canadian Journal of Cardiology explorează efectul cardioprotector al acestor alimente alternative asupra consumatorilor canadieni.
În Canada, consumul de PBMA este în creștere, ca răspuns la preocupările legate de etică, mediu și nutriție. Deși înlocuitorii de carne tind să aibă o densitate energetică mai scăzută și conținut redus de grăsimi saturate comparativ cu carnea, acestea prezintă un conținut ridicat de sodiu, ceea ce poate crește riscul bolilor cardiovasculare.
Studiul a inclus o revizuire sistematică și 12 studii controlate, unele randomizate, care au evidențiat heterogenitatea datelor din diferite diete de control și combinații de PBMA folosite. Constatările sugerează că PBMA pot fi cardioprotectoare, având în vedere conținutul lor redus de grăsimi saturate și bogat în grăsimi polinesaturate și fibre. Înlocuirea cărnii cu PBMA a fost asociată cu scăderea colesterolului total și LDL, a nivelurilor de ApoB-100 și a greutății corporale.
Proteina de soia, frecvent utilizată în PBMA, este legată de reducerea riscului de boli cardiovasculare cu până la 16% datorită conținutului său bogat în grăsimi polinesaturate și fibre. Proteina din mazăre și glutenul de grâu, de asemenea folosite în PBMA, necesită cercetări suplimentare pentru a evalua beneficiile lor potențiale asupra sănătății. Micoproteina, populară în rândul iubitorilor de fitness, este recunoscută pentru efectele sale asupra masei musculare și sațietății, deși impactul său asupra nivelurilor de colesterol rămâne neclar.
Concluziile studiului subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a determina efectele PBMA cu mai multe grăsimi nesaturate asupra factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, cantitățile și tipurile optime de PBMA, și alimentele pe care ar trebui să le înlocuiască. De asemenea, este esențială confirmarea efectelor lor asupra reducerii evenimentelor cardiovasculare adverse în studii prospective pe termen lung.
sursa: News Medical
În Canada, consumul de PBMA este în creștere, ca răspuns la preocupările legate de etică, mediu și nutriție. Deși înlocuitorii de carne tind să aibă o densitate energetică mai scăzută și conținut redus de grăsimi saturate comparativ cu carnea, acestea prezintă un conținut ridicat de sodiu, ceea ce poate crește riscul bolilor cardiovasculare.
Studiul a inclus o revizuire sistematică și 12 studii controlate, unele randomizate, care au evidențiat heterogenitatea datelor din diferite diete de control și combinații de PBMA folosite. Constatările sugerează că PBMA pot fi cardioprotectoare, având în vedere conținutul lor redus de grăsimi saturate și bogat în grăsimi polinesaturate și fibre. Înlocuirea cărnii cu PBMA a fost asociată cu scăderea colesterolului total și LDL, a nivelurilor de ApoB-100 și a greutății corporale.
Proteina de soia, frecvent utilizată în PBMA, este legată de reducerea riscului de boli cardiovasculare cu până la 16% datorită conținutului său bogat în grăsimi polinesaturate și fibre. Proteina din mazăre și glutenul de grâu, de asemenea folosite în PBMA, necesită cercetări suplimentare pentru a evalua beneficiile lor potențiale asupra sănătății. Micoproteina, populară în rândul iubitorilor de fitness, este recunoscută pentru efectele sale asupra masei musculare și sațietății, deși impactul său asupra nivelurilor de colesterol rămâne neclar.
Concluziile studiului subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a determina efectele PBMA cu mai multe grăsimi nesaturate asupra factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, cantitățile și tipurile optime de PBMA, și alimentele pe care ar trebui să le înlocuiască. De asemenea, este esențială confirmarea efectelor lor asupra reducerii evenimentelor cardiovasculare adverse în studii prospective pe termen lung.
sursa: News Medical
Data actualizare: 01-07-2024 | creare: 01-07-2024 | Vizite: 172
Bibliografie
Plant-based meats may boost heart health despite being ultra-processed, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240630/Plant-based-meats-may-boost-heart-health-despite-being-ultra-processed-study-finds.aspxImage by Grooveland Designs on Pexels
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni