Ingrijirea parului si a pielii capului

Ingrijirea parului

Dupa cantitatea de sebum excretata de glandele sebacee distingem urmatoarele tipuri de par: parul normal (mladios, stralucitor, flexibil), parul uscat (fragil, se rupe usor) si parul gras (lucios, adunat in suvite).

 

Compozitia calitativa a sebumului este constituita din diferite lipide identice celor prezente la nivelul pielii, printre care scualenul, ceara si trigliceridele. Ele se pot transforma si oxida sub actiunea florei bacteriene, dind nasetre la componente iritante.

 

Nivelul de sebum influenteaza direct proportional colonizarea florei cutanate, la nivelul pielii capului dezvoltindu-se mai ales Pityrosporum oval.

 

Factori ca poluarea, stresul, clima, medicamentele pot perturba secretia de sebum si dezvoltarea micro-organismelor. Sub influenta acestor factori se accentueaza procesul de reinnoire celulara de la 20 de zile la cca. 7 zile. Deci trebuie curatata atit pielea capului cit si parul.
Suprafata de curatat este foarte mare, la un adult, cu o densitate medie de par, aceasta reprezinta 4–8 m2 , de 5 pana la 100 de ori mai mare decat suprafata pielii capului.

 

Sebumul excretat de glandele sebacee se intinde treptat de la nivelul pielii capului pe toata suprafata firului de par. Uleiul natural care lubrefiaza suprafata cuticulara si da aspectul lucios al parului are defectul de a retine si a face sa adere praful, resturile keratinice provenite din pielea capului, substantele organice si minerale vehiculate de sudoare si eventualele produse cosmetice.

 

Asazi, existenta pe par a uleiului natural este considerata inestetica, desi in anumite etape ale istoriei produselor cosmetice „uleiul de par” si aspectul uleios erau obligatorii.


Data actualizare: 12-08-2013 | creare: 30-12-2006 | Vizite: 91503
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul Boli de piele:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli de piele