Ingrijirea si intretinerea pielii
Despre piele
Privita la microscopul optic pielea apare formata din epiderm si derm sub care se gaseste un strat de grasime atasat pielii numit hipoderm. Stratul superficial, epidermul, are o grosime de cca. 0,2mm, iar dermul de 2mm pina la 4mm.
Functiile pielii sunt multiple: asigura prin elasticitatea sa protectia mecanica a organismului (adica ne apara intr-o mare masura de lovituri, taieturi, zgiriieturi), opunindu-se socurilor din exterior, protectia termica prin faptul ca inveleste corpul si participa la termoreglare (adica ne face sa transpiram cind e prea cald si prin aparitia „pielii de gaina” sa ne incalzim cind ne e frig), protectia contra radiatiilor solare (adica ne apara de cancere datorate expunerii la soare si de arsurile direct cauzate de soare), protectia sebacee, face ca la suprafata pielii sa se formeze un strat subtire gras, numit filmul hidrolipidic, care ne apara de patrunderea microbilor in piele. O alta protectie este cea sudorala, cea care sigura transpiratia prin acare se elimina din organism o parte din toxine, in acelasi timp asigurindu-se racirea si umedifierea pielii.
La pubertate, datorita hipersecretiei glandelor sebacee si sudoripare se observa o schimbare accentuata a aspectului pielii; se poate exagera seboreeea fetei, pielii capului, fenomene exacerbate intre 12 si 18 ani.
Tipuri de piele
Exista patru tipuri diferite de piele:Pielea normala, grasa , uscata si mixta.
Pielea normala: este un tip de piele intilnita numai la copilul mic,sanatos, inainte de pubertate. Este fina,catifelata, mata si elastica, deoarece tesutul sau conjunctiv de sustinere este dens si fibrele de colagen si elastina sunt de buna calitate. Foarte putini adulti au asemenea tip de piele se daca o se bronzeaza greu si au tendinta la cuperoza.
Pielea grasa: se recunaoste usor prin faptul ca este groasa, prezinta o crestere a numarului si activitatii glandelor sebacee, de aceea privita atent se vad porii dilatati,uneori inchisi de puncte negre cu aspect lucios , uneori galben sau cenusiu murdar.
Pielea uscata: este rugoasa, aspra, lipsita de elasticitate, poate apare la toate virstele, prin pierderea sau diminuarea filmului hidro-lipidic de suprafata, prin deshidratarea stratului cornos sau prin tulburarea procesului de keratinizare. Acest tip de piele este fragil, brazdat de riduli sau riduri si se irita usor. Privita de aproape se poate observa descuamarea, adica dezlipirea celulelor moarte si uscate de pe stratul superior al pielii.
Pielea mixta: se intilneste la cei la care fruntea, nasul, barbia are un aspect stralucitor, gras, in timp ce obrajii au o piele fragile si fina.
Metoda cea mai simpla de a diferentia aceste tipuri de piele este prin aplicarea unei lame de sticla mata sau de foita de tigara pe piele.Dupa citeva minute de apasare pielea grasa lasa urme de grasime pe foita sau lama facind-o transparenta.
In general, tinerii (atit baietii cit si fetele) au pielea grasa, deoarece, datorita hormonilor androgeni produsi la pubertate, exista o hipersecretie sebacee.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mancarime de piele dupa baie
- Mancarimi intense de piele dupa fiecare dus - insa numai cu apa de acasa!
- Ingrijirea tenului