In urmatorii ani vor aparea serviciile comunitare de sanatate mintala
Data publicării: 13-06-2007
El a precizat ca aceste centre vor oferi servicii de sanatate mintala accesibile, de calitate si bazate pe nevoile existente intr-un mediu cat mai putin restrictiv, precum si programe acoperitoare de promovare, prevenire si educatie in sanatatea mintala. In perioada urmatoare urmeaza sa se infiinteze 140 de centre de sanatate mintala la nivel national si alte 30-40 pentru copii si adolescenti.
Potrivit coordonatorului Centrului National pentru Sanatate Mintala, aceste centre comunitare au, pe langa asistenta medicala acordata de psihiatru si un asistent medical, si asistent de psihologie, terapeutica, terapeutica ocupationala si servicii de consiliere.
Pe plan mondial, astfel centre trateaza afectiuni severe precum schizofrenia, tulburarile bipolare dar nu numai. Ele sunt dedicate si altor afectiuni, mai putin severe, cum ar fi depresiile.
In aceste centre urmeaza ca persoanele sa primeasca tratament si consiliere. Ele vor avea si paturi, iar programele vor fi in functie de necesitatile pacientului - internare de zi, de dimineata pana seara, asistenta la doua-trei zile, a subliniat Mugur Ciumagean.
In prezent exista mai multe centre infiintate de organizatii nonguvernamentale, cum ar fi Fundatia Estuar, care are opt centre comunitare in tara si doua centre ale sistemului public - Centrul de la Spitalul de Psihiatrie Obregia si cel de la Spitalul Titan - Gorgos.
In tara mai exista centre organizate pe structura fostelor laboratoare de sanatate mintala.
Personalul din aceste centre este alcatuit din 40 de specialisti care s-au pregatit pe parcursul anului trecut si al acestui an. Pacientii pot ajunge la aceste centre prin accesarea directa a serviciilor sau prin intermediului medicului de familie, care trebuie sa capete un rol mai mare in acordarea serviciilor pentru sanatate mintala.
In prezent nu exista o situatie a exacta a numarului bolnavilor cu afectiuni psihice, dar potrivit estimarilor specialistilor din domeniu, sunt aproximativ 200.000-300.000 in evidentele serviciilor de sanatate medicala, pentru afectiuni precum schizofrenia sau tulburarile bipolare, dar probabil 10% din populatia Romaniei, in orice moment, poate fi incadrata intr-un diagnostic psihiatric de intensitate moderata sau usoara, a precizat Mugur Ciumagean.
Planul de actiune al Ministerului Sanatatii privind strategia de sanatate mintala are in vedere si asigurarea resurselor financiare si umane, schimbarea modelului de ingrijire spre unul centrat pe pacient, care primeste serviciile de la o echipa multidisciplinara, dezvoltarea institutionala inclusiv a spitalelor de psihiatrie, implicarea organizatiilor de pacienti, beneficiari si membri ai familiilor acestora.
Pe termen scurt-mediu, in perioada 2006-2009, sunt prevazute campanii anti-stigmatizare, infiintarea centrelor comunitare de sanatate mintala, la care se adauga unitati psihiatrice transsectoriale in spitalele generale pentru pacienti care nu apartin unui sector anume, unitati psihiatrice transsectoriale specializate in anumite tipuri de patologii - cum ar fi tulburarile de alimentatie, de personalitate, dependenta de substante - si unitati transsectoriale specializate in reabilitare, precum si programe pentru imbunatatirea calitatii in spitalele de psihiatrie, pentru adaposturi pentru persoanele fara locuinta.
Sursa: Rompres,
13-06-2007, Vizualizari 1034