Importanta musculaturii pentru starea noastra de bine. Ce este Sarcopenia?
©
Autor: Dr. Gabriela Cirstescu, medic specialist Geriatrie, Clinica Arcul de Triumf, Centrul Medical Panduri
![Importanta musculaturii pentru starea noastra de bine. Ce este Sarcopenia?](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=27606.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/content)
Advertorial oferit de Centrul Medical Panduri
Sarcopenia este frecventa la adulti si varstnici, dar inceputul dezvoltarii poate fi de la varste mai tinere. Sarcopenia este o afectiune generalizata si progresiva a musculaturii scheletale, care creste probabilitatea de aparitie a unor evenimente adverse precum: caderile, fracturile, dizabilitatea fizica si mortalitatea. Elementul cheie al acestei definitii este forta musculara, fiind recunoscuta valoarea sa prognostica. Definitia adoptata in 2018 (de catre EWGSOP - European Working Group on Sarcopenia in Older People) utilizeaza forta de strangere redusa ca parametru primar al Sarcopeniei; forta musculara reprezinta masura cea mai sigura a functionalitatii musculare.
Criteriile pentru diagnosticarea Sarcopeniei sunt:
- 1. Forta de strangere scazuta
- 2. Scadere cantitativa si calitativa a musculaturii
- 3. Performanta fizica redusa
Definitia operationala a Sarcopeniei:
- Sarcopenie probabila – prezenta criteriului 1
- Sarcopenie confirmata – prezenta criterii 1 si 2
- Sarcopenie severa – prezenta criterii 1, 2 si 3
Algoritmul de depistare si diagnosticare a Sarcopeniei include mai multe etape, prima dintre ele fiind parcugerea unui chestionar (SARC-F), ale carui rezultate poate ridica suspiciunea unei sarcopenii.
Exista mai multe metode de masurare a parametrilor Sarcopeniei, noi teste si instrumente de masurare si sunt cautati biomarkeri specifici, dar un parametru simplu de masurat si inexpensiv este forta de strangere.
Masurarea fortei de strangere se realizeaza cu un dinamometru manual, para de silicon a acestui dinamometru este stransa in fiecare mana, iar acesta masoara in kilograme forta de strangere. Forta de strangere a mainii se coreleaza moderat cu forta din alte compartimente musculare si de aceea poate fi folosita pentru aprecierea fortei musculare in general. Masurarea fortei de strangere este recomandata a fi folosita de rutina in cabinetele medicale. Deosebit de importanta este definirea intervalelor de normalitate si mai ales a celor de anormalitate. Recomandarea actuala EWGSOP2 este de a considera ca forta de strangere scazuta la barbati atunci cand valoarea este sub 27 Kg, iar la femei cand valoarea este sub 16 Kg.
Un alt instrument simplu de realizat in cabinet este Testul ridicarii de pe scaun, care poate fi considerat ca si reprezentativ pentru forta musculaturii membrelor inferioare. Acest test implica masurarea timpului in care un pacient se ridica de 5 ori de pe scaun din pozitia sezand. Semnificativ pentru diagnosticarea Sarcopeniei este un timp de mai mult de 15 secunde pentru cele 5 ridicari de pe scaun.
Pentru evaluarea cantitativa si calitativa a musculaturii (confirmarea Sarcopeniei) pot fi utilizate mai multe tipuri de investigatii, mai rar utilizate in Romania pentru acest tip de afectiune (RMN, CT, DXA sau bioimpedanta, etc). Ecografia musculara poate fi utilizata la nivelul cabinetului medical, atat pentru evaluarea cantitativa (grosime, lungime fascicule, etc), cat si calitativa (ecogenitatea).
Evaluarea performantei fizice poate fi realizata prin mai multe metode:
- masurarea vitezei de mers (sub 0,8 m/s in Sarcopenie)
- testul „Ridica-te si mergi” (egal sau depaseste 20 s in Sarcopenie)
- testul mersului 400 m (nu se poate realiza sau dureaza mai mult de 6 minute in Sarcopenie)
Evolutia Sarcopeniei
Masa si forta musculara variaza de-a lungul vietii, cu crestere pana in perioada de adult tanar (pana la 40 ani), cand ating nivelul maxim, dupa care sufera o scadere odata cu inaintarea in varsta. Dupa varsta de 50 ani pierderea de musculatura la nivelul membrelor inferioare este de 1 - 2%/an, iar pierderea de forta musculara este de 1,5 – 5%/an. Interventiile precum cele legate de nutritie si exercitiile fizice par sa incetineasca aceste procese.Tintele pentru prevenirea sau intarzierea instalarii sarcopeniei sunt: maximizarea masei musculare in copilarie si tinerete, mentinerea acesteia la varsta adultului matur si minimizarea pierderilor la varste inaintate.
Ce masuri pot fi luate?
In primul rand este necesara identificarea cat mai timpurie utilizand instrumente de screening (chestionare, formule validate).Preventia primara
- Exercitii fizice
- Dieta proteica adecvata
- La pacientii spitalizati – exercitii fizice de rezistenta (exercitii fizice in care se produce contractie musculara impotriva unei rezistente externe)
Preventia secundara
- Exercitii fizice de rezistenta
- Dieta proteica adecvata
- In cazul unei diete cu continut proteic scazut: preparate imbogatite cu aminoacizi esentiali
- In caz de hipogonadism la barbati: testosteron
- In cazul valorilor scazute de 25 (OH) vitamina D: suplimentare cu vitamina D
- In cazul caderilor: instruire si recomandari conform protocoalelor
Preventia tertiara
- Terapie fizica si ocupationala
- Dieta proteica adecvata
- Tratarea optima a diverselor patologii asociate
- Excluderea casexiei (Proteina C reactiva crescuta si Proteine totale scazute)
- Excluderea malnutritiei protein calorice (anorexia sau malabsorbtia)
In cadrul Clinicii Arcul de Triumf, in cabinetul de Geriatrie, puteti beneficia (gratuit, cu bilet de trimitere) de o evaluare a statusului functional si muscular (masurarea fortei musculare cu dinamometrul), screening tulburari cognitive (de memorie), precum si de suportul laboratorului de analize si a altor specialitati din cadrul clinicii si veti primi recomandari potrivite pentru optimizarea starii dumneavoastra.
Data actualizare: 12-12-2019 | creare: 12-12-2019 | Vizite: 610
Bibliografie
1. Sarcopenia: revised European consensus on definition and diagnosis Published by Oxford University Press on behalf of the British Geriatrics Society2. Treatment of sarcopenia: the road to the future, John E. Morley, Division of Geriatric Medicine, Saint Louis University School of Medicine, St. Louis, USA
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Cum să alegi clinica potrivită pentru implanturi dentare
- Care sunt primele semne și simptome ale depresiei
- Tratamentul Ghidat al Plăcii Bacteriene (Guided Biofilm Therapy) Standardul Modern al Îngrijirii Dentare
- Povestea din spatele InteroCloud: Cum 4 antreprenori români transformă sistemul medical cu cel mai intuitiv software pentru clinici
- Cum să ai relații mai sănătoase prin înțelegere și comunicare. Sfaturi pentru situații dificile de la psihologul Letiția Abrudan
- Suntem OVOBANK - Prima si cea mai mare banca de ovocite din Europa
- Tratament ortodontic cu dispozitive Carriere Motion și gutiere aligner, o soluție rapidă pentru un zâmbet frumos și sănătos, mai ales în viața adultă
- De la copilul care se legăna pe genunchii tatălui la adolescentul necunoscut
- Perfuzii de vitamine și nutriție intravenoasă la domiciliu: O soluție vitală pentru pacienții vulnerabili
- Roluri asumate în cuplu: Cum influențează dinamica relației și cum poți transforma provocările în oportunități pentru o viață de cuplu mai armonioasă
- Ce presupune recuperarea după implanturile dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru o vindecare rapidă
- Implanturi dentare fără tăietură și fără durere, cu revoluționarul sistem X-Guide de la Nobel Biocare
- Ecocardiografia și avantajele inteligenței artificiale în această procedură
- Cabinet Stomatologic Iași – Dentia: Îngrijire dentară de top pentru zâmbetul tău
- Diabetul zaharat: diferențe între tipul 1 și tipul 2
- Terapia ONLINE poate schimba viața ta: găsește ajutor pe www.MindPowerClinic.ro
- Vreau să DORM. Tratamentul INSOMNIEI prin terapie cognitiv-comportamentală
- Importanța Tomografiei Computerizate de Cord (Coronariene)
- Alignerele dentare, soluția modernă pentru un zâmbet perfect
- Beneficiază de tratamente laser revoluționare pentru a te bucura de o dantură sănătoasă și de un zâmbet încrezător