Îmbătrânirea: ce alegeri putem face pentru a fi longevivi?

©

Autor:

Îmbătrânirea este un proces natural, fiziologic. Acest lucru ar putea determina pe oricine să creadă că nu trebuie și nici nu poate face nimic, decât să urmeze cursul vieții. Și totuși dintotdeauna oamenii și-au dorit o viață mai lungă.

Speranța de viață a crescut continuu pe fondul descoperirilor din medicină, dar și din alte domenii. În zilele noastre este subliniată necesitatea de creștere a calității vieții și de creștere a speranței de viață fără dizabilități, de obținere a „longevității active”. Numeroase afecțiuni cronice apar mai frecvent odată cu înaintare a în vârstă, așa încât este de dorit o îmbatrânire cu cât mai puține asemenea afecțiuni.

Se cunoaște că există o vârstă cronologică și o vârstă biologică, aceasta din urma fiind influențată de numeroși factori. Ideal este ca vârsta biologică să fie egală sau chiar mai mică decât vârsta cronologică. În zilele noastre se desfășoară tot mai multe studii legate de îmbătrânire și bineînțeles de încetinirea acesteia.

Sunt intens studiate „Zonele albastre”, arii în care s-a constatat că statistic există un număr mai mare de persoane longevive, dar și fără afecțiunile cronice ce apar odată cu înaintarea în vârstă. Aceste zone sunt Icaria (Grecia), Ogliastra, Sardinia (Italia), Okinawa (Japonia), Peninsula Nicoya (Costa Rica), Loma Linda, California (USA). Studiile au arătat că longevitatea oamenilor din aceste zone ar conta doar într-un procent de 20-30%. Restul reprezintă factori ai stilului de viață și poate alți factori nedescoperiți încă.

Sunteți pregătiți să faceți alegerile optime pentru ca înaintarea în vârstă să fie mai curând o lungă și frumoasă călătorie decât „îmbătrânire”?
Când ar trebui sa vă gândiți mai mult la ce alegeri să faceți?
Care ar fi aceste alegeri?

Sunt oameni care încep să se întrebe ce urmează și ce ar trebui să facă pentru viitor după vârsta de 50 ani. Având în vedere că urmează mulți ani înainte este de dorit ca aceștia să fie de ani de viață de calitate, fără dizabilități. Pentru a obține acest deziderat este nevoie că fiecare dintre noi să facem alegerile potrivite și nu să lăsăm totul la întâmplare.

Alegerile simple, la îndemâna oricui ar fi:
  • Conținut caloric controlat, ideal mai redus
  • Hidratare suficientă
  • Evitarea expunerii la UV și alte noxe
  • Fără fumat
  • Alimente procesate doar ocazional
  • Consum de băuturi alcoolice redus
  • Multă mișcare
  • Conexiuni sociale

Pe lângă acestea, ne putem baza pe medicina contemporană pentru a preveni sau întârzia apariția afecțiunilor cronice, a căror frecvență crește cu înaintare a în vârstă. Este importantă, de asemenea atenta monitorizare a oricărei afecțiuni pentru prevenirea complicațiilor. Vizitele la medic, în absența unor suferințe, sunt necesare pentru evaluarea stării de sănătate, pentru analizarea antecedentelor heredo-colaterale (bolile de care suferă sau au suferit rudele de gradul I) și a factorilor de risc prezenți, astfel încât să poată fi propus un plan de screening pentru afecțiuni cronice și recomandările de optimizare a stilului de viață și eventuale tratamente individualizate.

Cu siguranță poate apărea întrebarea dacă merită efortul și este probabil ca multe persoane să considere că nu trebuie făcut ceva anume, că viața își urmează cursul. Doar că fiecare persoană are un parcurs al vieții în funcție de un întreg complex de factori, în care alegerile făcute în fiecare moment al vieții au importanța lor.

Sunt oameni care își doresc să apeleze la beneficiile și remediile descoperite de-a lungul vremii în medină, fie allopată, fie complementară. Ca medic de familie, dar și ca medic geriatru, recomand utilizarea oricăror remedii și tratamente „antiaging” doar la indicația medicilor.

Preocuparea pentru studierea fenomenelor îmbătrânirii are tradiție în România, iar rezultatele muncii doamnei profesor Ana Aslan sunt încă prezente, menționând în acest sens terapia cu Gerovital H3.

În viitoare articole voi încerca să prezint unele dintre remediile cunoscute pentru obținerea longevității.

Data actualizare: 11-05-2023 | creare: 11-05-2023 | Vizite: 226
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: