Incontinența urinară la bărbați

©

Autor:

Incontinența urinară la bărbați

Pierderea controlului asupra vezicii urinare, așa cum este descrisă incontinența urinară, reprezintă un simptom comun al unui grup de afecțiuni. Eliberarea accidentală de urină este adesea asociată cu înaintarea în vârstă, deși nu reprezintă o parte normală a îmbătrânirii.
Pierderile de urină nu pun în pericol sănătatea fizică a bărbatului. Cu toate acestea, incontinența urinară este o problemă stânjenitoare, care poate influența într-un mod negativ calitatea vieții celor afectați. Tocmai din acest motiv, este necesară diagnosticarea într-un timp cât mai scurt a problemei de fond. În majoritatea cazurilor, pentru ușurarea disconfortului sau pentru oprirea incontinenței urinare, sunt necesare simple modificări ale stilului de viață. (1) (2) (6)

Care sunt tipurile de incontinență urinară la bărbați?

Incontinența de stres

Descrie pierderea involuntară de urină ce apare după efectuarea unei acțiuni care necesită exercitarea de presiune asupra vezicii urinare (de exemplu strănut, râs puternic, ridicarea unor greutăți sau tuse). Incontinența de stres se poate produce după îndepărtarea prostatei, dacă există leziuni ale nervilor sau ale sfincterului vezical. (1) (2) (3)

Incontinența imperioasă

Descrie pierderea involuntară de urină cauzată de o vezică hiperactivă. Nevoia de a merge la toaletă este una urgentă și nu este asociată cu senzația normală de plin, nefiind necesar ca în vezică să fie acumulată o cantitate mare de urină. Deteriorarea musculaturii, a nervilor sau a sistemului nervos reprezintă cauzele incontinenței imperioase. (6)

Incontinența urinară de prea plin

Descrie pierderea de urină ce apare atunci când vezica nu poate fi golită în întregime după o urinare, ceea ce conduce la umplerea mult prea rapidă la loc a vezicii urinare. Incontinența de prea plin este frecventă la bărbați, cauza fiind blocajul uretrei, determinat de mărirea prostatei. (1) (2) (3) (4)

Incontinența tranzitorie

Descrie pierderea de urină ce apare temporar și care este rezultatul unei afecțiuni ce se manifestă pe termen scurt sau efectul secundar al consumului de medicamente sau de alcool. Incontinența tranzitorie dispare atunci când este tratată problema de fond, fiind vorba de un simptom temporar. (5)

Care sunt cauzele incontinenței la bărbați?

Incontinența urinară poate apărea ca un efect secundar al unei afecțiuni neurologice severe, însă totodată poate fi cauzată și de infecții urinare curabile sau de consumul în mod exagerat de alcool. Cele mai frecvente cauze ale incontinenței urinare sunt:

Problemele cu prostata

Incontinența urinară la bărbați este cel mai adesea asociată cu afecțiunile glandei prostatice, predominant cu hiperplazia benignă de prostată, o afecțiune care se manifestă printr-o creștere în dimensiuni a prostatei, ce va determina blocarea parțială a uretrei. Ca urmare, fluxul urinar este afectat, acesta devenind întrerupt și slab. Din acest motiv, urina poate să nu fie eliminată în totalitate. Nu doar hiperplazia de prostată poate cauza incontinența urinară, ci și radiația cu fascicul extern, efectuată pentru tratarea cancerului de prostată, cât și prostatectomia radicală, o procedură medicală de îndepărtare chirurgicală a prostatei. Hiperplazia de prostată este o afecțiune care apare la aproximativ 10% dintre bărbații în vârstă și care în rare situații este diagnosticată la persoanele tinere. (1) (2)

Obezitatea

Odată cu creșterea în greutate, presiunea exercitată asupra vezicii este mult mai mare, persoanele cu o greutate corporală excesivă simțind nevoia de a urina mult mai des. Din cauza presiunii constante exercitate asupra vezicii, forța mușchiului sfincterului vezical este compromisă. Persoanele obeze și care prezintă și alți factori de risc, precum vârsta înaintată, lipsa de activitate fizică, istoric al anumitor afecțiuni, probleme neurologice sau defecte la naștere, au șanse mari de a avea pierderi neintenționate de urină. (3) (4)

Vezica hiperactivă

Cauzată cel mai frecvent de probleme nervoase, această condiție medicală se manifestă printr-o creștere a frecvenței urinare până la cel puțin opt urinări pe zi, printr-o nevoie bruscă și puternică de a urina și, în anumite situații, prin incontinență de urgenă, un simptom care descrie scurgerile de urină care urmează după o nevoie bruscă de a urina. (2)

Infecții ale tractului urinar

Deși sunt mult mai puțin frecvente la bărbați, infecțiile cauzate de prezența germenilor infecțioși la nivelul tractului urinar pot irita vezica și astfel pot provoca incontinența urinară la bărbați. (3) (4)

Intervențiile chirurgicale

Deteriorări ale nervilor din tractul urinar pot să apară în cadrul intervențiilor chirurgicale care implică intestinele (chirurgie intestinală majoră), partea inferioară a spatelui sau prostata. (3) (4)

Constipația

Scaunele compacte și dure din rect pot comprima nervii de la acest nivel, care pot să devină mai activi decât de obicei. Un efect imediat este creșterea frecvenței urinare. Persoanele constipate prezintă riscuri mai mari de incontinență urinară. (3) (4)

Anumite afecțiuni

Deteriorarea nervilor care controlează mușchiul sfincterian poate duce la apariția spasmelor vezici urinare, urmate de pierderi incontrolabile de urină. Incontinența urinară poate apărea la persoanele care suferă de scleroza multiplă, demență, Parkinson, Alzheimer sau diabet. De asemenea, scurgeri de urină pot să apară și la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral. (3) (4)

Alcoolul, cafeina, băuturile carbogazoase, îndulcitorii artificiali, ciocolata, ardeiul iute, citricele, diureticele, antidepresivele, sedativele sau stupefiantele pot să înrăutățească incontinența urinară temporară la bărbați. (3) (4)

Diagnosticarea incontinenței urinare la bărbați

Pentru îmbunătățirea sau vindecarea incontinenței urinare pot fi necesare tratamente medicamentoase, operații sau simple schimbări ale stilului de viață. Tratamentul depinde de tipul și severitatea problemei, stilul de viață, cât și de preferințele fiecăruia. Nu există un tratament care să funcționeze pentru fiecare persoană, astfel că este necesară diagnosticarea tipului de incontinență. Vizita la medic este singura opțiune care poate fi luată în considerare, în momentul în care scurgeri de urină apar în mod repetat. Diagnosticul incontinenței urinare la bărbați presupune efectuarea anamnezei, urmată de un examen fizic, care poate include păstrarea unui jurnal vezical. În anumite situații, pentru diagnosticarea incontinenței poate fi necesară efectuarea unei ecografii sau a unei testări urodinamice. Atunci când există suspiciunea unei probleme de natură neurologică, sunt necesare teste suplimentare. (2)

Care sunt lucrurile pe care le puteți face acasă pentru a controla incontinența urinară?

Gestionarea și planificarea lichidelor consumate - strategia de planificare a lichidelor consumate poate să crească eficacitatea tratamentelor comportamentale. În locul consumului unei cantități foarte mari de lichide într-un singur moment, se recomandă consumul la intervale regulate de timp a unei cantități mai mici de lichide. (2) (5) (7)

Planificarea călătoriilor la toaletă

Presupune plănuirea vizitelor la toaletă la intervale fixe de timp, fără a depinde de existența nevoi de a urina. Atunci când nevoia de a urina este imperioasă, planificarea următoarei vizite la toaletă nu poate fi modificată. De exemplu, atunci când decideți să mergeți la toaletă din trei în trei ore, dacă între timp intervine nevoia urgentă și bruscă de a urina, vizita următoare la toaletă va fi la aceeași oră la care era programat. Medicii recomandă exersarea dublei goliri a vezicii la fiecare vizită pe care o aveți la toaletă. Acest lucru înseamnă că după prima urinare se va produce o nouă urinare, la câteva minute distanță. (1) (3) (5)

Prevenirea constipației

Problemele gastrointestinale, precum constipația, pot crește riscul de incontinență urinară la bărbați. Tocmai din acest motiv, persoanele în vârstă sau care prezintă alți factori de risc, trebuie să mențină o dietă sănătoasă și să evite sedentarismul. (5) (7)

Evitarea substanțelor iritante

Cafeina sau alcoolul sunt principalele substanțe care stimulează activitatea vezicii urinare, contribuind astfel la creșterea riscurilor de apariție a incontinenței urinare. (7)

Exercițiile Kegel

Sunt exerciții de întărire a mușchilor planșeului pelvic și funcționează pentru o bună parte dintre bărbați, deși nu există la momentul actual suficiente dovezi care să confirme eficacitatea acestora la bărbați, ci doar la femei. Pentru a fi eficiente, trebuie să fie practicate în mod constant. (2) (5) (7)


Data actualizare: 12-08-2019 | creare: 12-08-2019 | Vizite: 2982
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratament pentru incontinența urinară la bărbați
  • Sfaturi în caz de incontinență urinară
  • Incontinența urinară sau nicturia cresc riscul de deces la persoanele vârstnice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum