Îngrijirea pielii copilului
Autor: Radu Cătălina
Părinții sunt conștienți de faptul că pielea bebelușilor este sensibilă și are nevoi speciale, dar puțini țin cont de astfel de precauții după vârsta de 2-3 ani.
Este important de știut că și după această vârstă, copiii riscă să fie expuși într-o măsură mult mai mare decât adulții la elemente toxice ce pot fi absorbite prin piele, și asta din mai multe motive:
- Raportul dintre suprafață pielii și masa corpului este mai mult decât dublu la nou-născut fată de adulți, iar pentru un copil de vârstă preșcolară este în continuare de aproximativ 1,5 ori mai mare, ceea ce înseamnă un risc mai mare de intoxicare prin piele (1)
- Adesea copiii poartă haine care lasă descoperită o suprafață mai mare de piele, ce intră în contact cu mediul înconjurător
- Prin joacă, se pot rostogoli sau așeza pe suprafețe tratate cu diverse substanțe chimice, fie că e vorba de podele cu urme de detergent sau de o suprafață de gazon tratată cu pesticide
- Unele jucării pot fi realizate din materiale sau prin procese ce implică diverse substanțe toxice (2)
- Unele haine pentru copii sunt fabricate din materiale tratate cu substanțe toxice (3)
- Nu toate produsele de igienă pentru copii sunt sănătoase pentru pielea acestora (4)
Care sunt riscurile la care sunt astfel expuși? Iată doar câteva exemple:
Lista de substanțe chimice cu potențial ridicat de risc pentru copii (List of Chemicals of High Concern to Children) a fost realizată de autoritățile din Statele Unite în colaborare cu mai multe organizații internaționale și este disponibilă aici: www.ecy.wa.gov/programs/swfa/cspa/chcc.html
Această listă include ftalați, fenoli, parabeni, benzen și derivați ai săi, formaldehidă, toluen și etilen-glicol. Diverse studii au găsit corelații între aceste substanțe și risc de cancer, afecțiuni ale sistemului reproductiv sau tulburări de dezvoltare hormonală sau neurologică (2)
Aditivi din grupurile ftalaților și parabenilor, precum dibutyl phthalate (DBP), dimethylphthalate (DMP) și diethyl phthalate (DEP), sunt frecvent folosiți în produse de igienă pentru copii, deși există studii de laborator care indică faptul că aceste substanțe pot afecta nivelurile hormonale. Aceste substanțe se absorb prin piele și prezența lor poate fi detectată în urina copilului.
În plus, prin expunerea neprotejată la soare, copiii prezintă și un risc crescut de arsuri solare.
Ce măsuri puteți lua pentru a proteja pielea copilului?
1. Igiena
Un prim pas este educarea copilului pentru a-l determina să se spele pe mâini cu săpun după joacă, înainte de masă și ori de câte ori este necesar. De asemenea, copilul trebuie să învețe că nu este bine să ducă mana la ochi, nas, gură, dacă nu s-a spălat imediat înainte.
În ceea ce privește îmbăierea, ea nu este necesară mai des de o dată la două zile, dacă copilul nu s-a murdărit, altfel pielea copilului se poate usca. Acest lucru este mai ales valabil pentru scalp: copilul ar trebui spălat pe cap o dată la două băi, deci este suficient o dată la 4 zile. Temperatura apei nu trebuie să fie prea ridicată, ideal ar fi 37-38 de grade (dar țineți cont întotdeauna și de feedback-ul copilului) și durata băii să fie de 5-7 minute.
Un aspect important îl reprezintă alegerea unui produs potrivit pentru spălat. Verificați întotdeauna ingredientele și alegeți produsele fără substanțe nocive, cu substanțe tensioactive blânde, cu un procent cat mai mare de ingrediente naturale, dacă este posibil cultivate fără pesticide. Există pe piață produse cu 95-98% ingrediente naturale, certificate de organizații internațional de încredere. Investiți într-un astfel de produs, deoarece costul se amortizează pe o perioadă relativ îndelungată.
Țineți cont că pielea copilui poate fi uscată după îmbăiere, de aceea este nevoie din când în când după baie să folosiți o cremă sau un ulei pentru a o proteja. Evitați, însă, produsele ce conțin ulei mineral, paraffimun liquidum, deoarece acesta blochează porii și împiedica pielea să respire. Opțiuni eficiente și la îndemână sunt crema de gălbenele, uleiul de migdale sau uleiuri alimentare, de măsline sau chiar de floarea soarelui.
2. Îmbrăcăminte și încălțăminte
Alegeți pe cat posibil produse din textile naturale, cat mai puțin colorate și fără aplicații precum sclipici, strass-uri, etc. - vopselurile textile și adezivele pentru aplicații pot fi nocive.
În ceea ce privește încălțămintea, pe lângă materialul natural și nevopsit, cel puțin pentru partea din interior, care intră în contact cu picioarele copiilor, aveți în vedere și că este preferabil ca părțile componente să fie cusute, nu lipite, deoarece adezivii au potențial toxic și alergenic.
Evitați, de asemenea, bijuteriile cu nichel sau aplicații fixate cu adeziv.
3. Protecție solară
Chiar și pentru copiii cu pielea închisă la culoare, este esențial să folosiți produse pentru protecție solară în sezonul cald. Factorul de protecție ar trebui să fie 50+ pentru primele expuneri la soare în sezonul respectiv, pentru copiii cu pielea deschisă la culoare, și nu mai puțin de 35 pentru copiii cu pielea închisă sau care deja s-au bronzat.
Aceste produse nu trebuie folosite doar atunci când mergeți la mare sau la piscine/ștrand, ci oricând copilul petrece timp afară cu porțiuni mari de piele expusă sau îmbrăcat subțire. Crema trebuie reaplicată cel puțin la 2-3 ore, din cauza transpirației, și după fiecare contact cu apa, chiar dacă pe produs scrie că este rezistent la apă.
Este foarte important să se evite complet expunerea la soare între orele 11:00 și 17:00.
În privința alegerii unui produs de protecție solară, puteți opta pentru loțiuni cu dioxid de titaniu, un ingredient acceptat în țările din Uniunea Europeană, preferabil filtrelor solare chimice. Acesta este un pigment alb, de aceea pielea copilului poate părea mai deschisă la culoare după aplicare, dar este vorba doar de un efect temporar, nuanța albă dispare la spălare.
4. Jucării și alte suprafețe din casă
Pe cat posibil, alegeți jucării din materiale naturale, care să nu fie colorate / tratate cu substanțe iritante sau toxice. Jucăriile de lemn sau cele textile, natur sau colorate cu culori vegetale, sunt cea mai bună opțiune, mai ales pentru perioada în care copiii mai rod încă jucăriile.
În privința suprafețelor din casă, evitați tapetul sau linoleumul, ce presupun adezivi și optați pentru vopseluri cu conținut cat mai scăzut de substanțe organice volatile (VOC). Din nou, lemnul netratat și textilele naturale sunt de preferat.
Un alt aspect important îl reprezintă alegerea produselor de curățenie, în primul rând cele pentru camera și hainele copilului, dar și cele folosite pentru suprafețe cu care intră frecvent în contact (cum ar fi podeaua sau blatul mesei din bucătărie). În magazinele de specialitate, online și în unele farmacii, se găsesc detergenți pe bază de substanțe naturale cu efect antibacterian, care reprezintă o alternativă mai sigură și totodată mai prietenoasă cu mediul.
5. Nutriție
Există studii care relevă legătura dintre nutriție și sănătatea pielii, mai ales în ceea ce privește protecția fată de agresiunea razelor solare și răspunsul imun al pielii. Aceste studii au dovedit faptul că suplimentarea aportului de vitamine, carotenoizi și acizi grași polinesaturați a crescut protecția naturală a pielii fată de razele ultraviolete – chiar dacă într-o măsură mai mică decât aplicarea unei loțiuni cu FPS (deci o dietă sănătoasă nu înlocuiește, doar suplimentează protecția dată de acest tip de produse).
De asemenea, se pare că consumul de ulei de pește sau uleiuri vegetale cu un conținut ridicat de acizi grași esențiali, precum cel de semințe de în, ajută la tratarea tulburărilor inflamatorii ale pielii. (5)
(2) http://www.environmentalhealthnews.org/ehs/news/2013/childrens-products
(3) http://www.senseaboutscience.org/news.php/372/toxic-chemicals-in-kids-clothes
(4) http://www.webmd.com/children/environmental-exposure-head2toe/infant-skin
(5) Boelsma, Esther, Henk FJ Hendriks, and Len Roza. "Nutritional skin care: health effects of micronutrients and fatty acids." The American journal of clinical nutrition 73.5 (2001): 853-864.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Fetita mea se masturbeaza
- Fetita de 4 ani sforaie noaptea
- Cum sa administrez tratamentul?
- Pietre la rinichi la un copil de 6 ani!
- Tratament cu antibiotic la copil de 5 ani, din cauza unei tuse (care nu se mai opreste)
- Transpiratie la cap, fetita de 6 ani
- Baietel de 5 ani nervos, incapatanat si plangacios!
- Fetita de 4 ani neadaptarea și plangacioasa