Igiena vieții de student

©

Autor:

Igiena vieții de student
Se spune că studenția este cea mai frumoasă perioadă a vieții și cu siguranță e o afirmație foarte aproape de adevăr. Ca student, faci cunoștință cu o mulțime de persoane și situații noi, care te pregătesc pentru viața de adult.
Ești poate pentru prima dată departe de casă, de părinți și trebuie să te descurci singur.

Ai mai multă libertate de mișcare și există tentația de a fi mai neglijent cu ordinea, pentru că nu mai este nimeni prin preajmă care să să te cicălească.
Mai mult, ești nevoit să împarți spațiul cu altcineva: unu, doi, trei, poate chiar încă patru colegi – fiecare cu opinii și nevoi diferite.

Dacă stai la cămin, e bine să știi cum poți să te organizezi pentru a avea o cameră curată și ordonată, igienizată și plăcută ochiului, fără să petreci ore în șir pentru asta.

Vei observa, în articolul de față, că ideea este simplă: fii organizat, curăță la timp, ține la distanță umezeala, controlează praful și microbii.

Camera

Realizează în colaborare cu colegii un program de curățenie, încă de la început – asta te va scuti de discuții incomode pe viitor.
Stabiliți cine și când e responsabil cu curățenia de ansamblu a camerei sau dacă preferați să lucrați cot la cot de fiecare dată, pentru a termina mai repede treaba.

Asigură-ți la începutul anului universitar un minim necesar de produse de igienă, pentru a avea ce îți trebuie când vrei să igienizezi.
Pe lângă dezinfectantul universal pentru baie și detergentul de vase, poți să te bazezi pe șervețelele umede igienizante, pentru că ocupă puțin loc și le poți folosi rapid când ai nevoie de ele.

De asemenea, înarmează-te cu proasoape de hârtie, săpun, găleată și mop (pe care ar fi bine să îl schimbi din când în când).

Aspirați săptămânal, chiar dacă vă pare curat covorul. În șapte zile, se acumulează suficient praf încât să pună probleme. Dacă aveți parchet, gresie sau linoleum, spălați pe jos după ce ați aspirat.

Aerisiți camera zilnic – vă puneți de acord în privința momentului în care deschideți larg geamurile. Aerisirea e importantă din două considerente: scăpați de mirosurile neplăcute și de aerul umed, încărcat de microroganisme.

Puteți apela și la un odorizant de cameră – însă numai după ce aerisiți.

Asigurați-vă că aveți la îndemână un coș de gunoi cu capac și că îl evacuați la timp, pentru a preîntâmpina mirosurile neplăcute și înmulțirea bacteriilor.
Nu aruncați în niciun caz în acest coș resturi de mâncare.

Spală vasele la timp, fără a lăsa resturile de mâncare să se usuce (riști să atragi gândaci și alți dăunători) și usucă-le complet înainte de a le pune la loc în dulap.

Schimbă cât mai des bureții de vase și evită să folosești un prosop textil pentru a-ți șterge mâinile sau vasele. Toți microbii despre care vom tot pomeni în continuare se pot dezvolta mult mai repede într-un spațiu de uz comun și te pot expune la afecțiuni gastro-intestinale.

Oricât de bine te înțelegi cu colegii, evită să folosești la comun obiecte precum: prosoape, perii de păr, produse pentru îngrijirea feței.

Mobilierul

Toate camerele de cămin au un minimum de mobilier – uneori, poți simți nevoia să mai aduci de acasă câte ceva, ca să ai suficient loc de depozitare și un anume confort.

Discută cu colegul/colegii de cameră despre suplimentarea mobilierului și încercați să vă ordonați eficient. Nu are sens să aglomerați inutil spațiul și așa limitat cu obiecte de același tip. Contribuiți fiecare după posibilități pentru a suplimenta nivelul de confort.
Etajerele sunt foarte avantajoase pentru că fiind suspendate, ocupă puțin loc și îți permit să depozitezi destul de multe lucruri.

În prinvința spațiilor strict personale, precum etajera sau noptiera, de exemplu, încearcă să nu le aglomerezi cu prea multe obiecte – îți va fi greu să îndepărtezi praful de pe ele și cu siguranță vei găsi diferite pretexte să amâni.

Păstrează la îndemână numai obiectele strict necesare și câteva elemente de decor, dacă dorești. Pentru celelalte, e recomandat să apelezi la cutii cu capac, din carton tare, lemn, textil – după plac și posibilități.
Astfel le știi organizate și departe de praf.
În plus, evită să aduci prea multe cărți – limitează-te la câteva volume sau manuale esențiale și bazează-te în rest pe biblioteca universității. Acest sfat vine tot din rațiuni legate de spațiu și de acumulare a prafului.

Înainte să îți așezi lucrurile igienizează mobilierul folosind o lavetă uscată și un spray de mobilă cu efect antistatic. Ideal e să ștergi praful săptămânal, ca să previi alergiile și să trăiești într-un mediu plăcut și sănătos.

Biroul

De regulă, camerele de cămin sunt mici, iar spațiul trebuie utilizat la potențialul maxim – din motivul acesta, masa ține loc și de birou și invers.
Chiar dacă se întâmplă așa, încearcă să nu combini cele două activități: nu mânca în timp ce scrii, citești sau stai la calculator, pentru că riști să murdărești cărțile, laptopul, blatul mesei.

Nu numai că e neplăcut să cureți apoi pagubele, dar îți „colonizezi” camera cu microbi.
Știi probabil că tastatura, care colecționează adesea resturi de mâncare și praf, e unul din cele mai murdare locuri din locuință.

Curăță de fiecare dată când mănânci –  atât înainte, cât și după. Folosește un șervețel umed, de preferat. Nu șterge masa sau biroul cu buretele de vase (mai ales că îl folosești la comun) – pentru că vei răspândi chiar mai multe bacterii decât înainte.
Nu lăsa firimiturile și îndepărtează imediat petele de mâncare de pe masă, la fel ca și ambalajele alimentelor.

Încearcă să ții cât de cât lucrurile organizate pe birou; nu-l transforma într-un loc în care abandonezi lucrurile după ce ți-ai terminat treaba cu ele. Altfel, vei aduna mormane de cărți, încărcătoare de la electronice, papetărie, chei și multe altele și nu vei ști de unde să le iei când ai nevoie de ele.

Patul

Camerele de cămin sunt de regulă aglomerate și frecventate de musafiri neașteptați – colegi ai colegilor, prieteni, rude ș.a.
Încearcă să-ți aloci dimineața cinci minute pentru a-ți așeza în ordine lenjeria de pat – e un sfat simplu, care schimbă însă aerul încăperii.

Pentru că patul ține adesea loc de scaun, de canapea pentru oaspeți și de ce să nu admitem, chiar de masă (când ronțăi și te uiți la filme) – trebuie să acorzi o atenție lenjeriei de pat.
Schimbă lenjeria la fiecare două-trei săptămâni, ca să dormi într-un mediu care nu îți pune sănătatea și igiena personală în pericol.

Evită să folosești lenjeriile oferite de campus (dacă ți se oferă această facilitate) – nu știi în ce condiții au fost igienizate și ce grad real de uzură au.
Cel mai potrivit e să aduci de acasă două-trei lenjerii de schimb și să le duci la spălătorie imediat ce s-au murdărit.

Nu uita să te ocupi și de saltea – aspir-o din când în când, curăță la timp orice fel de pete și, pentru că e vorba de un obiect de uz comun, utilizat și de alții, înaintea ta, folosește o husă.

Frigiderul

Fie că ai un frigider în cameră, îl aduci de acasă (tu sau colegii tăi) sau achiziționați unul împreună, contează cum îl păstrați curat.

Frigiderul e un spațiu comun care va părea adesea scăpat de sub control.
Trebuie să împărțiți convenabil spațiul, mai ales dacă primiți pachet de la părinți și aveți de depozitat cantități mai mari de mâncare gătită.

Chiar dacă e mai greu, în aceste condiții să respectați o ordine de așezare a alimentelor în frigider, țineți măcar seama de câteva aspecte:
  • nu puneți pe raftul de sus alimente care s-ar putea scurge peste celelalte rafturi;
  • nu amplasați carne crudă lângă fructe, legume și brânzeturi
  • evitați să puneți oale fierbinți în frigider
  • mâncărurile mai perisabile trebuie așezate la baza frigiderului
  • ștergeți imediat eventualele pete de mâncare din interior

Săptămânal, verificați frigiderul, pentru a arunca orice aliment care s-a alterat sau a putrezit – le va contamina și pe celelalte, va genera mirosuri neplăcute și va contribui la înmulțirea necontrolată a bacteriilor ce pot transmite diverse boli.
Lunar, scoateți toate alimentele din interior și spălați frigiderul cu apă și oțet.

Baia comună

Unele cămine studențești sunt dotate cu băi comune, pentru întreg nivelul, în timp ce altele pun la dispoziție băi proprii pentru fiecare cameră.

În cazul băilor de pe palier, trebuie să fii precaut la pericolele care pândesc, inerente unui grup sanitar public.  Poartă șlapi de plajă (flip-flops) la duș, ca să previi contactarea bolilor transmisibile sau a ciupercilor.
Desigur, va trebui să lași totul curat în urma ta, pentru a contribui la igiena comună.

Dacă stai într-o cameră cu baie proprie, va trebui să mai adaugi o încăpere pe listă la rutina de curățenie. O dată pe săptămână, dezinfectează vasul de toaletă și cabina de duș și spală pardoseala cu detergent special.
Zilnic, spală chiuveta cu apă și săpun sau detergent și clătește-o bine după fiecare utilizare.

Par a fi multe de făcut, însă dacă te gândești că vei folosi aceeași chiuvetă alături de una/două/trei/patru alte persoane, atât pentru igiena personală, cât și pentru spălarea vaselor, e de înțeles.

Evită să partajezi prosoapele – sunt obiecte personale și așa trebuie să rămână; acestea rețin umezeala, celulele moarte și alte particule de murdărie.

Hainelele și încălțămintea

Ești mai mereu pe fugă și sigur ți se întămplă, măcar uneori, să lași hainele pe unde apuci. Ideal ar fi să nu îți lași hainele la vedere după ce te-ai schimbat (pe pat sau pe spătarul scaunului).
E inestetic, în primul rând. Apoi, riști să le murdărești sau sau le îmbibi cu miros de mâncare.

De aceea, cel mai bine e să le așezi în dulap imediat cum te-ai schimbat.

Ca să nu întâmpini probleme cu spațiul de depozitare pentru haine, e bine să faci schimbul între sezoane și să trimiți acasă hainele de care nu ai nevoie.
Astfel, la finalul iernii și la începutul toamnei, vei „curăța” garderoba, pentru a nu o aglomera inutil.

Cumpără un coș mic de rufe în care să așezi hainele imediat ce s-au murdărit.  În acest mod, eviți să le amesteci cu cele curate și știi când e cazul să mergi la spălătorie.

Pentru că spațiul e limitat, îl poți așeza sub pat  - evită însă să îl pui în baie (dacă dispui de o baie proprie).  Băile de cămin sunt mici și umezeala de la duș persistă – rufele pot mucegăi sau cel puțin căpăta un miros neplăcut.
Din acest motiv, coșurile perforate sunt de preferat celor complet închise sau pungilor din plastic, pentru că lasă textilele „să respire”.

Cât despre spălat, e bine să apelezi la o spălătorie, pentru a putea ridica hainele curate și uscate. Spălatul și uscateul hainelor în cameră nu e tocmai de preferat, din mai multe motive.
În primul rând, riști să stropești totul în jur și îți poți incomoda colegii. Apoi, uscatul rufelor îți va pune probleme. În lipsa unui uscător special amenajat, vei fi nevoit să întizi rufele în cameră.

Dincolo de faptul că nu e o soluție prea estetică (fapt care s-ar putea să nu te deranjeze neapărat), uscarea rufelor în cameră crește cu până la 30%  nivelul de umezeală din încăpere.
Practic, toată apa absorbită de haine se va epora în camera în care dormi, mănânci și îți desfășori activitățile de zi cu zi.

Umezeala determină apariția sporilor de mucegai și a acarienilor, factori de risc pentru sănătate – dacă ai probleme pulmonare (astm, bronșită), rinită alergică sau ești predispus la alergii, vei resimți în timp influența negativă a uscării rufelor în cameră.

În ce privește încălțămintea, e bine, la fel ca în cazul hainelor, să schimbi sezoanele și să nu păstrezi în camera de cămin toate perechile de pantofi pe care le ai.
Nu vei avea unde să le depozitezi și te vei ajunge să te împiedici de ele peste tot.

Păstrează încălțările pe care le porți frecvent la îndemână, iar pe celelalte, sub pat, în cutii de carton – pentru a preveni așezarea cocoloașelor de praf.

Evită să-i pui în locuri umede – cum ar fi baia, din motive evidente – vor mucegăi.

Igiena personală

Ca student, pe lângă traiul la cămin, cu siguranță ești mai mereu în mișcare. Fie că mergi la cantină, la bibliotecă, în băi comune, supermarketuri sau folosești transportul în comun, intri constant în contact cu obiecte atinse de o mulțime de alte persoane.

E bine să ai mereu cu tine un flacon mic cu gel dezinfectant ce nu necesită clătire. Astfel îți menții mâinile curate până ce ai posibilitatea să te speli pe mâini.

Nu e deloc complicat să menții igiena – toate sfaturile de mai sus îți intră în obișnuință cu timpul și vei observa că e plăcut să trăiești într-un mediu ordonat, curat, care-ți protejează sănătatea.

Data actualizare: 02-04-2014 | creare: 01-04-2014 | Vizite: 8097
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Predarea în universități a unui modul menit să sporească bunăstarea studenților are efecte benefice asupra sănătății mintale a acestora
  • Somnul din timpul nopții este esențial pentru succesul academic la începutul facultății
  • Asocieri între consumul de băuturi energizante și calitatea somnului la studenți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum