Importanta monitorizarii in obtinerea rezultatelor maxime pentru pacienti

©

Autor:

Importanta monitorizarii in obtinerea rezultatelor maxime pentru pacienti
Advertorial oferit de Centrul Medical Panduri

Indiferent de tipul afectiunii de care sufera un pacient: acuta, subacuta sau cronica, in urma vizitei la medic pacientul primeste recomandarea monitorizare. In zilele noastre afectiunile cronice au depasit treptat pe cele infectioase. Bolile cronice necesita o monitorizare indelungata, astfel incat este important ca medicul sa decida corect ce anume sa monitorizeze, iar pacientul sa fie compliant si sa urmeze recomandarile. Mare parte din succesul terapeutic depinde de utilizarea optima a acestei etape a planului de tratament.

Monitorizare inseamna supravegherea prin masurarea sau evaluarea periodica a unor parametri. Monitorizarea este de cele mai multe ori reglementata in ghidurile clinice de practica, care reprezinta instrumente utile medicilor, bazate pe studii clinic si evaluari statistice.

Monitorizarea unei afectiuni inseamna:

  • supravegherea progresiei si aparitia eventualelor complicatii sau a regresiei bolii
  • supravegherea tratamentului, atat ca efect scontat pentru tratarea afectiunii, cat si din punct de vedere al efectelor adverse
  • supraveghera starii de bine general a pacientului, in concordanta cu preferintele acestuia, cu varsta lui, cu situatia socio-economica, nivelul educational, etc.

Toate acestea se pot realiza printr-o legatura stransa pacientului cu medicul sau echipa medicala multidisciplinara care-l supravegheaza. Pentru fiecare pacient se elaboreaza un plan de monitorizare, in functie de afectiunea urmarita, tinand seama de aspectele enumerate mai sus. Comunicarea eficienta, increderea reciproca intre medic (medici) si pacient (si persoanele apropiate pacientului, de multe ori) este de asemenea importanta.

Monitorizarea implica:

  • Evaluarea periodica a unor parametri care pot fi masurati
  • Evaluarea leziunii existente sau evaluarea postoperatorie
  • Evaluarea unor aspecte nemasurabile, uneori cuantificabile prin scale de evaluare (starea bine general, durerea, etc.)

Monitorizarea poate fi:

Clinica

  • Cu ocazia vizitelor programate la medic
  • Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale
  • Automonitorizare (de exemplu automasurarea tensiunii arteriale si a pulsului cu ajutorul tensiometrelor electronice, a saturatiei partiale a oxigenului cu ajutorul unui pulsoximetru, a greutatii, etc.). In ultimul timp s-au dezvoltate diverse aplicatii pentru telefonul mobil care sa ajute la monitorizarea unor astfel de parametri.
  • Utilizarea unor dispozitive electronice purtate de catre pacient, care pot monitoriza diversi parametri si transmite informatiile direct la medicul curant (monitorizare la distanta)

Paraclinica

  • Analize de laborator care sunt utilizate pentru supravegherea tratamentului, atat din punct de vedere al eficientei, cat si din punct de vedere al efectelor secundare. Suportul laboratorului este foarte important si accesibil. Cu ajutorul acestuia pot fi urmarite valorile unor markeri biologici, se poate realiza numaratoare de celule tumorale, se poate aprecia chimiosensibilitatea, etc. De semenea, pentru monitorizarea efectelor secundare ale diverselor medicamente este extrem de util suportul laboratorului (de exemplu tratamentul cu anumite medicamente necesita monitorizarea periodica a transaminazelor, altele necesita monitorizarea periodica a ureei, creatininei, altele a sodiului, potasiului, altele a hemoleucogramei, etc.)
  • Automonitorizare (de exemplu glicemia efectuata cu un glucometru; in ultimul timp s-au dezvoltat si dispozitive si kituri pentru monitorizarea si a altor parametri – de exemplu a hemoleucogramei, a colesterolului total, etc.)

Monitorizarea prin explorari functionale si imagistice

  • Electrocardiograma, monitorizarea ambulatorie EKG 24 h pana la 7 zile
  • Ecografia, endoscopia
  • Explorari imagistice precum CT, RMN, PET CT, angiografie, etc.

In ultimul timp se pune accent pe monitorizarea la distanta, pe telemedicina, pentru monitorizarea unor parametri, inclusiv pentru interpretarea unor explorari complexe, crescand astfel accesibilitatea informatiilor atat pentru pacienti, cat si pentru medici.

Monitorizarea este o parte importanta a procesului de vindecare sau ameliorare a unei afectiuni, precum si de prevenire a unor complicatii evitabile (atat cele legate de afectiunea in sine, cat si cele legate de reactiile secundare ale medicamentelor). Intelegerea importantei acesteia si respectarea de catre pacienti a recomandarilor medicilor este parte a relatiei de increderea si comunicare eficienta, dezvoltata intre pacienti si medici. Progresele stiintifice si tehnologice din ultimii ani, precum si utilizarea inteligentei artificiale ajuta la optimizarea monitorizarii, cu beneficii marcate pentru pacient.

Data actualizare: 16-07-2019 | creare: 16-07-2019 | Vizite: 588
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: